Ірга: користь і шкода

Темно-сині плоди коринки на непоказних чагарниках, відомі так само, як ірга, широко використовуються в кулінарії і народній медицині. Властивості плодів ірги відомі з незапам’ятних часів. Іргу називають джерелом вітамінів. Продукт буде корисний тим, хто часто страждає простудними захворюваннями і має ослаблений імунітет.

Унікальними властивостями володіє ягода ірга: користь і шкоду цього продукту, цілком і повністю залежать від хімічного складу коринки. Цілющі властивості ірги не підлягають сумніву. Цей дар природи корисний в будь-якому вигляді: свіжому, сушеному, замороженому. Продукт не втрачає користь в ході термічної обробки, проте краще всього використовувати ягоди у свіжому або в’яленому вигляді. Теж саме можна сказати про таке блюдо, як желе з червоної смородини, рецепт на зиму без варіння покроково в цьому випадку стає відмінним помічником. Адже желе з червоної смородини на зиму, покрокова інструкція якого знаходиться за посиланням, є корисним доповненням до столу.

У лікувальних цілях використовують не тільки плоди. З листя і кори готують лікувальні відвари, які допомагають при застуді та кашлі. Відходженню мокротиння також сприяє сік ірги. У сезон застуд корисно вживати варення з ягід. Чай на основі висушених плодів поліпшить самопочуття і зміцнить імунітет.

Гра: хімічний склад

Користь ірги обумовлена збалансованим хімічним складом, а мінімальний шкоди пояснюється нездатністю рослини накопичувати отруйні речовини. Серед компонентів коринки:

  • органічні кислоти,
  • макроелементи,
  • пектини,
  • каротин,
  • флавоноїди,
  • дубильні речовини,
  • вітамінний комплекс.

Визрів урожай має високу концентрацію корисних речовин. Іргу без перебільшення можна назвати потужним природним антиоксидантом. Шкода ірги настільки незначний, що говорити про серйозні протипоказання до її вживання не доводиться, зате користь продукту дуже висока, про що свідчать численні рецепти народної медицини, в яких фігурує коринка.

Дивіться також:  Як виростити троянду з черешка з букета

Висушений урожай заварюють окропом, настоюють і отримують смачний і ароматний чай. Давати іргу можна навіть дітям. При відсутності алергічних реакцій коринка може бути корисна в будь-якому віці. Цілющий напій на основі ірги та шипшини буде незайвим при захворюваннях серця і ослабленому імунітеті.

У плодах висока концентрація вітамінів групи В. Вони роблять благотворний вплив на шкіру, зміцнюють волосся, стимулюють клітинний обмін. Ірга, як і багато ягоди чорного або майже чорного кольору, корисна для очей. Вона сприяє підвищенню гостроти зору, перешкоджає віковим змінам, покращує сутінковий зір. Іргу корисно вживати тим, хто проводить багато часу за монітором.

Загрузка...

Користь і шкода ягід ірги

Перелік показань до вживання ірги досить широкий. Часто сік рослини використовують для лікування кашлю. Ірга сприяє перетворенню сухого кашлю на вологий, стимулює відходження мокротиння, знімає дихальні спазми.

Мінімальний шкоди і висока користь роблять іргу незамінною при лікуванні ряду захворювань серцево-судинного характеру. Ірга покращує стан судин, сприяє очищенню крові, перешкоджає утворенню холестеринових бляшок. У раціон гіпертоніків обов’язково слід включити іргу в свіжому або сушеному вигляді. Урожай приємний на смак, його можна змішувати з іншими стравами, додавати у йогурти і начиняти млинці. Однак зі свіжим молоком змішувати іргу не можна, це може призвести до розладу травлення. Не буде проблем і з тим, щоб приготувати вино з ірги в домашніх умовах — простий рецепт допоможе це зробити.

Ірга має омолоджуючі властивості. Кілька штук ірги в день поліпшить загальне самопочуття, наділить зарядом бадьорості, захистить від передчасного старіння. Ірга виводить токсини і радіоактивні речовини, солі важких металів і продукти розпаду. Корисно пити сік ірги під час фізично важких навантажень. Рослина стимулює відновлення м’язової тканини, перешкоджає катаболізму, покращує енергообмін.

Дивіться також:  Симптоми, які повинні насторожити при вагітності

Ірга показана при проблемах з органами ШКТ. Вона нормалізує травлення, покращує обмін речовин, регулює стілець. Продукт відноситься до низькокалорійним і може бути рекомендований до вживання при надлишковій вазі. Коринка володіє легким діуретичну властивість. Вона сприяє усуненню набряків, очищає нирки. Навіть варення з ірги наділене всіма цими якостями.

Шкода ірги зможуть відчути на собі ті, хто нею зловживає. В надмірних кількостях вона може призвести до діареї. Крім того, рослина відноситься до высокоаллергенным. Давати дітям у ранньому віці не можна з-за високої ймовірності розвитку алергічних реакцій з тяжкими наслідками. З цієї ж причини не слід вживати іргу в період лактації. З обережністю слід ставитися до ірге при гіпотонії.

Рослина покращує мозкову діяльність. Неоціненна користь ірги для тих, хто відчуває важкі розумові навантаження. Включивши іргу в свій раціон, можна назавжди позбутися від безсоння, розумового виснаження, підвищеної тривожності. Серед інших властивостей цілющого рослини: тонізуючу дію, спазмолітичну, обволікаючу, протизапальну. Загоюючою дією володіє сік, який використовують у лікуванні захворювань органів дихання.