Гарбузовий мед: лікувальні властивості і протипоказання

a01c0597fd5d9840003b777600ccb1c3 Гарбузовий мед: лікувальні властивості і протипоказання

Мед з гарбуза вважається дуже рідкісним. Навіть самим бджолярам не завжди вдається поласувати натуральним гарбузовим медом. Цей рідкісний сорт володіє особливою користю, але зустріти його в продажу практично неможливо. Суцвіття гарбуза ніколи не ставилися до добрих медоносів. Навіть якщо бджіл спеціально вивозити на гарбузове поля, то вони все одно будуть шукати квіти, більш багаті нектаром. Гарбузовий мед має багато підробок, втім, знайти чистий продукт вельми проблематично. Зате можна самостійно виготовити гарбузовий мед: лікувальні властивості і протипоказання до його застосування обов’язково будуть розглянуті в цій статті.

По суті, саморобний мед являє собою гарбузовий сироп. Для його приготування беруть зрілу гарбуз, відрізають у неї верхівку, насіння і м’якоть вичищають. В утворену порожнину насипають цукор до верху, гарбуз накривають відрізаною верхівкою. У такому вигляді продукт залишають на 10 днів, бажано в прохолодному місці. За цей час цукор повністю розійдеться в гарбузовому соку. Отриманий сироп слід перелити в стерилізовану скляну банку. При виникненні цвілі на відрізаною верхівці сироп можна злити через низ, попередньо зробивши отвір в нижній частині гарбуза. Лікувальні властивості такого меду багато в чому поступаються тій користі, яку має натуральний мед, а кількість протипоказань до застосування сиропу значно вище. Тим не менш, саморобний гарбузовий мед можна використовувати замість звичайного варення для приготування випічки, десертів, напоїв.

Лікувальні властивості меду гарбузового

Гарбузовий мед володіє широким переліком корисних компонентів. Він багатий вітамінами, мікроелементами, фруктозою, макроелементами. Гарбузовий сік є природним антиоксидантом. У складі саморобного меду він не втрачає своїх властивостей і може бути використаний для профілактики вікових змін.

Лікувальні властивості гарбузового меду і мінімальні протипоказання дозволяють використовувати даний засіб в боротьбі з такими захворюваннями, як:

  • атеросклероз,
  • серцева недостатність,
  • анемія,
  • сечокам’яна хвороба в початковій стадії,
  • захворювання ШКТ.

Відзначено, що гарбузовий мед підвищує працездатність, покращує настрій, стимулює мозкову діяльність. Як і багато солодкі продукти, він рекомендований до вживання при розумових навантаженнях, в період іспитів і підготовки наукових проектів. На відміну від чистого цукру, сироп, отриманий з гарбузового соку, володіє великими корисними властивостями. Практично всі вітаміни з соку і м’якоті переходять в саморобний мед. В процесі температурного нагріву частина вітамінів руйнується, тому гарбузовий мед бажано використовувати без попередньої обробки. Щоб отриманий сироп не зіпсувався, його слід зберігати в прохолодному місці. Кип’ятити мед не можна, інакше ніякої користі для здоров’я даний продукт не принесе.

Гарбузовий мед регулює рівень холестерину, сприяє зниженню набряків, покращує діяльність травної системи.

Протипоказання до використання гарбузового меду

Протипоказань до вживання гарбузового меду не так багато. Якщо мова йде про натуральному меді, то відмовитися від нього доведеться тим, хто страждає індивідуальної непереносимість продуктів бджільництва. Саморобний мед буде шкідливий при діабеті і низькою кислотності шлунка. Протипоказаннями до вживання гарбузового меду є деякі захворювання серця. У будь-якому випадку, перед вживанням корисної солодощі слід проконсультуватися з лікарем.

А ось вагітність і період лактації не є протипоказаннями до використання гарбузового меду, приготованого в домашніх умовах. Якщо в дитини й у матері відсутня індивідуальна непереносимість, то даний продукт можна сміливо вводити в раціон вагітної або годуючої жінки. З іншого боку, слід пам’ятати, що зловживати стравами з високим вмістом цукру не можна, тому все має бути в міру.

Гарбузовий мед хороший з млинцями, сиром або йогуртом. Однак при надмірній вазі продукт слід вживати з обережністю. Гарбузовий мед буде корисний при запорах, болі в шлунку, безсонні. Він добре очищає печінку і допомагає при отруєннях. Особливо часто використовують гарбузовий мед при коліті. Під час застуди корисно пити чай з гарбузовим медом. Вважається, що він сприяє швидкому відновленню організму, зміцнює імунну захист, перешкоджає розвитку ускладнень. Протипоказаннями до використання гарбузового меду є панкреатит й інші захворювання підшлункової залози на тлі низької кислотності.

Корисно з’їдати чайну ложку гарбузового меду, запиваючи її склянкою молока. У такому вигляді гарбузовий мед буде корисний при інтоксикації і грипі.