Груша: користь і шкода для здоров’я

5e900598f00c7dc4b2cf6b51b08a5eea Груша: користь і шкода для здоровя

Дикі груші вирощували тисячоліттями. Це плодове дерево поширене на всіх континентах. Сьогодні основними постачальниками груш є Китай, Італія, Америка та Італія. У Росії величезні плантації груш знаходяться в Краснодарському краї. По популярності продукт поступається хіба що яблуні. Грушеве пюре, соки, так і просто самі плоди часто з’являються в повсякденному раціоні, особливо в літній період.

Сьогодні з груш готують не тільки солодкі страви та десерти, але навіть гарніри до м’яса і птиці. Смакові характеристики визначаються сортом плодів. В косметології і народній медицині також використовується звичайна груша: користь і шкода для здоров’я цього ароматного і соковитого плода будуть докладно розглянуті далі.

Цілющими властивостями володіють не тільки плоди рослини, але також і листя. В них містяться флавоноїди та органічні кислоти, які дозволяють використовувати зелені частини рослини для приготування лікувальних відварів і настойок. Груші є невід’ємною складовою дієтичного харчування. Незважаючи на високий вміст цукрів, вони сприяють зниженню ваги і допомагають регулювати апетит.

Груші і їх користь для здоров’я

Цінність груш пояснюється їх дивними смаковими і цілющими якостями. У складі м’якоті плодів знаходяться різноманітні мінеральні сполуки, вітаміни, харчові волокна і моносахариди, моно — і поліненасичені жирні кислоти. Свіжі плоди рекомендовані для профілактики авітамінозу. Плоди містять досить багато калію, що дозволяє зарахувати грушу до кращих продуктів для нормалізації діяльності нервової системи і серця. Хоча і інші продукти, що містять калій у великій кількості.

Користь і шкода груші для людського здоров’я пояснюються особливим хімічним складом. Одні й ті ж компоненти здатні як зцілити, так і нашкодити здоров’ю. Саме тому споживати грушу слід в розумних кількостях.

Калорійність груші залежить від сорту. Дієтичними вважаються груші сорту «Я», вирощувані в Китаї. Їх калорійність не перевищує 45 ккал на 100 р. Переважно вживати плоди у свіжому вигляді, так вдасться зберегти максимальну користь продукту. Груші сприяють швидкому насиченню, заповнюють шлунок, рятують від голоду, позитивно впливають на роботу мозку. Вживати свіжі груші рекомендовано в період високих розумових навантажень.

Серед інших корисних властивостей продукту:

  • поліпшує склад крові – в м’якоті плодів містяться корисні речовини, у тому числі фолієва кислота, необхідна для нормалізації функцій кровотворення. Продукт стимулює переробку холестерину й перешкоджає тромбоутворення;
  • стабілізує емоційний стан – грушу можна назвати природним антидепресантом. Вона позитивно впливає на ЦНС, він усуває тривожність, занепокоєння, покращує сон, допомагає впоратися з перепадами емоцій;
  • зміцнює кістки – до складу груші входять кальцій і фосфор, які необхідні для зміцнення кісток, зубної емалі і нігтів. Людям з підвищеною крихкістю кісток слід включити грушу в повсякденний раціон. Вона здатна замінити навіть спеціальні вітаміни для міцності кісток;
  • покращує обмін речовин в соку груші містяться речовини, що стимулюють обмінні процеси. Груша сприяє виробленню шлункового соку, стимулює перистальтику кишечника;
  • регулює травлення – дивно, але груші можуть бути рекомендовані як від діареї, так і від запорів. Закріплюють властивості груші пояснюються високим вмістом дубильних речовин. Правда, призвести до запору груші не зможуть, зате допоможуть при проносі. А ось при утрудненої дефекації слід щодня вживати по половинці великої груші або з’їдати невеликий зрілий плід незадовго до відвідування туалету. Пектини і клітковина, що містяться в плодах, допоможуть поліпшити травлення і позбавлять від хронічних запорів;
  • покращує роботу підшлункової залози – в помірних кількостях груша буде корисна для відновлення природних функцій підшлункової залози. До складу продукту входить фруктоза, для переробки якої не потрібно великої кількості інсуліну;
  • знижує ризик розвитку простатиту – до складу плодів входить антибіотик природного походження – арбутин. Він захищає передміхурову залозу, допомагає впоратися із запаленням, позитивно впливає на репродуктивні функції. Відвар з плодів і листя слід приймати всім чоловікам старше 40 років в профілактичних цілях.

Продукт також позитивно діє на нирки, сприяє їх очищенню і оздоровленню. Відомі численні рецепти на основі груші проти кашлю і застуди. Відвар з листя і сік груш використовуються в косметології. З їх допомогою лікують дерматити, шкірні висипання і вугровий висип. А компот з груш — також чудове ласощі. Природні антиоксиданти, що містяться в груші, сприяють регенерації клітин і перешкоджають віковим змінам шкіри. Маски з м’якоті груші мають ліфтінговим дією, глибоко живлять і освіжають шкіру.

Можливу шкоду для здоров’я

Ми ознайомилися з користю груші для здоров’я, тепер дізнаємося про її шкоду, якщо такий є. Надмірне вживання груші може призвести до порушення водно-сольового балансу з-за вираженого сечогінної дії плодів. Не рекомендується запивати грушу водою, є разом з жирними м’ясними стравами, вживати груші на голодний шлунок.

При наявності деяких захворювань травної системи слід утриматися від вживання соковитих плодів, які можуть призвести до загострення недуг. Так, варто обмежити споживання груші при виразкових ураженнях шлунка, коліті, гастриті.

Нанести шкоду здоров’ю можуть як недостиглі, так і перестиглі груші. У їжу слід вживати тільки плоди, дозрілі природним шляхом. Якщо груші не дозріли, краще вживати їх у їжу після термічної обробки. Плоди можна запікати в духовці, з них готують компоти та варення, пюре і джеми.

Перестиглі груші містять велику кількість ацетальдегіду і молочної кислоти, які провокують розлад травлення і можуть викликати діарею. Тоді доведеться лікуватися від отруєння. Покупні груші краще вимочити у воді перед вживанням, так як вони можуть бути оброблені складами, що підвищують їх термін зберігання.