Червоний буряк: корисні властивості і протипоказання

6b51c24e5fbcdf1094125fd8d8cffa6b Червоний буряк: корисні властивості і протипоказання

Використання червоного буряка в раціоні обгрунтовано не тільки гарними смаковими якостями продукту. Буряк – один з небагатьох овочів, які володіють високим вмістом глюкози. Деякі сорти буряків є по-справжньому солодкими, тому продукт можна використовувати в приготуванні не тільки овочевих, але навіть кондитерських страв. Сік використовують в вигляді харчового барвника. Але це не всі переваги продукту. Цими лікувальними якостями має червоний буряк: корисні властивості і протипоказання до її вживання буде незайвим знати всім любителям даного коренеплоду.

Перелік лікувальних властивостей пояснюється цікавим складом овоча. У буряках містяться:

  • клітковина,
  • вітаміни,
  • пектини,
  • природні цукристі сполуки,
  • органічні кислоти,
  • каротиноїди.

Найважливішим складовим червоного буряка є бетаїн. Він не руйнується при температурній обробці і надає благотворну дію на організм незалежно від того, в якому вигляді пропонується буряк.

Корисні властивості червоного буряка і область застосування

Мінімальні протипоказання і значний перелік корисних властивостей роблять червоний буряк незамінним продуктом у раціоні. Буряк допомагає при запорах. Це якість відомо з давніх часів, тому буряки часто вводять в раціон вагітних жінок і людей, які зазнали хірургічного лікування. Червоний буряк добре чистить організм, знищує гнильні процеси, пригнічує діяльність бактерій. Протипоказання до вживання червоного буряка мізерно малі, а корисні властивості продукту різноманітні. Овоч часто включають в раціон тих, хто контролює свою вагу. Крім того, що буряк надає сприятливу дію на травний тракт і м’яко очищає організм, вона ще покращує переробку жиру. Низькою калорійністю солодка буряк не відрізняється, зате вона стимулює обмінні процеси і може бути рекомендована для схуднення.

Буряк нормалізує артеріальний тиск, що робить більш ефективним лікування гіпертонічної хвороби. Продукт буде корисний при атеросклерозі, нервових розладах, деяких захворюваннях серця через високої концентрації магнію. Червоний буряк використовується при хворобах щитовидної залози і проблемах, пов’язаних з нестачею йоду. Незважаючи на високу користь продукту переїдати буряк не слід. По-перше, вона містить занадто багато вуглеводів. По-друге, її виражене проносне дію може зіграти злий жарт і спровокувати діарею. Хоча борщова заправка на зиму в цьому плані безпечніше сирої буряків.

Червоний буряк: показання та протипоказання

Червоний буряк не є лікарським засобом, а тому прямих показань та протипоказань до її вживання бути не може. Все залежить від особистих уподобань та індивідуальної реакції організму. Продукт проводить ефективну дію в будь-якому вигляді, навіть у складі борщу буряк надає неоціненну користь для здоров’я. Продукт рекомендований при вагітності: буряк покращує травлення, насичує організм фолієвої кислотою, позбавляє від закрепів, з якими особливо часто доводиться мати справу жінкам в період виношування дитини.

Споживання буряка слід збільшити тим, хто мріє про ідеальну фігуру. Причому народна медицина пропонує не просто ефективні рецепти для схуднення на основі буряків, але і общеоздоравливающие, зміцнюють і очищаючі коктейлі і киселі на основі бурякового соку. Неоціненну користь здоров’ю принесе кисіль на основі вівсяної крупи, чорносливу та буряків. Для приготування цілющого киселю беруть жменю вівсяної крупи, стільки ж натертого буряка і очищеного чорносливу. Всі інгредієнти заливають 2 л окропу і поставте на повільний вогонь. Кисіль готується близько 15 хвилин, після чого його охолоджують і проціджують. Для схуднення рекомендується весь отриманий відвар випити протягом дня, розділивши на порції. Для виведення токсинів і загального зміцнення організму можна готувати подібний кисіль з розрахунку 2 літра на 2 дні. На основі цього незвичайного киселя корисно влаштовувати розвантажувальні дні, причому гущу від відвару також буде корисно включити в раціон.

Прямих протипоказань до вживання червоного буряка немає, крім непомірного споживання та індивідуальної непереносимості. З обережністю слід ставитися до буряка при підвищеній кислотності і цукровому діабеті з-за високої кількості вуглеводів. Лікувати сечокам’яну хворобу буряком не можна, хоча існує чимало рецептів для позбавлення від захворювання. Продукт виявиться ефективним в лікуванні оксалатних каменів, оскільки містить щавлеву кислоту, яка сприяє утворенню оксалатів. Але навіть при наявності фосфатів у сечі не слід зловживати червоним буряком. Любителям цитрусових, шоколаду та кави також слід бути обережними з червоним буряком, оскільки всі ці продукти сприяють розвитку оксалатурії.