Гранатовий сік: корисні властивості і протипоказання

54b14b0e4dfc24d845d3ccb67a93d6a7 Гранатовий сік: корисні властивості і протипоказання

Переваги гранатового соку відомі давно. Його рекомендують при розладі травлення, анемії, занепаді сил. Будь-які натуральні соки корисні для здоров’я, проте гранатовий сік, корисні властивості та протипоказання до вживання якого будуть наведені нижче, перевершує за всіма показниками аналогічні продукти. Він володіє високою біодоступністю, підвищує працездатність, покращує мозкову діяльність. Найбільшою цінністю володіє свіжовичавлений сік, але дозволити собі таку розкіш можуть не всі, тому в лікувальних цілях використовують сік, розлитий по банкам.

Гранатовий сік корисний під час вагітності. По-перше, він пригнічує нудоту і позбавляє від токсикозу вагітних. По-друге, він є чудовою профілактикою анемії та значно підвищує рівень гемоглобіну, позбавляючи плід від можливої гіпоксії. По-третє, продукт не має протипоказань при вагітності, а значить, може бути рекомендований жінкам в період виношування дитини для профілактики авітамінозу.

Корисні властивості гранатового соку багаторазово перевершують протипоказання до її вживання. Продукт рекомендований при ракових захворюваннях, він перешкоджає розростанню злоякісних утворень і покращує загальне самопочуття пацієнта.

Корисні властивості гранатового соку

Лікувальні властивості продукту обумовлені високим вмістом мікроелементів і вітамінів. У складі гранатового соку присутні фолієва кислота, вітаміни Е, А, РР, групи В, аскорбінова кислота, залізо, магній, фосфор, селен. Сік граната містить органічні кислоти, різноманітні амінокислоти, клітковину, водорозчинні поліфеноли, антиоксиданти.

Збалансований склад обумовлює виняткові корисні властивості продукту. До них відносяться:

  • очищаючий – продукт стимулює роботу кишечника, виводить токсини, продукти розпаду, шкідливі речовини;
  • протиглисний – сік граната рекомендований для знищення паразитів. Його вживають одночасно з проведення протівопаразітной терапії;
  • імуномодулююча – корисно пити сік граната під час хвороби, а також у післяопераційний період.

Найбільше поширення гранатовий сік отримав у лікуванні патологічних процесів серцево-судинного характеру. Він перешкоджає формуванню атеросклерозу, покращує роботу серцевого м’яза, надає сприятливу дію на органи кровотворення. Продукт корисний при виснаженні, підвищеної стомлюваності, застудах.

Мінімальні протипоказання і унікальні корисні властивості розширюють область застосування гранатового соку. Продукт корисний при астмі, бронхіті, коклюші, його призначають при гіпертонії та дисменореї.

Регулярно вживаючи гранатовий сік, можна позбутися проблем з шкірою, поліпшити її еластичність, підвищити гладкість і однорідність. Гранатовий сік також включають в раціон тих, що худнуть. Продукт стимулює обмінні процеси і добре очищає організм, проте він підвищує апетит, що також потрібно враховувати тим, хто сидить на дієті.

Гранатовий сік навіть додають у косметичні засоби: маски для волосся і обличчя. Цілющий продукт тонізує шкіру і освітлює її. З допомогою соку граната можна позбутися від пігментних плям і незначних вікових змін.

Гранатовий сік: і застосування протипоказання

Висока кислотність гранатового соку змушує відмовлятися від його вживання при панкреатиті та підвищеної шлункової кислотності. На цій же підставі гранатовий сік протипоказаний при виразкових ураженнях шлунка і кишечника. Навіть здоровим людям рекомендується розбавляти водою гранатовий сік: концентрації 1:3 буде достатньо, щоб захистити шлунок від шкідливого впливу агресивного середовища.

Вживання в помірній кількості гранатового соку здоровим людям не завдасть шкоди. Важливо не перевищувати дозування, оскільки будь-який продукт, будь він найкориснішим, стане ворогом здоров’я, якщо ним зловживати.

Корисно змішувати морквяний, яблучний і гранатовий соки. Такий мікс буде доречний в раціоні тих, що худнуть і тих, хто стежить за своїм здоров’ям і бажає отримувати вітаміни з натуральних продуктів. Гранатовий сік володіє терпкою дією. У великих кількостях він може призвести до запорів. Тому рекомендується змішувати гранатовий і бурякові соки. Останній має проносну властивість і робить більш м’яку дію на кишечник.

Гранатовий сік додають у напої, що дозволяє знизити шкідливий вплив агресивного середовища і поліпшити смакові якості гранатового соку. З нього готують приправи до м’ясних страв, заправляють овочеві та фруктові салати. З гранатового соку готують киселі і пунші. А тим, кому потрібна сливовиця в домашніх умовах, знадобиться зливу.

Гранатовий сік має негативний вплив на зубну емаль, тому його бажано пити через трубочку. Необхідно прополоскати рот звичайною водою після того, як випити сік.