Сьогодні консервуємо баклажани на зиму. Консервування — це мистецтво і йому треба вчитися, накопичувати досвід, використовувати уяву. Приготування баклажанів на зиму схоже з рецептами заготовок з перцю і помідорів.
Забарвлення плодів баклажанів може бути різною. Найкраще консервувати плоди у віці 25 — 40 днів. У таких плодах немає затверділих насіння, а м’якоть світло-кремова або біла.
У молодих плодів м’якоть несмачна, гіркувата, а у більш зрілих тканина стає гіркою і щільною. Плоди багаті харчовими речовинами для організму людини досить корисні.
Салат з баклажанів на зиму по-татарськи
Подивіться багатьом відомий рецепт, який користується попитом у сезон заготовок.
Будемо консервувати салат з баклажанів з перцем, помідорами.
Нам буде потрібно:
- 2 кг баклажанів
- 3 кг помідорів і 1 стакан води (або 3 літри томатного соку)
- 1.5 кг болгарського перцю
- 2 стручка гострого перцю
- 4 головки часнику
- 1 склянка цукру
- 2 ст. ложки солі
- 2 склянки рослинного масла
- 1 склянку 9 % оцту (1 склянка = 250 мл)
- Вихід: 11 банок по 0.65 літра
Приготування:
Помідори миємо й нарізаємо часточками.
Як порада: ви можете замість помідор взяти 3 літри томатного соку або прокрутити свіжі помідори через м’ясорубку.
Нарізані помідори складаємо в миску.
Всипаємо кам’яну сіль і цукор.
Вливаємо 2 склянки рослинного масла (рафінована, без запаху).
Добре перемішуємо.
Часник і гіркий перець прокручуємо на м’ясорубці.
Майте на увазі, що весь гіркий смак перцю міститься в насінні, тому, вирішуйте залишити або прибрати.
Болгарський перець нарізаємо соломкою.
Шматочки нарізаних баклажанів повинні бути не дуже великими і не дуже дрібними.
Помідори в тазу постояли і дали сік, ставимо їх на вогонь і доводимо до кипіння.
Поваримо їх 2 хвилини і додамо нарізаний перець і баклажани.
Додаємо прокручений часник з гірким перцем.
Доводимо масу до кипіння. На самому початку буде здаватися, що маса густа і рідини замало, але по мірі нагріву і кипіння овочі будуть давати сік. У нашому випадку додаємо склянку води.
Достатність рідини перевіряємо натисканням лопаткою на овочі, які плавають в тазу. Рідина повинна бути трохи вище овочів.
Після початку кипіння варимо овочі 30 — 40 хвилин.
Овочі повинні повністю проваритися і дійти до готовності. Спробуйте шматочок баклажана — він повинен бути м’яким і смачним. У самий останній момент вливаємо оцет і розмішуємо.
Даємо масі закипіти і відразу знімаємо з вогню. Розкладаємо по стерилізованим баночках.
Закриваємо кришками і закатуємо.
Потім перевертаємо догори дном і закутуємо.