Гриби шиітаке: користь і шкода

b80b65925f3bc8030d61e0f4025f4bdc Гриби шиітаке: користь і шкода

Гриби шиітаке мають багатовікову історію. Вперше в лікувальних цілях їх стали використовувати ще 2000 років тому. Шиітаке відомі, як імператорські гриби. Вважається, що вони почали свій шлях з Китаю, хоча рослина також широко використовувалося в Японії та інших країнах Східної Азії.

Гриби шиітаке використовуються як в кулінарії, так і в народній медицині. Їх відрізняє вишуканий смак і особливий аромат. Справжні шиітаке ростуть на деревах. Продукт культивується, причому не тільки у себе на батьківщині, але і за її межами. У сільськогосподарських умовах гриби вирощують на тирсі. Вважається, що вони багато в чому поступаються своїм родичам, вирощених в природних умовах. Тим не менш, спробувати на смак можна саме штучно вирощені гриби шиітаке: користь і шкода імператорського гриба обов’язково будуть розглянуті в даній статті.

Шиітаке, використовувані в їжу, не слід пускати в приготування лікувальних складів. З цією метою застосовують грибний екстракт, який виготовляють фармацевтичні компанії. Екстракт використовується самостійно або в якості одного з компонентів медичних препаратів. На сьогоднішній день випускається безліч лікарських засобів і харчових біодобавок на основі екстракту шиітаке. Користь продукту та мінімальний шкоду роблять гриби шиітаке незамінним помічником у боротьбі з серйозними захворюваннями.

Хімічний склад грибів шиітаке

30e14727df82b7a30dc64eddf5640e22 Гриби шиітаке: користь і шкода

Склад грибів настільки різноманітний, що простіше сказати, які елементи в них відсутні. Дивно, що звичайний гриб зумів увібрати в себе стільки користі від самої природи, як жодна інша рослина. Не дарма імператорський гриб порівнюють за користь коренем женьшеню, але, на думку деяких східних цілителів, шиітаке перевершує за властивостями цілющий корінь.

Серед базових елементів продукту:

  • вітаміни групи В, A, D, C,
  • основні амінокислоти,
  • полісахариди,
  • мікроелементи,
  • жирні кислоти.

Шиітаке є унікальним імуномодулятором природного походження. Вони стимулюють вироблення інтерферону в організмі людини, підвищуючи природний імунітет. Користь і шкода шиітаке підтверджені лабораторними дослідженнями. Безумовно, шиітаке не настільки нешкідливі, як може здатися, і, як і будь-який інший засіб з лікувальною дією, їх слід вживати помірно.

Шиітаке ефективно справляються з атеросклерозом на будь-якій стадії розвитку. Приймаючи препарати на основі цілющих грибів або вживаючи їх в їжу, можна нормалізувати рівень холестерину на ранньому етапі захворювання. Гриби сприяють очищенню судин, покращують склад крові, форсують переробку жирів. При правильному вживанні шкоду шиітаке зведений до мінімуму, а користь грибів настільки висока, що складно знайти ще більш цінний елемент живлення для здоров’я людини.

Користь і шкода для організму від грибів шиітаке

abc14958360585cacc519f26c763be94 Гриби шиітаке: користь і шкода

Користь від грибів шиітаке настільки висока, що китайські цілителі називають їх ледь не панацеєю від усіх бід. Шиітаке покращують імунітет, знижують холестерин, перешкоджають розвитку атеросклерозу. Висока користь продукту робить його незамінним у лікуванні урологічних захворювань, патологій жіночої статевої сфери, хвороб нервової системи. Гриби покращують обмін речовин, розщеплюють жири, сприяють схудненню. Виявлений у складі грибів лентинан протидіє раку і бореться з вірусами гепатиту і ВІЛ. Властивості шиітаке до кінця не вивчені. Не виключено, що в майбутньому будуть розроблені високоефективні засоби на основі шиітаке для боротьби з захворюваннями, які сьогодні визнані невиліковними.

У лікувальних цілях застосовуються фармацевтичні екстракти, концентрація корисних речовин в яких значно вище. Екстракт грибів використовують для приготування косметичних складів. Шиітаке мають омолоджуючий ефект. Препарати косметичні засоби на основі цілющих грибів сприяють поліпшенню клітинного обміну, перешкоджають передчасному старінню, підвищує еластичність шкіри. Якщо ж використовувати рецепт маринованих красноголовців, теж вийде зробити страву з дивовижними якостями.

Користь грибів шиітаке очевидна, а в чому полягає шкода? Імператорський гриб містить хітин, який перешкоджає нормальному травленню. Відомі випадки виникнення алергічних реакцій після вживання грибів в їжу. Шиітаке, незважаючи на високу користь, відносяться до важких продуктів, як і всі гриби. Істотну шкоду здоров’ю можуть завдати гриби, уживані безмірно. Шиітаке не можна їсти дітям до 12 років, при вагітності та бронхіальній астмі.

Гриби відносяться до низькокалорійним продуктам і можуть бути рекомендовані до вживання тим, хто має проблеми із зайвою вагою. Однак даний елемент живлення не повинен ставати основою раціону. Достатньо вживати гриби 1-2 рази в тиждень. Препарати на основі шиітаке приймаються у відповідності з рекомендованою регулярністю і дозуванням.