Заготівля натуральної чорниці на зиму завжди викликає захоплення. Тому що збирати в лісі її дуже важко і коштує на ринку вона дуже дорого. А причина одна — це найпопулярніша дика ягода.
З ягід готують на зиму компоти, варення, джеми, сиропи і запасають запас в сушеному вигляді. Для її переробки використовують повністю зрілі ягоди. У різних областях чорницю називають по-різному, наприклад: черниця, черніжнік, чернішнік, ворон-ягода, чорничник, чернега.
Сама по собі ягода відома як дієтичний продукт. І ще, ягоди сприяють поліпшенню зору і зменшують втому очей. Ця лісова кудесниця гарна ще й тим, що її можна заморозити і зробити різні заготовки. І все це багатство цілий рік буде стояти у вас в погребі на сторожі здоров’я людини.
Заготівля натуральної чорниці у власному соку
Зберіть або купіть ягоди чорниці. Обов’язково приберіть пошкоджені, видалите листочки і плодоніжки.
Процес приготування
- Чисті, перебрані ягоди покладіть в каструлю.
- Підігрійте ягоди в каструлі під кришкою на слабкому вогні.
- Коли ягоди покриються соком, тоді перекладіть їх в підігріті банки.
- Банки пастеризують при температурі 90 градусів С.
- Час пастеризації для пів-літрові банки — 15 хвилин, а літрові — 20 хвилин.
Чорниця натуральна з цукром на зиму
Особливо корисна чорнична заготівля для водіїв і комп’ютерників. Факт, що вона покращує гостроту зору і зміцнює судини очей, відомий багатьом.
Спосіб заготівлі
- Підготуйте для рецепта 1 кг ягід.
- Третю частину підготовлених ягід покладіть в каструлю і змішайте з 100-300 г цукру.
- Потім підігрійте на повільному вогні до повного розм’якшення.
- Розм’якшені ягоди ретельно розімніть, щоб потім закип’ятити.
- Решта ягоди укласти в стерильні банки.
- Киплячій ягідної масою залийте ягоди в банках.
- Стерилізують: півлітрові банки — 7 хвилин, літрові — 10 хвилин.
Натуральна чорниця без варіння — рецепт заготівлі «Чорна ніч»
Всі знають, що без варіння зберігається більше вітамінів в заготовках. Для рецепту береться будь-яку кількість ягід і цукор не потрібен.
Приготування
- Розтовчіть 1/3 ягід та поставте їх на невеликий вогонь.
- Потім нагрійте і заважайте до першого «пыха».
- Потім поступово всипайте інші ягоди.
- Повторіть знову процес нагрівання і, постійно помішуючи, доведіть до першого «пыха».
- Далі відразу ж розкладіть гарячі ягоди в банки, щоб закатати.
- Зберігайте в прохолодному місці.
Як порада: Таким же чином можна заготовити малину, вишню, брусницю, лохину.
Чорниця з цукром на зиму без стерилізації
Подивіться рецепт, який готується через м’ясорубку.
Заготівля натуральної чорниці
- Пропустіть ягоди через м’ясорубку.
- Отримане пюре змішайте з цукром у співвідношенні, наприклад 1 : 2.
- Потім підігрійте на слабкому вогні, щоб розчинився цукор. До кипіння доводити не потрібно.
- У гарячому вигляді розкладіть масу по банкам і закатайте.