Фруктоза для діабетиків: користь і шкода, відгуки

Назвати фруктозу винятковим продуктом не можна. Вона міститься у всіх ягодах і фруктах, що володіють солодким смаком. Може бути використана фруктоза для діабетиків: користь і шкода, відгуки споживачів та інша корисна інформація про продукт допоможе оцінити його значення для здоров’я.

Останнім часом часто говорять про те, що фруктозу можна використовувати при діабеті, а здоровим людям вона взагалі протипоказана. Звідки взялися ці міфи, і на чому вони засновані? Справа в тому, що користь і шкода є у будь-якого продукту, фруктоза не виняток, про що свідчать численні відгуки. Надмірне вживання призводить до сумних, а часом незворотних, наслідків. По суті, фруктоза – це адаптований цукор, який легше засвоюється організмом, але це не означає, що його безсистемне вживання не принесе шкоди. Варто замінювати цукор фруктозою? Якщо людина здорова, то принципової різниці для організму між цими продуктами не буде. Хоча любителям солодкого слід звернути увагу саме на фруктозу. Для задоволення потреби в глюкозі необхідна менша кількість фруктози, ніж цукру.

Фруктозу можна порекомендувати спортсменам, які стежать за калоріями і уникають солодких страв. І, звичайно ж, фруктоза залишається одним з основних замінників цукру для діабетиків.

Користь і шкода фруктози для діабетиків

У чому полягають переваги фруктози? Вважається, що вона володіє високою користю і має меншу шкоду, ніж цукор, про що свідчать численні відгуки пацієнтів. Однак суперечки про користь фруктози ведуться багато років. Серед незаперечних переваг продукту:

  • для її засвоєння потрібно менше інсуліну,
  • фруктоза солодше цукру і потрібно в менших кількостях,
  • продукт зміцнює імунну систему,
  • знижує ризик розвитку карієсу.

Повністю безпечною назвати фруктозу не можна. Якщо порівнювати її безпосередньо з цукром, то переваги фруктози очевидні, однак, як і цукор, фруктоза здатна перероблятися в жир, провокуючи відкладення зайвої жирової маси.

Дивіться також:  Як бути бадьорою з самого ранку

Фруктоза пропонується у вигляді подрібненого порошку. Крупинки фруктози дрібніше, ніж у цукру, продукт по виду можна порівняти з цукровою пудрою. Недоліком фруктози є висока ціна. Продукт в 3-5 разів дорожче звичайного цукру. З іншого боку, фруктоза вдвічі солодший останнього, тому фінансові втрати здаються відносними. За відгуками споживачів, фруктоза для діабетиків несе неоціненну користь, уберігає від харчових зривів і перешкоджає розвитку ожиріння. Але медики в цьому питанні не настільки категоричні. Фруктоза переробляється печінкою і при надмірному вживанні ризик розвитку ожиріння досить високий. Крім того, фруктоза сприяє збереженню почуття голоду. Навіть коли організм не потребує підкріплення, він подає тривожні сигнали. Продукт не завдасть шкоди при діабеті I типу на тлі зниженого або нормального ваги. При діабеті II типу від вживання фруктози слід утриматися. А щоб запобігти посилення захворювання, варто вивчити норми цукру в крові у жінок, таблиця з іншої статті стане в цьому корисним помічником.

Шкода і користь фруктози досить суперечливі, що підтверджують відгуки медиків. Продукт відрізняється високою калорійністю, але в діабетичному харчуванні фруктоза може бути використана через низького глікемічного індексу. Додатково варто почитати про Форметин, адже у нього є здатність впливати на прості вуглеводи.

Загрузка...

Фруктоза для діабетиків: відгуки споживачів

Відгуки споживачів про фруктозі для діабетиків досить суперечливі. Одні називають продукт справжнім порятунком, інші – не бачать в ньому ніякої користі.

«Постійно хочеться їсти»

Думала, що перейшовши на фруктозу, зможу вирішити проблему з постійним відчуттям голоду. Боротися з бажанням з’їсти що-небудь солоденьке» вже порядком набридло. Але використовувати фруктозу у великих кількостях не можна, а ті 40 г, які рекомендовані до добового вживання, здаються справжньою насмішкою. В результаті відчуття голоду ще більше посилюється. Розчарована в цьому продукті і хочу підібрати щось більш вартісне.

Дивіться також:  Можна буряк при грудному вигодовуванні

«Хороший результат, але висока ціна»

Вважаю фруктозу відмінним замінником цукру. Після введення її в раціон перестала турбуватися про перевищення рівня глюкози в крові. На чашку чаю фруктози потрібно втричі менше, ніж звичайного цукру. Правда, ціна на продукт дуже завищена. 200 руб. за кг, на мій погляд, дорого, тим більше що, дивлячись на мене, всі домочадці стали використовувати фруктозу замість цукру. А це накладно.

«Огидний смак, але діватися нікуди»

Не знаю, як можна порівнювати цукор і фруктозу. Якщо додати останню в каву або чай, виходить щось, що значно відрізняється за смаком від звичайного ранкового напою. Але за станом здоров’я цукор я не можу, тому доводиться вживати фруктозу. Роблю це за необхідності і зайвий раз продукт в раціон не включаю. Зазвичай використовують фруктозу в помірних кількостях, значно менших, ніж рекомендована добова доза.