Авокадо: як його їдять

Історичною батьківщиною фрукта є Центральна Америка і Мексика. У колишні часи плід називали «аллигаторовой грушею», також авокадо відомо під назвою «гардемариновое масло», а все тому, що з його м’якоті робили масло, яке додавали в їжу гардемаринам. Про унікальні властивості авокадової олії знають і зараз, але сьогодні нас більше цікавить пряме призначення авокадо – як його їдять. Адже фрукт з’явився на пострадянському просторі порівняльне недавно, і мало хто знає, як правильно вживати його в їжу.

Популярність авокадо набуло тоді, коли стали відомі його корисні властивості. Продукт має високоякісний білок і збагачений вітамінами. У ньому містяться корисні жири та амінокислоти. Авокадо відноситься до продуктів з противосклеротическим дією. Воно перешкоджає тромбообразоваию, знижує в’язкість крові і очищає судини. Ті, хто страждають серцево-судинними захворюваннями або мають спадкову схильність до них, обов’язково повинні звернути увагу на авокадо: його їдять, в якій кількості та в якому вигляді – все це буде розглянуто в рамках даної статті.

Сьогодні авокадо також вибирають ті, хто стежить за фігурою і хоче підвищити розумову працездатність. Авокадо покращує роботу головного мозку і стимулює обмін речовин. Рекомендувати авокадо до вживання варто при підвищеному холестерині, проблемах з печінкою, в період лактації.

Авокадо відноситься до продуктів з високою калорійністю, однак найчастіше фрукт зустрічається в різних дієтах і системах харчування для зниження ваги. Це пов’язано з унікальними властивостями плода. Він допомагає знизити апетит, покращує травлення, позбавляє від тяги до перекусу, нормалізує обмінні процеси.

Авокадо також вживають в їжу спортсмени, які бажають підвищити працездатність і витривалість і отримати заряд бадьорості на цілий день. Авокадо сприяє більш швидкому спалюванню калорій, підвищує розумовий потенціал, насичує організм корисними речовинами.

Дивіться також:  Мордовник: лікувальні властивості і протипоказання

Не варто вживати фрукт у великих кількостях, проте при регулярному вживанні авокадо невеликими порціями вдасться значно поліпшити фігуру й зміцнити здоров’я.

Загрузка...

В якому вигляді їдять авокадо

Фрукт вживають в їжу сирим. Його також використовують в приготуванні різних страв, від салатів до гарнірів, але краще не піддавати плід термічній обробці, що дозволить зберегти його корисні властивості.

Зазвичай авокадо очищають від шкірки, розрізають навпіл і видаляють кісточку. Останню, до речі, часто використовують для пророщування. Виростити плодове дерево навряд чи вийде, зате проростає авокадо дуже цікаво, і багато отримують велике задоволення, намагаючись виростити незвичайний фрукт. Ось інструкція.

Як їдять авокадо, залежить від способу приготування. Підготовлену м’якоть нарізають в салати і готують перші страви. Наприклад, можна спробувати такий незвичайний суп з додаванням м’якоті авокадо: м’якоть трьох авокадо нарізають, заливають підсоленим курячим бульйоном, подрібнюють блендером до пюреообразного стану. Важливо, щоб авокадо було сирим, а бульйон теплим або гарячим. Готовий суп прикрашають зеленню і скибочками авокадо. Додавати майонез, вершки та інші жири в суп не слід, оскільки авокадо містить у собі необхідні жири, які зроблять блюдо ситним і корисним. Можна урізноманітнити рецепт, додавши в суп перед подрібненням плавлений сирок. Тоді суп-пюре вийде особливо ароматним і густим. Зберігати готову страву довго не варто. Зазвичай суп роблять на один раз.

Широку популярність отримала закуска з авокадо і червоного буряка. Свіжі овочі слід очистити від шкірки, авокадо порізати кубиками і розім’яти виделкою до пюреобразного стану. Буряк нарізати тонкими кружечками. На кружечок буряків викласти ложечкою пюре авокадо, накрити зверху кружечком буряків і знову викласти пюре. Подібним чином зробити кілька башточок. Солити і перчити їх не треба, для заправки закуски використовують спеціальний соус. Для його приготування беруть сметану, сіль і чорний перець за смаком, зелень, а також залишки пюре авокадо. Все змішують, а потім в цьому соусі вмочують закуску з буряка і авокадо.

Дивіться також:  Картопляний сік: користь і шкода

Є ще один спосіб поїдання авокадо, при якому шкірку очищати не потрібно. Необхідно розрізати плід навпіл, вийняти кісточку, позначте м’якоть так, щоб вийшли кубики, вивернути фрукт шкіркою всередину і зрізати отримані кубики. Можна відкушувати їх прямо з авокадо. Якщо стиглий фрукт, то м’якоть у нього буде м’яка і соковита. Тоді досить просто розрізати авокадо навпіл і вилляти м’якоть ложкою. Часто авокадо нарізають кубиками і подають на шпажках з іншими фруктами, сиром і овочами.

Як вибрати стигле авокадо

На вигляд буває складно визначити, дозрів плід чи ні, адже авокадо мало нагадує місцеві фрукти, і зовні більше схожий на овоч. Тим не менш, знайти хороший плід нескладно, якщо знати секрети його стиглості. При огляді слід звернути увагу на колір шкірки. Чим вона темніше, тим спелее плід. Однак є певні сорти фрукта, у яких колір шкірки може змінюватись. Краще віддавати перевагу великим екземплярів, оскільки в них більше м’якоті, а дрібні авокадо часто складаються з однієї кісточки і тонкого прошарку м’якоті.

Звичайно, не слід брати фрукт, на якому є дефекти, плями, тріщини або сколи. Стиглий плід буде пружинити при натисканні. Незрілий буде дуже жорстким, і його складно буде продавити. На перезревшем авокадо при натисканні залишиться вм’ятина, швидше за все, всередині такий екземпляр вже почав гнити. Визначити стиглість фрукта можна і по стукоту кісточки при струшуванні плода. У зрілому авокадо буде лунати легкий стукіт. У переспевшем і незрілому, такого стуку не буде. Найчастіше на прилавках магазинів пропонуються недозрілі плоди, що пов’язано з особливостями транспортування і зберігання. Це означає, що авокадо слід трохи потримати до використання в їжу. Через 4-7 днів плід буде готовий до вживання, а його зрілість можна перевірити, використовуючи ті методи, про які ми говорили раніше.

Дивіться також:  Як бути бадьорою з самого ранку

gurman.co.ua