Капуста маринована на зиму: 11 дуже смачних рецептів в банку

Капуста маринована на зиму — дуже простий і смачний спосіб консервування. Маринувати на зиму можна свіжу білоголову і червонокачанну капусту. Для цього вибирають тугі, здорові качани. У них вирізують качан і шаткують качани так само, як при квашенні.

Замість шинкування листя капусти можна розрізати на квадратні шматочки розміром 2-3 див Одного разу, в гостях, я побачила в банку шинковану капусту, в якій були і великі шматочки. Як приємно було похрумтіти, кусаючи великий шматок.

Отже, врожай ми виростили на своїх присадибних ділянках. Тепер головне — зберегти результати наших праць в банки на зиму. Щоб потім і так її поїсти і в якості закуски подати на стіл.

Приготування

  1. Наріжте капусту невеликими шматочками, розміром 1.5 х 1.5 див.
  2. Буряк і моркву очистіть і натріть на тертці для корейських салатів.
  3. У воду додайте цукор, сіль, олію, лавровий лист і перець горошком. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
  4. Потім зніміть з плити і влийте оцет.
  5. В емальовану каструлю покладіть підготовлені капусту, моркву і буряк.
  6. Всі укладені овочі залийте маринадом, накрийте тарілкою і зверху притисніть вантажем. При цьому, капуста з овочами повинна бути вкрита розсолом.
  7. Всі залиште так на добу при кімнатній температурі.
  8. Потім розкладіть по банках, закрити кришками і поставте в холодильник.

Капуста з буряком в банках великими шматками

Другий спосіб відрізняється від першого тим, що розсіл готується на основі вареної буряків.

Необхідно для розсолу:

  • Варена буряк — 3 шт.
  • Оцет — 1.5 ст. л.
  • Сіль — 1.5 ст. л.
  • Червоний перець порошок — 1 ч. л.
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Чорний перець — 1/2 ч. л.
  • Оцет 9% — 0.5 склянки

Спосіб приготування

  1. Відваріть у воді з оцтом 3 буряків.
  2. У відвар додайте: сіль, червоний перець, цукор, чорний перець і оцет.
  3. Все перемішайте. Це буде ваш розсіл.
  4. Візьміть качан білокачанної капусти, розміром у 2-3 кг і розріжте його на 8 частин.
  5. На дно банки покладіть болгарський перець (2-3 шт.), гострий перець (3 шт.) і буряк, нарізаний кубиками.
  6. Зверху укладіть великі шматки капусти.
  7. Всі овочі в банку залийте теплим розсолом і покладіть під гніт.

Гостра капуста маринована на зиму з горіхами

Дізнайтеся смак горіха серед капустяного аромату.

Необхідні продукти:

  • Шаткована капуста — 1 кг
  • Ріпчаста цибуля — 200 г
  • Товчені волоські горіхи — 100 г
  • Сіль — 30 г
  • Оцет 6% — 2 ст. л.
  • Часник, червоний мелений перець — за смаком.

Приготування рецепта

  1. Нашаткуйте вилок капусти і бланшируйте протягом 2-4 хвилин.
  2. Потім відразу ж промийте холодною водою і відіжміть.
  3. Покладіть підготовлену капусту в таз.
  4. Додайте до капусти дрібно нарізану цибулю і всі інші інгредієнти: волоський горіх, часник, оцет. сіль і червоний мелений перець.
  5. Доведіть всі інгредієнти до кипіння.
  6. Потім відразу розкладіть по стерилізованим банкам.
  7. Якщо капуста маринована на зиму дасть мало соку, то можна додати трохи кип’яченої води.
  8. Загорніть кришками.
Дивіться також:  Перець нарізаний маринований на зиму в банках — 5 простих рецептів

Скажу відразу про те, що є ще інший спосіб закінчення приготування рецепту. Тобто всі інгредієнти ті ж. А ось після того як інгредієнти покладені в таз і перемешены, то їх доводити до кипіння не потрібно.

Всю масу з тазика треба перекласти в підлогу-літрові банки, накрити кришками і зверху прогріти банки 15 хвилин в окропі. Потім закатати металевими кришками і поставити догори дном до охолодження.

Маринована капуста по-корейськи в банках

Подивіться дуже смачний рецепт, який вживається завжди на УРА.

Інгредієнти:

  • Капуста — 2 кг
  • Морква — 4 шт.
  • Часник — 2 головки
  • Вода — 1 літр
  • Цукор — 150 г
  • Масло рослинне — 200 г
  • Перець червоний мелений — 1/2 ч. л.
  • Перець чорний горошком — 6 шт.
  • Лавровий лист — 3 шт.
  • Сіль — 60 г
  • Оцет 9% — 1/4 склянки

Приготування рецепта

  1. Білокачанну капусту і моркву тонко нашаткуйте.
  2. Змішайте підготовлені овочі з подрібненим часником і розкладіть по банках.
  3. Воду доведіть до кипіння, додайте спеції і варіть 5 хвилин.
  4. Зніміть ємність з водою з вогню, влийте оцет і рослинне масло.
  5. Приготованим гарячим маринадом залийте капусту.
  6. Розкладіть мариновану капусту по стерилізованим банкам і закрийте поліетиленовими кришками.
  7. Зберігайте банки в прохолодному місці.

Рецепт маринованої капусти з баклажанів на зиму

Заготівля спосіб маринування хороша тим, що її пробувати можна вже через один або два тижні.

Потрібно:

  • Капуста — 1 кг
  • Баклажани — 1 кг
  • Морква — 300 г
  • Часник — 10 зубчиків
  • Перець гострий — за смаком
  • Перець чорний горошком — 10 шт.
  • Сіль — 1.5 ст. л.
  • Оцет 9% — 0.5 склянки

Приготування

  1. Приготуйте спочатку баклажани.
  2. Для цього відріжте у них хвостики.
  3. Потім опустіть їх в киплячу воду і варіть після закипання 5-7 хвилин, не більше, щоб баклажани не переварилися.
  4. Коли баклажани зваряться, викладіть їх в миску, щоб вони охололи.
  5. Тонко нашаткуйте свіжу капусту і складіть її у велику миску.
  6. Наріжте дрібно гострий перець.
  7. Часник пропустіть через прес.
  8. До капусти з морквою, додайте: часник, гострий перець, перець горошком. Все ретельно перемішайте.
  9. Остиглі баклажани наріжте кубиками зі стороною 2 см. Викладіть їх у миску з овочами. Додайте сіль і оцет, все ретельно перемішайте.
  10. Регулюйте самі кількість солі і оцту на свій смак.
  11. Потім розкладіть капусту з баклажанами в банки.
  12. Закрийте банки простерилизованными поліетиленовими або загвинчуються кришками.
  13. Капуста маринована на зиму в банках повинна зберігатися в прохолодному погребі.
Дивіться також:  Малина з цукром на зиму — кращі заготовки малини без варіння

Капуста маринована на зиму з хріном «Любительська»

Дізнайтеся рідкісний смак хрону упереміж з капустою.

Необхідні продукти:

  • Білокачанна капуста — 4.5 кг
  • Корені хрону — 1 кг
  • Винний оцет 6% — 3.5 склянки
  • Вода — 3.5 склянки
  • Сіль — 3/4 склянки

Приготування

  1. Розріжте качани капусти на частини.
  2. Опустіть частини капусти в киплячу воду на кілька хвилин, після чого остудіть.
  3. Приготуйте маринад. Для цього, в окремому посуді змішайте воду, сіль і оцет. Доведіть до кипіння і охолодіть.
  4. Корені хрону очистіть, помийте і натріть на крупній тертці.
  5. В емальований посуд покладіть підготовлені частини капусти і додайте натертий хрін.
  6. Потім залийте капусту з хріном розсолом, маринадом і залиште на 5 днів у холодному місці.
  7. Потім перекладіть мариновану капусту в банки.
  8. Закрийте банки кришками і поставте в холодне місце.

Рецепт червоної капусти з буряком на 3 літрову банку

Продукти на 3 літрову банку:

  • Білокачанна капуста
  • Велика буряк — 1 шт.
  • Солодкий перець — 3 шт.
  • Часник — 1 головка
  • Корінь хрону — за смаком
  • Червоний мелений перець, чорний перець горошком
  • Таблетки аспірину — 2 шт.

Маринад:

  • Вода — 1 літр
  • Оцет 9% — 1 / 2 склянки
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Сіль — 2 ст. л.

Метод приготування

  1. Капусту наріжте невеликими шматочками.
  2. Очистіть, помийте і наріжте шматочками: буряк, солодкий перець і часник.
  3. Хрін очистіть і натріть на крупній тертці або настрогайте ножем.
  4. Покладіть капусту в стерилізовану 3 літрову банку. При розкладанні овочів чергуйте капусту з буряком, солодким перцем, часником, хріном, червоним і чорним меленим перцем, а також перцем горошком.
  5. Зробіть маринад. Закип’ятіть 1 літр води з цукром, сіллю і оцтом.
  6. Капусту двічі залийте маринадом.
  7. Перед закруткою додайте в банку 2 таблетки аспірину.
  8. Загорніть кришками.

Смачна капуста на зиму «Королева осені»

У даному рецепті застосовується спосіб стерилізації банок.

Необхідні продукти на 1 кг капусти:

  • Гвоздика — 3 шт.
  • Горошини чорного перцю — 3 шт.
  • Запашний перець горошком — 3 шт.
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Сіль — 1 ст. л.

Маринад на 4 склянки води:

  • Оцет 9% — 1 стакан
  • Цукор — 2 ст. л.
  • Сіль — 2 ч. л.

Спосіб приготування

  1. Капусту наріжте невеликими шматочками. Посоліть і залиште на 2 години.
  2. Для приготування маринаду закип’ятіть воду з оцтом, цукром і сіллю.
  3. На дно стерилізованою банки покладіть гвоздику, горошини перцю і лавровий лист.
  4. Зверху щільно укладіть шматочки капусти.
  5. Потім залийте киплячим маринадом.
  6. Стерилізуйте 0.5 літрові банки 20 хвилин, 1 л — 30 хвилин.
  7. Потім загорніть кришками.

Капуста по-грузинськи з буряком на зиму

Найпростіший рецепт білокачанної капусти на зиму.

Продукти:

  • Невеликий качан капусти — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Буряк — 1 шт.
  • Вода — 1 літр
  • Рослинне масло — 1/2 склянки
  • Цукор — 1/2 склянки
  • Сіль — 2 ст. л.
  • Оцет столовий — 1 стакан
  • Часник — 5-8 зубчиків
Дивіться також:  Чорниця. Заготівля натуральної чорниці на зиму в банках

Приготування рецепта

  1. Нашаткуйте капусту.
  2. Моркву і буряк натріть на тертці. Все перемішайте.
  3. Приготуйте маринад з води, оцту, цукру, солі, олії. Ще додайте туди чавлений часник.
  4. Залийте гарячим маринадом капусту, моркву, буряк.
  5. Залиште при кімнатній температурі на ніч.
  6. Вранці гостра, хрустка. ніжного рожевого кольору капуста готова.
  7. Розкладіть по чистим баночках, закрийте кришками, зберігайте в холодному місці.

Маринована капуста з яблуками на зиму в банках

У нас на Уралі капуста зросла і яблука доспіли, тому скористайтеся цим рецептом.

Потрібно на 10 банок місткістю 0,5 л:

  • Білокачанна капуста — 2.6 кг
  • Яблука — 2 кг
  • Цукор — 210 г
  • Сіль — 75 г
  • Оцтова кислота 80% — 5 ч. л.
  • Вода для маринаду — 1.2 літра
  • Прянощі (в самому рецепті)

Приготування

  1. Очистіть від покривних листків качан свіжої капусти. Помийте водою і наріжте на смужки шириною до 5 мм
  2. Потім бланшируйте смужки капусти в киплячій воді 1 хвилину. Охолодіть в проточній воді і відкиньте на сито для стікання води.
  3. Яблука помийте в холодній воді. Приберіть з них плодоніжки, ще раз промийте проточною водою. Наріжте їх на половинки і часточки. Видаліть серцевину.
  4. Бланшируйте підготовлені яблука в киплячому розчині лимонної кислоти протягом 2-3 хвилин. Розчин лимонної кислоти — це 10 г кислоти на 1 літр води. Потім відразу ж остудіть в холодній воді.
  5. До укладання в банки нарізані яблука зберігають у розчині лимонної кислоти (1 г кислоти на 1 літр води). Так роблять щоб уникнути їх потемніння.
  6. Налийте в емальовану каструлю необхідну кількість води, додайте цукор і сіль.
  7. Суміш кип’ятіть 10-15 хвилин, потім профільтруйте через 3-4 шари марлі. Потім вилийте суміш у чистий емальований каструлю. доведіть до кипіння і влийте оцтову кислоту.
  8. На дно банки ємністю 0.5 літра укладіть 3-4 горошини запашного перцю. Ще покладіть 1 шматочок ламаної кориці, 2-3 гвоздички. Слідом укладіть бланшовані капусту і яблука. Чергуйте шари.
  9. Заповнені банки, залийте гарячим маринадом. Накрийте банки прокип’яченими лакованими кришками. Потім встановіть банки в каструлю з водою, нагрітої до 60-70 градусів, для пастеризації.
  10. Час пастеризації при 90 градусах становить для банок 0,5 л — 20 хвилин, а 1 літрові — 30 хвилин.
  11. Після обробки банки закочують, перевертають вниз шийкою і охолоджують.

Відео про те, як приготувати хрустку мариновану капусту в банках на зиму

Капуста по цьому рецепту виходить хрусткою і з’їдається швидко.

Готуйте капусту на зиму правильно, тому що в ній рекордну кількість вітаміну С, так необхідного для нашого організму.