Компот з агрусу на зиму — проста і звичайна заготовка. Коли достигає ця чудова ягода, відразу постає питання: Що з ними робити ? Як смачно зробити компот на зиму з ягід агрусу ?
Цю красиву ягоду називають північним виноградом. Наприклад, на моєму садовій ділянці ростуть 6 кущів, то є 2 куща різного сорту. Завжди роблю заготовки у вигляді варення, джему, смачних компотів. І якщо залишаються ще ягоди, тоді закочую компоти за різних способів.
Якщо ви вже готували компоти зі смородини або малини, смачною вишні, то приготувати компот з агрусу не складе великої праці. В ягодах містяться багато корисні речовини. Приміром, фруктоза, глюкоза, пектинові речовини і вітамін С — дуже корисні для організму людини.
Як зробити компот з агрусу на зиму на 3 літрову банку
Ягоди різних сортів мають неоднакову величину і різне забарвлення: червоне, жовте. чорну, зелену, білу. Для заготівлі у вигляді компотів підійде будь-яка.
Склад заливання:
- Вода — 1 літр
- Цукор — 400-700 г
Спосіб приготування
- У ягід обріжте плодоніжки і сухі чашолистки.
- Підготовлені тверді ягоди опустіть в гарячу воду з температурою 70 градусів С на 3-5 хвилин.
- Потім покладіть ягоди в чисті 3 літрові банки по плічка і залийте гарячим цукровим сиропом.
- Стерилізуйте 3 літрові банки 15 хвилин.
- Все теж саме можна зробити і з іншими банками. Тоді стерилізують півлітрові банки-8 хвилин, а літрові — 10-12 хвилин.
Приготування компоту з ягід агрусу в сиропі
Підготовка ягід аґрусу включає в себе чистку, сортування за ступенем зрілості, обрізку плодоніжок і сухих чашолистків.
Потрібно на 10 півлітрових банок:
- Агрусу — 4 кг
- Цукру — 1 кг
- Води — 1 літр
Приготування
- Відберіть зрілі, але щільні ягоди.
- Наколіть ягоди загостреною сірником, щоб вони не лопалися.
- Опустіть проколоті ягоди в цукровий сироп і поваріть трохи, зовсім 2-3 хвилини.
- Потім разом із сиропом розлийте по ягоди банкам так, щоб не було надлишку сиропу.
- Стерилізуйте півлітрові банки-8 хвилин, літрові — 10-12 хвилин, трилітрові — 15 хвилин.
Компот з агрусу на зиму — простий рецепт без стерилізації
Найчастіше для заготовок використовують ягоди різного ступеня зрілості: недозрілий, зрілий, але ще твердий.
Для заливки потрібно:
- Вода — 1 літр
- Цукор 400-700 г
Приготування рецепта
- Підготовлені банки заповніть ягодами по плічка.
- Залийте гарячим цукровим сиропом по краю горловини.
- Через 5-7 хвилин злийте сироп і доведіть його до кипіння.
- Знову залийте його в банки з ягодами.
- Так зробіть ще третій раз.
- Останній раз сироп повинен злегка перелитися через край горлечка.
- Закрийте банки поліетиленовими кришками (на гаряче) або загорніть.