Компот з винограду на зиму — вкрай рідкісна, але дуже смачна заготовка. Найбільшого поширення вона одержала в домашніх умовах. Простіше кажучи, компоти — це свежесваренные ягоди або плоди в цукровому сиропі.
Іноді їх готують без цукру, заливаючи плоди або ягоди гарячою водою або соком з таких же ягід. В принципі, ніякого консервує дії цукор в заготовках не надає.
Сироп необхідний для того, щоб під час стерилізації тепло швидко і рівномірно проникало в усі ягоди. І, щоб зварені і розм’якшені плоди в готових банках, не виглядали безформною масою. Наприклад, таким чином добре зберігаються плоди вишні, ягоди агрусу і смородини.
Часто при вживанні готових компотів сироп розбавляється водою за смаком. Однак, цукровий сироп можна приготувати різної концентрації. У рецептах обов’язково треба враховувати обсяг банок.
Як приготувати компот з винограду «Куртизанка» на зиму
Для цього рецепта потрібно взяти великі, м’ясисті і з товстою шкіркою. Заготівля незвичайна і оригінальна.
Вам буде потрібно на банку місткістю 0,5 л:
- Виноград — 300-350 г
- Цукор — 80-100 г
- Коньяк — 100-150 мл
Спосіб приготування:
- Відокремте ягоди від кистей, вимийте і залийте окропом на 1-2 хвилини.
- Потім окріп злийте і сполосніть ягоди холодною водою.
- Тонким ножем акуратно зніміть з кожної ягоди шкірку. Потім зробіть невеликий розріз з боку прикріплення гілочки. Дістаньте насіння. Щоб дізнатися все насіння видалені — подивіться через виноградину на яскраву лампочку.
- Після ягоди укладіть в банку, всипте цукор і влийте коньяк.
- Герметично закрийте.
- Заготовлені банки залиште на увазі на 5 тижнів. Щоб періодично їх трусити для кращого розчинення цукру.
Зберігайте банки при кімнатній температурі.
Заготівля з винограду на 1 літрову банку
У даному рецепті ягоди треба акуратно відокремити від гілок. Відокремте так, щоб їх не пошкодити і не пошкодити. Ягоди з дефектами видаліть.
Приготування:
- Відібрані ягоди вимийте і сортування за розміром і кольором.
- Потім щільно укладіть в чисті банки.
- Виноград перед укладанням не бланшують, тому і потрібно звертати увагу на щільність укладки.
- Залийте гарячим цукровим сиропом (30%).
- Стерилізуйте банки місткістю 0,5 л — 12 хвилин, 1 літр — 18 хвилин, 2 і 3 літри — 30-35 хвилин.
Виноград у виноградному соку на зиму
Подивіться рецепт, коли компот з винограду на зиму готується в насиченому власному соку.
Процес приготування:
- В чисті банки укладіть великі м’ясисті ягоди винограду.
- А з дрібних ягід з тонкою шкіркою зробіть виноградний сік.
- При цьому, виноград помийте і обережно відокремте ягоди від гребенів. М’яті, запліснявілі і недостиглі ягоди видаліть.
- Відібрані ягоди знову помийте і укладіть в банки.
- Виноград, призначений для соку, відокремте від гілочок, помийте, щоб потім подрібнити на м’ясорубці. Діаметр отворів у решітки повинен бути 5 мм. Ручним пресом видавіть сік.
- У виноградному соці розчиніть цукор з розрахунку 100 г на 1 літр соку.
- Потім підігрійте сік до температури 90-95 градусів С і залийте ним банки з виноградом.
- Прикрийте банки кришками і стерилізують при 90 градусах С.
- Банки місткістю 0,5 л — 10 хвилин, ємністю 1 літр — 15 хвилин.