Домашній сир. Як зробити сир з молока в домашніх умовах

Домашній сир — це натуральний продукт без всяких добавок і консервантів. В домашніх умовах його можна зробити простим і легким рецептами. У будинку повинні бути кухонна техніка та кухонний інвентар.

Є різні рецепти приготування сиру. І завжди він виходить ніжним і неймовірно смачним. Якщо добре постаратися і поекспериментувати, то можна зробити сир твердим, м’яким і навіть ропні.

Відповідь на питання: Як зварити сир в домашніх умовах ? Ви знайдете в цій статті.

Домашній сир з молока — дуже смачний покроковий рецепт

Щоб приготувати сир в домашніх умовах, потрібно наступна кухонне начиння: каструля від двох до шести літрів, дерев’яна ложка для розмішування і чиста марля, складена в кілька шарів.

Необхідні продукти:

  • Свіже молоко — 4 літри
  • Йогурт — 750-1000 мл

Замість йогурту можна взяти 4-6 столових ложок лимонного соку. Або 2 чайні ложки лимонної кислоти, розведеної в 80 мл води.

Спосіб приготування

У толстодонную каструлю налийте молоко. При цьому, залиште достатньо місця для кипіння. При якому, молоко може просто втекти.

Поставте каструлю на сильний вогонь і доведіть до кипіння і появи піни. Помішуйте часто, щоб молоко не переливався через край і не пригорає.

Потім зменшіть вогонь до слабкого і, поки піна не спала, додайте закваску у вигляді лимонного соку або розчину лимонної кислоти. А краще всього — йогурт.

Потім рівномірно і обережно помішуйте молоко ложкою. Через 10-15 секунд зніміть з вогню і продовжуйте м’яко помішувати, поки не сформуються великі, м’які шматки сиру. Якщо протягом хвилини сир так і не утворився, знову на кілька секунд поставте каструлю на вогонь.

Слідкуйте і чекайте, поки казеїн (молочний протеїн) повністю не згорнеться, лишивши світлу, жовто-зелену сироватку. Якщо необхідно, можете додати ще трохи згортає речовини.

Дивіться також:  Варення з обліпихи: 5 простих рецептів приготування на зиму

Коли сир повністю згорнувся, зніміть каструлю з вогню. Закрийте і залиште на 10 хвилин. Якщо вам потрібен дуже м’який панір, то обережно влийте всередину одну або дві чашки (чверть або половину літра) гарячої води. Коли всі пластівці спливли на поверхню — можна зливати.

Приготування сиру з звурдженого молока (панір)

Друшляк вистеліть двома або трьома шарами марлі.

Також можна використовувати чисту білу тканину, зволожену водою і добре віджату.

Краї і кути марлі повинні звисати через краї друшляка.

Якщо ви хочете зібрати сироватку, то покладіть на друшляк іншу каструлю. Якщо ні, то помістіть його над раковиною.

За допомогою шумівки перекладіть самі великі пластівці в друшляк. Обережно вилийте туди ж масу, що залишилася, з меншими пластівцями.

За бажанням можете додати свіжу зелень.

Приміром, Бельгії кондитери використовують сироватку для того, щоб робити нові порції паніру. Однак, для цього потрібно набагато більше, ніж лимонного соку. Тобто, одна частина сироватки на чотири частини молока.

З’єднайте кути марлі і зв’яжіть їх. Потім на 5-10 секунд покладіть мішечок з марлі під струмінь холодної води. Злегка відіжміть, щоб усунути надлишок сироватки.

Підвісьте мішечок над мискою, дозволивши сиру спрессоваться під власною вагою. Якщо хочете прискорити процес, то можете покласти мішечок під прес, і приблизно через 20 хвилин панір буде готовий.

Розгорніть домашній сир і використовуйте за призначенням.

При необхідності можете загорнути його в плівку. Потім покласти в пластиковий контейнер або іншу герметичну упаковку.

Зберігайте приготований сир в холодильнику до 4 днів.

Відео про те, як зробити сир в домашніх умовах з пепсином

Автор відео показує і розповідає приготування домашнього сиру під назвою «Чкинти квелі». Такий вид сиру роблять у багатьох сім’ях в Грузії. В перекладі з грузинського назва означає — Тільки що приготовлений, свіжий сир.

Дивіться також:  Варення з абрикосів: 11 рецептів абрикосового варення без кісточок і з кісточками на зиму

Це домашній сир, витриманий в розсолі, має м’який смак. У Грузії з нього печуть хачапурі і роблять різні закуски, змішуючи зі свіжими травами і спеціями.

Під час його поїдання створюється своєрідний скрегіт зубів.

Твердий сир з сиру в домашніх умовах

Домашній сир добре ріжеться, тому його можна формувати на шпажках.

Знадобиться:

  • Молоко (або вода) — 1 літр
  • Сир жирний (краще домашній) — 1 кг
  • Яйце — 2 шт.
  • Сіль — 1 ст. л.
  • Сода — 0.5 ч. л.
  • Вершкове масло 59 г

Приготування

Налийте в каструлю молоко і доведіть його до кипіння.

Потім опустіть приготований сир в кипляче молоко. Перемішайте.

Після закипання, варити сирну масу 15 хвилин.

В результаті варіння сирної маси виходить два продукти: сир і сироватка, молока вже немає. Почекайте, щоб вміст каструлі охололо.

В друшляк постеліть марлю в кілька шарів і перелийте вміст каструлі. З’єднайте кінці марлі в руці вгорі і відцідіть сироватку. В марлі залишиться один сир.

Перекладіть отриманий сир назад в каструлю і додайте сіль і соду.

Дерев’яною ложкою починайте роздавлювати і розмішувати сир в каструлі.

Ще додайте яйця і знову перемішайте.

Потім увімкніть мінімальний вогонь і знову заважайте ложкою. Ви помітите як домашній сир починає готуватися і спочатку плавитися.

Потім покладіть в пюреобразную масу вершкове масло. І знову все заважайте до зникнення олії.

Густа сирна маса чудово з’єдналася з сиром. і стала однорідною.

Викладіть густу масу на харчову плівку і скрутіть у вигляді ковбаски. Покладіть ковбасну масу в харчовій плівці на ніч у холодильник.

Вранці дістаньте домашній сир з плівки і наріжте на скибочки.

Приємного апетиту !