Кавове дерево: догляд в домашніх умовах, хвороби

Деревце кава володіє особливими декоративними властивостями і може прикрасити будь-який інтер’єр, будь то будинок або офіс. Але кавове дерево може плодоносити, радуючи ароматними білими квітами і червоними плодами. Як правильно вирощувати кавове дерево: догляд в домашніх умовах, хвороби і можливі проблеми будуть детально розглянуті в даній статті. Великого врожаю з домашнього деревця не збереш, але насолодитися чашкою-інший домашнього кави цілком вдасться.

У промислових умовах кавові дерева плодоносять протягом усього року. Висота дерев зазвичай не перевищує 2 м, в домашніх умовах – 1,5 м. Специфікою кавових дерев є те, що гілки розташовуються ярусами і не надто добре гілкуються. Листя злегка хвилясті, темно-зеленого відтінку, глянцеві. Привабливий зовнішній вигляд – одне з переваг кавового дерева, яке дозволяє вирощувати культуру хоча б заради ефектної зелені. Цвіте кави дрібними білими або кремовими квітами, зібраними в суцвіття. Нерідко на гілках дерева одночасно зав’язуються плоди, червоніють повністю зрілі ягоди, і відбувається цвітіння. З домашнього деревця вдається зібрати за рік не більше склянки зерен. Але квітникарі-любителі рослину цінують не за це, а за можливість насолодитися екзотичною красою кавового дерева в домашніх умовах.

Догляд за кавовим деревом

Рослина важко розмножувати живцюванням, хоча даний спосіб досить поширений. Кращих результатів дає насіннєве розмноження. У кавового дерева потужна коренева система, тому для посадки беруть горщик необхідної глибини. Якщо брати для посадки плоди, то необхідно видалити м’якоть, насіння промити в слабкому розчині марганцівки і злегка підсушити. В якості субстрату беруть суміш із дернової і листової землі з додаванням піску. Підготовлені насіння садять в лунки глибиною 1 см, добре зволожують і накривають плівкою. Найкраще насіння проростає при температурі 23-25°С. Двічі на тиждень горщик з насінням провітрюють, при необхідності обприскують з пульверизатора. Через півтора місяці зазвичай з’являються сходи. Горщик поміщають у світле місце і прибирають плівку. При формуванні 2 пар листків саджанці поміщають в окремі горщики. За сезон їх доведеться пересаджувати ще пару раз, а плодоносити майбутні деревця почнуть не раніше третього року. Сьогодні можна придбати в магазині доросле деревце, готове до плодоношення. Такий варіант зручний, якщо дістати насіння важко. Крім того, для посадки підходять тільки свіжі насіння, тому краще придбати готовий кавовий саджанець для вирощування в домашніх умовах.

Дивіться також:  Червона щітка: відгуки лікарів

Максимального врожаю можна досягти не раніше 6-7 року. Рослина відчуває себе комфортно в домашніх умовах і здатне радувати око не одне десятиліття при належної турботи. В цілому, догляд за кавовим деревом в домашніх умовах нескладний, хвороби і шкідники не дуже турбують, а особливими примхами кави не славиться. Правда, для вирощування підійде не будь-який сорт. Найкраще в кімнатних умовах ростуть аравійська кава і карликовий сорт Нана.