Гриби на зиму. Смачні рецепти грибних заготовок в банках

Як заготовити гриби на зиму дуже смачно — цікавить багатьох любителів дарів лісу. По-перше, їх можна солити. Є холодний спосіб засолу і гарячий спосіб. А є ще й сухий спосіб засолу грибів.

Погодьтеся, що на святковому столі першої порожніє посуд з-під маринованих маслюків або смачних опеньків. Способів маринування два. Перший — це коли гриби відварюють прямо в маринаді. Другий — спочатку гриби відварюють з сіллю, видаляючи піну. Потім відкидають на друшляк і з’єднують з окремо приготовленим маринадом.

А яка смачна грибна ікра, яка з’їдається завжди на УРА. І особливо подобаються всім різні закуски з грибів. Їх і на святковий стіл можна поставити і подати до швидкого сімейному вечері або обіду.

Сьогодні розглянемо рецепти інших заготовок, які раніше не розглядалися.

Гриби у власному соку на зиму — рецепт без оцту

Такий спосіб грибний заготовки потім в зимовий час, як знахідка. Часто використовується для приготування вечері по-швидкому.

Спосіб приготування

  1. Молоді й міцні гриби очистіть, вимийте і дрібно наріжте.
  2. Покладіть їх в сковороду, посоліть за смаком і смажте на невеликому вогні у власному соку до напівсухого стану.
  3. Потім укладіть їх щільно в банки і закатайте.
  4. Зберігайте в холодильнику.

Взимку використовувати як свіжі гриби. Приміром, зваріть грибний суп.

Білі гриби на зиму без стерилізації по-шляхетски

Для приготування використовуються тільки білі гриби.

Для розсолу:

  • Вода — 1 літр
  • Сіль — 2 ст. л.

Приготування

  1. Переберіть і промийте гриби.
  2. Потім залийте їх водою на 3 дні.
  3. Після цього приготуйте розсіл з води і солі.
  4. Дайте розсолу закипіти і опустіть в нього гриби по одному. Тримайте так 1 хвилину.
  5. Потім відразу ж кладіть їх в стерилізовані банки.
  6. Киплячим розсолом залийте гриби в банках і закрутіть кришками. Попередньо змастивши кришки оцтом.
  7. Дайте банкам охолонути і зберігайте в прохолодному погребі.
Дивіться також:  Мочені яблука на зиму в банках — 6 рецептів в домашніх умовах

Рижики на зиму — рецепт приготування гарячим способом

Таким способом можна приготувати і білі гриби.

Будуть потрібні:

  • Гриби рижики — 1 кг
  • Сіль — 1 ст. л.

Хід приготування

  1. Очистіть і промийте рижики. Дрібні залиште цілими, а великі розріжте навпіл.
  2. Складіть все в посуд для варіння, дно якої змочіть водою.
  3. Додайте сіль і прогрійте гриби так, щоб з них виділився сік. Поваріть їх і вони стануть м’якими.
  4. Щоб гриби були смачнішими, відварюйте їх на слабкому вогні і при слабкому кипінні. Тривалість відварювання 10-20 хвилин, залежно від розміру грибів.
  5. Після варіння складіть їх у гарячі стерильні банки. Залийте киплячим грибним соком, щоб гриби були повністю покриті рідиною.
  6. Банки герметично закрийте кришками і дайте охолонути.
  7. Зберігайте у темному прохолодному місці, уникаючи перепадів температури.

Гриби на зиму — смачний рецепт заготівлі в банках

Для рецепту підходять тільки молоді й міцні підберезники, підосичники. маслюки, опеньки, лисички, білі, моховички. Можна зробити в баночках грибне асорті або якийсь один вид грибів.

Етапи приготування

  1. Гриби очистіть і ретельно вимийте.
  2. Потім наріжте і опустіть в холодну воду. В якій, на 1 літр додано 1 ст. л. солі без верху і 2 г лимонної кислоти. Так гриби збережуть свій колір і не потемніють.
  3. Періодично знімаючи піну, зваріть гриби.
  4. Готові гриби відкиньте на друшляк, дайте стекти воді і складіть в чисті скляні банки.
  5. Відвар процідіть і залийте їм гриби.
  6. Потім прикрийте банки стерильними кришками і помістіть їх в каструлю з водою, нагрітої до 50 градусів.
  7. Стерилізуйте літрові банки не менше 1 години, а краще навіть 1.5 години.
  8. Зберігайте банки в прохолодному місці.

Приготовлені за цим способом гриби відмінно підходять для перших страв і печені.

Дивіться також:  Варення з абрикосів: 11 рецептів абрикосового варення без кісточок і з кісточками на зиму

Відео про те, як приготувати мариновані маслюки

При маринуванні кількість оцту і спецій можна регулювати по своєму смаку.