Компот з полуниці (вікторії) на зиму: 8 кращих рецептів полуничного компоту

Компот — це найбільш проста і доступна форма консервування ягід в домашніх умовах, порівняно з варенням або джемом. А принцип дій, при цьому, такий: підготовлені ягоди укладають у тару, заливають цукровим сиропом, стерилізують і закочують.

У тих випадках, коли додавання цукру небажано, компоти готують без цукру, заливаючи ягоди гарячою водою або соком з таких же ягід. Ніякого консервує дії цукор в компотах не надає.

Сироп необхідний для того, щоб під час стерилізації тепло швидко і рівномірно проникало в усі ягоди, а також щоб зварені і розм’якшені плоди в готових консервах не перетворилися на безформну масу при зберіганні. Якщо у вас є садова ділянка, то і компот повинен бути в будинку з ваших власних ягід.

Способи приготування компоту є різні способи зі своїми тонкощами, які ми і будемо розглядати далі в пропонованих для розгляду рецептах.

Зміст рецептів з полуниць на зиму:

  • — рецепт компоту з полуниці (вікторії) на зиму
  • — кращий рецепт із збереженням забарвлення ягід в банку
  • — з соком з ягід полуниці
  • — на зиму без цукру
  • — п’ятихвилинка: швидкий рецепт на зиму без стерилізації
  • — на зиму з соком червоної смородини
  • — з полуниці з вишнею
  • — асорті: з полуниці, з вишні, з агрусу — відео рецепт

Рецепт компоту з полуниці (вікторії) на зиму

Для приготування високоякісного компоту ягоди повинні бути з щільною м’якоттю, темного забарвлення, однаковою зрілості і розміру. М’які ягоди розварюються при пастеризації. Банки краще використовувати ємністю 0.5 — 1 літрові, щоб менше їх прогрівати, зберігаючи найбільшу кількість вітамінів.

Загрузка...

Потрібно:

  • ягоди полуниці порівнянно з розмірами ємності банок
  • 1 літр води
  • 200 — 500 р цукру
Дивіться також:  Вишня у власному соку — кращі рецепти заготовок з вишні

Приготування рецепту:

Ягоди полуниці моєму в холодній воді, прибираємо чашолистки і

заповнюємо підготовлені банки до плічок, обережно постукуючи ними об стіл.

Змішуємо цукор з водою, кип’ятити до повного розчинення цукру. Проціджуємо сироп через 2 шари серветки. Швидко заливаємо приготований сироп у банки з ягодами.

Банки прикривають кришками і ставимо на підставку в каструлю на прогрів (пастеризацію). Звертайте увагу на сказані і виділені слова нижче:

При холодному сиропі ставимо в холодну воду. При гарячому сиропі ставимо в воду з температурою 40 — 45 градусів С. Інакше, трісне скло у банок.

Воду в каструлі доводимо до 85 градусів С і витримуємо компот в півлітрових банках 15 хвилин, літрові — 20 хвилин, трилітрові — 30 хвилин.

При стерилізації між заливкою і краєм горлечка банки зазвичай залишають проміжок — 1-2 див.

Після прогріву банки виймають, закочують і ставлять догори дном до повного охолодження.

Спосіб цей не складний, але компоти не мають красивого вигляду: блідо пофарбовані, ягоди спливуть, у банку більше сиропу, ніж ягід. Тому рекомендується:

Для збереження кольору полуниці на 1 літр сиропу можна додати 4 г лимонної кислоти або один стакан соку червоної смородини.

Компот з полуниці на зиму — кращий рецепт із збереженням забарвлення ягід в банку

Продукти:

  • 1 кг ягід полуниці
  • 250 г цукру

Приготування рецепту:

Підготовлені, чисті ягоди укладають в емальований посуд, пересипаючи їх шарами цукровим піском і ставлять на ніч у холодне приміщення.

На наступний день ягоди полуниці виймають і обережно перекладають у підготовлені банки.

Утворився сік з цукром нагрівають до 80 градусів С і заливають ним ягоди. Банки прикривають кришками і ставлять у підігріту воду на підставки і при 80 градусах З витримують:

  • півлітрові банки — 7 — 8 хвилин (при киплячій воді — витримують 3 хвилини)
  • літрові банки — 12 — 15 хвилин (при киплячій воді — витримують 5 хвилин)
Дивіться також:  Салат з баклажанів на зиму: 7 кращих рецептів (36 фото)

Потім банки виймають, закочують і ставлять догори дном.

Полуниця, приготовлена цим способом, зберігає забарвлення і смак.

Полуничний компот з соком з ягід полуниці

Продукти:

  • 1 літр соку з ягід (можна з відбракованих ягід)
  • 300 г цукру

Приготування:

Оброблені й чисті ягоди вікторії укладають у підготовлені банки до плічок.

Потім заливають соком з ягід полуниці, прикривають кришками і ставлять у каструлю з водою на пастеризацію (прогрів).

Час і температурний прогрів за першим рецептом.

Компот з полуниці на зиму без цукру

Приготування рецепту:

Помиті і оброблені ягоди полуниці розкладають у банки до плічок.

Гарячою водою або соком з відбракованих ягід — без цукру заливають ягоди в банках.

Прогрівають (пастеризують) як в першому рецепті.

Потім банки дістають закочують і перевертають догори дном.

Компот з полуниці— п’ятихвилинка : швидкий рецепт на зиму без стерилізації

Продукти:

  • 1 кг полуниці
  • 300 г цукру

Приготування рецепту:

Покладіть в емальовану каструлю підготовлені ягоди, пересипте пошарово цукром і витримайте в прохолодному приміщенні до появи соку.

Потім поставте каструлю на слабкий вогонь і струшуйте вміст час від часу.

Содержимую масу довести до 85 — 90 градусів С і витримати при цій температурі 5 хвилин.

Після прогріву ягоди з соком швидко розкладають по банках, заповнюючи їх до самого верху (під кришку) по черзі з негайною закачуванням і ставлять догори дном.

Знайте, що: При заповненні відразу декількох банок і одночасної закатці ягоди охолоджуються, зменшуються в об’ємі і в банку залишається повітря, яке в подальшому може служити причиною появи цвілі.

Тому цей спосіб можна рекомендувати в тому випадку, якщо необхідно переробити велику кількість ягід за короткий термін або немає можливості застосувати прогрів їх в банках. Компоти виходять невисокої якості — ягоди мнуться при розливі по банкам.

Дивіться також:  Варення з абрикосів: 11 рецептів абрикосового варення без кісточок і з кісточками на зиму

Полуничний компот на зиму з соком червоної смородини

Продукти:

  • 1 літр соку червоної смородини
  • 400 р цукру

Приготування рецепту:

Підготовлені ягоди розкладають у чисті банки по плічка.

Сік червоної смородини підігрівається до 80 градусів с З цукром і залити в банки з ягодами. Банки ставляться в ємність з водою для стерилізації при такій же температурі: півлітрові банки — 10 хвилин, літрові — 15 хвилин. Далі закочуються кришками і перевертаються догори дном.

Сік червоної смородини містить желюючі речовини, які обволікають ягоди, вони не спливають і зберігають своє забарвлення.

Компоти з полуниці (вікторії) відрізняються нестійкістю вітаміну Р, тому їх доцільно включати в харчування у першій половині зими.

Компот з полуниці з вишнею

Продукти:

  • 0.5 кг вишні
  • 0.5 кг полуниці
  • 400 р цукру
  • 3 г лимонної кислоти

Приготування:

  1. Добре промийте вишню.
  2. Очистіть і промийте полуницю.
  3. Покладіть ягоди разом в банку.
  4. Залийте ягоди в банку окропом, через 5 хвилин злийте.
  5. Воду ще раз прокип’ятіть.
  6. Засипте ягоди цукром, додайте лимонну кислоту.
  7. Залийте водою 90 градусів С і закрийте банку.
  8. Переверніть шийкою вниз, укутайте.
  9. Через 2 — 3 дні перенесіть у прохолодне місце.

Компот — асорті: з полуниці, з вишні, з агрусу — відео рецепт

На початку зберігання часто перевіряйте свої заготовки, немає шлюбу або цвілі. Зберігають компот з банками в темному і сухому місці. Термін придатності — не більше 1.5 — 2 років.