Компот з агрусу на зиму в банках: прості і смачні рецепти

Компот з агрусу на зиму — проста і звичайна заготовка. Коли достигає ця чудова ягода, відразу постає питання: Що з ними робити ? Як смачно зробити компот на зиму з ягід агрусу ?

Цю красиву ягоду називають північним виноградом. Наприклад, на моєму садовій ділянці ростуть 6 кущів, то є 2 куща різного сорту. Завжди роблю заготовки у вигляді варення, джему, смачних компотів. І якщо залишаються ще ягоди, тоді закочую компоти за різних способів.

Якщо ви вже готували компоти зі смородини або малини, смачною вишні, то приготувати компот з агрусу не складе великої праці. В ягодах містяться багато корисні речовини. Приміром, фруктоза, глюкоза, пектинові речовини і вітамін С — дуже корисні для організму людини.

Як зробити компот з агрусу на зиму на 3 літрову банку

Ягоди різних сортів мають неоднакову величину і різне забарвлення: червоне, жовте. чорну, зелену, білу. Для заготівлі у вигляді компотів підійде будь-яка.

Склад заливання:

  • Вода — 1 літр
  • Цукор — 400-700 г

Спосіб приготування

  1. У ягід обріжте плодоніжки і сухі чашолистки.
  2. Підготовлені тверді ягоди опустіть в гарячу воду з температурою 70 градусів С на 3-5 хвилин.
  3. Потім покладіть ягоди в чисті 3 літрові банки по плічка і залийте гарячим цукровим сиропом.
  4. Стерилізуйте 3 літрові банки 15 хвилин.
  5. Все теж саме можна зробити і з іншими банками. Тоді стерилізують півлітрові банки-8 хвилин, а літрові — 10-12 хвилин.

Приготування компоту з ягід агрусу в сиропі

Підготовка ягід аґрусу включає в себе чистку, сортування за ступенем зрілості, обрізку плодоніжок і сухих чашолистків.

Потрібно на 10 півлітрових банок:

  • Агрусу — 4 кг
  • Цукру — 1 кг
  • Води — 1 літр

Приготування

  1. Відберіть зрілі, але щільні ягоди.
  2. Наколіть ягоди загостреною сірником, щоб вони не лопалися.
  3. Опустіть проколоті ягоди в цукровий сироп і поваріть трохи, зовсім 2-3 хвилини.
  4. Потім разом із сиропом розлийте по ягоди банкам так, щоб не було надлишку сиропу.
  5. Стерилізуйте півлітрові банки-8 хвилин, літрові — 10-12 хвилин, трилітрові — 15 хвилин.
Дивіться також:  Квашена капуста без солі — класичний рецепт

Компот з агрусу на зиму — простий рецепт без стерилізації

Найчастіше для заготовок використовують ягоди різного ступеня зрілості: недозрілий, зрілий, але ще твердий.

Для заливки потрібно:

  • Вода — 1 літр
  • Цукор 400-700 г

Приготування рецепта

  1. Підготовлені банки заповніть ягодами по плічка.
  2. Залийте гарячим цукровим сиропом по краю горловини.
  3. Через 5-7 хвилин злийте сироп і доведіть його до кипіння.
  4. Знову залийте його в банки з ягодами.
  5. Так зробіть ще третій раз.
  6. Останній раз сироп повинен злегка перелитися через край горлечка.
  7. Закрийте банки поліетиленовими кришками (на гаряче) або загорніть.

Відео про те, як зробити аґрусовий компот з апельсином і червоною смородиною