Борщова заправка на зиму з буряком і морквою

Багато господині заздалегідь готують заправку до борщу, що дозволяє заощадити час надалі і позбавляє від необхідності тримати свіжі овочі завжди під рукою. Борщова заправка на зиму з буряком і морквою витрачається економно, і однієї баночки заготовки вистачить на 2-3 каструлі борщу. Насправді буряково-морквяна заправка підійде не тільки для приготування борщу, багато господині додають її у гарніри і тушкують разом із заправкою картоплю або кабачки. На приготування заправки на всю зиму піде часу не більше, ніж на приготування однієї каструлі борщу з кропивою, зате смачна і корисна приправа завжди буде під рукою, та й зберігається вона набагато довше.

Для приготування борщової заправки на зиму з буряком і морквою потрібно:

  • півтора кг червоного буряка,
  • півкілограма томатів,
  • півкілограма моркви,
  • ріпчаста цибуля – 2-3 великі головки,
  • рослинне масло – 100 мл,
  • цукор – 3 ? ст. л.,
  • сіль – 1 ? ст. л.,
  • оцет 9% – ? ч. л.,
  • 1 склянку води,
  • при бажанні можна додати зелень і болгарський перець.

Перед приготуванням всі овочі вимивають і очищають. Моркву натирають на середній тертці. До речі, сира морква корисна для організму, тобто і без обробки її варто вживати. Цибулю дрібно шаткують. У великій сковороді розігрівають масло і викладають в нього моркву, обсмажують на середньому вогні, помішуючи. В результаті морква повинна вийти не піджареної, а злегка протомленной. На зиму ще можна приготувати лечо, рецепт з фото покроково допоможе у цьому кожній господині.

У напівготову моркву додають цибулю, овочі перемішують.

Моркву з цибулею слід гасити при закритій кришці приблизно 10-15 хвилин.

Натерту на середній тертці сиру буряк слід додати до овочів. Якщо сковорода для приготування піджарки невелика, то можна перекласти овочі в казан або товстостінну каструлю, де овочі далі будуть нудитися. Взагалі, казан — річ універсальна. В ньому можна приготувати відмінний узбецький плов.

Дивіться також:  Кокосове масло для засмаги – відгуки

Овочі слід перемішати, а потім влити склянку води.

Перець слід нарізати тонкою соломкою і додати в казан або каструлю. Овочі слід добре промешать і залишити тушкуватися.

Поки овочі в казані нудяться, слід нарізати помідори кубиками. Очищати шкірку необов’язково.

Підготовлені помідори додають до овочів і все знову перемішують. Ще можна приготувати мариновані зелені помідори, рецепт в цьому випадку виявиться корисним.

Заправку слід гасити 15 хвилин на слабкому вогні. Потім додають спеції і оцет. Всі інгредієнти слід добре перемішати.

Заправку готують ще хвилин 15-20. За той час слід підготувати банки і кришки для закачування. Їх вимивають і стерилізують. Заправку необхідно періодично помішувати, щоб вона не подгорала.

Існує безліч способів стерилізації банок. Найзручнішим вважається стерилізація банок в духовці. Зберігати борщову заправку на зиму з буряком і морквою краще в невеликих баночках, наприклад пів-літрових або 750-грамових. А ось зберегти на зиму моркву можна по-іншому. Або, наприклад, компот з ірги на зиму без стерилізації теж робиться.

На виході вийде близько 1,5 л або трохи більше готової заправки, чого вистачить на 3 банки. Щоб простерилізувати банки в духовці, необхідно розігріти духовочный шафа до 150°С і поставити в нього банки на 10-15 хвилин. Якщо банки вологі, то їх ставлять шийкою вгору, якщо сухі – то догори дном. Ще зручніше стерилізувати банки в мікрохвильовці. За 3-5 хвилин з банок повністю випаровуватися волога, і вони готові до закатці. Стерилізація банок — це обов’язкова умова приготування такої страви, як салат Пальчики оближеш на зиму.

Готову заправку розкладають по скляним банкам і закочують. Банки перевертають догори дном і загортають, залишаючи їх до повного охолодження. Зберігати банки можна у погребі, холодильнику або коморі.

Дивіться також:  Варення з айви

Секрети приготування

Якщо ви хочете додати в заправку зелень, то робити це потрібно за 5 хвилин до готовності. Але зазвичай зелень додають безпосередньо при приготуванні борщу. До речі, заготовити зелень на зиму теж нескладно.

Небажано відразу терти і різати всі овочі, оскільки вони швидко дають сік. Рекомендується готувати овочі так, як зазначено в етапах.

Скільки класти заправки в борщ, кожен вирішує сам. Однак перш ніж класти в борщ сіль і спеції, необхідно покласти заправку. Вона дає аромат, насичений смак і колір. Якщо посолити борщ заздалегідь, то можна отримати дуже концентрований і солоне блюдо. В додаток до нього обов’язково варто періодично готувати щі зі свіжою капустою. Принаймні в той сезон, поки овоч є на ринку.

lovecook.in.ua