Кефір: користь і шкода для організму

203b988422e0c2862d6fac1c556e28a4 Кефір: користь і шкода для організму

Наскільки широко поширених і широко улюблених молокопродуктів, як кефір, практично більше не існує. Деякі лікарі стверджують, що його необхідно вживати кожен день, щоб підтримувати здоров’я. Але в чому саме полягає така расхваливаемая користь цього напою? Варто трохи розібратися в тому, якими саме можливостями кефір володіє, як він в цілому здатний впливати на організм.

Кефір – особливості складу

Щоб точно представляти, як кефір стане діяти на здоров’я, спочатку доведеться максимально добре розібратися в його складі. Важливих компонентів в даному напої досить багато. Але особливо велике значення мають вітаміни A, B, C, H, кальцій, фтор і лактобактерії. Останні, до речі, особливо важливі. Все-таки інші корисні речовини можна отримати і з іншими продуктами. Зате лактобактерії саме в кефірі містяться в особливо великій кількості.

Є припущення, що кефір – це алкогольний напій. Дійсно, при бродінні в ньому можуть з’являтися незначні обсяги алкоголю. Але все ж останнього настільки мало, що реально вплинути на рівень проміле в крові і самопочуття кефір не здатний. Головне, щоб обсяги випитого напою були розумними.

Тепер вийде більш обгрунтовано уявити, як цей молокопродукт подіє на людину. Кефір, користь і шкоду для організму у якого досить цікаві, доступний і подобається багатьом. Тому важливо добре розбиратися в його можливостях, адже без цього є небезпека зробити здоров’ю погано.

Кефір – користь для організму

Хоча вартість цього напою невелика, а в будь-якому магазині він представлений в значних обсягах, фахівці все одно сходяться, що кефір володіє багатющим набором корисних якостей. Якщо не зловживати ним, а також правильно поєднувати з іншою їжею, користь можна отримати неймовірну. Користь цього продукту для організму буде полягати в наступному.

  • Кефір покращує обмінні процеси. Мабуть, саме цей плюс напою виражений найкраще. Якщо регулярно вживати кефір, вдасться налагодити процеси травлення, позбутися зайвої ваги, в цілому поліпшити стан і навіть позбавитися від ряду шкірних проблем.
  • Напій зміцнює нерви і покращує пам’ять. Як не дивно, такою особливістю кефір теж має. Але точно доведено, що у нього є седативні властивості. Він не просто допомагає захиститися від стресів, але ще і робить людину більш витривалим, підвищує його працездатність.
  • Захищає від алергічних реакцій. Дійсно, при вживанні кефіру виходить знизити прояви алергії, виникає на квітковий пилок, шерсть, а також інші алергени. Навіть від харчової алергії молокопродукт здатний захистити кращим чином.
  • Знижує рівень цукру. Кефір вважається природним ліками від цукрового діабету, а також різних захворювань, пов’язаних з роботою підшлункової залози. Краще він себе проявить, якщо випивати на ніч. Причому, досить однієї склянки об’ємом 200 мл
  • Підтримує високий імунітет. Лактобактерії, наявні в кефірі, нормалізують процеси травлення, від яких багато в чому залежить імунітет. Тому вони добре допомагають ослабленому організму відновитися після хвороби або затяжного лікування.
  • Виводить токсичні речовини. Очищаючи в цілому шлунок і кишечник, кефір допомагає позбутися від токсинів і інших елементів, здатних шкодити організму.
  • Підвищує кислотність шлунка і кишечника. Тут необхідно уточнити, що користь від таких змін можна отримати тільки при початково зниженої кислотності. На її тлі можуть виникати виразку або гастрит. Відповідно, кефір іноді надає дуже корисну дію, забезпечує профілактику цих захворювань, а також зменшує вираженість больових відчуттів.
  • Можна використовувати кефір і як косметичний засіб. З нього виконуються різні маски, які добре приймаються шкірою. У той же час, цей молокопродукт можна використовувати ще і для миття волосся. Тобто його застосування виявляється досить широким.
  • Тепер стало ясно, що користь для організму при вживанні цього напою може бути досить значною. Але є небезпека, що кефір несе шкоду? Цього питання теж слід приділити увагу, оскільки тільки при дотриманні всіх важливих рекомендації лікарів вдасться зберегти своє здоров’я в хорошому стані. Також чудовими якостями характеризується кефірний грибок, як користуватися і зберігати його чудово описано в другій статті.

    Кефір – шкоду для організму

    Є деякі ситуації, коли кефір, дійсно, може призвести до негативних змін у стані здоров’я. Здебільшого йдеться про виділених лікарями протипоказання. Ймовірний шкоду, який можна в даному випадку зауважити, полягає в наступному.

  • Поява запору або, навпаки, діареї. Як не дивно, кефір здатний впливати на травлення як позитивно, так і негативно. Якщо спочатку у людини є великі проблеми з роботою органів ШКТ, то кефір йому не допоможе.
  • Може викликати алергію. Правда, це неспецифічна особливість кефіру. Насправді, алергію можуть викликати будь-які молокопродукти, адже в них міститься досить алергенний молочний білок.
  • Вживати кефір спочатку при високій кислотності не можна. Інакше підвищиться ймовірність появи гастриту або виразки. Про це вже було сказано.
  • Не можна використовувати цей молокопродукт для виконання масок на суху шкіру. Справа в тому, що кефір здатний ще сильніше її висушити.
  • Також не варто вживати занадто великий обсяг цього молокопродукта. Інакше може трапитися і так, що ніякої користі від нього отримати не вдасться. Тільки дотримання заходів і правильне вживання напою дозволяють насолодитися його полюсами, а таких, як тепер зрозуміло, досить багато. Залишається пам’ятати, що кефір дуже швидко псується. Недотримання норми його зберігання, а також тривалий контакт з киснем обов’язково призведуть до псування продуктів. Природно, вживати його після цього заборонено, оскільки зіпсований кефір містить небезпечні для людини речовини.