Конопляне масло: користь і шкода – як приймати

Мало хто знає, що конопляне масло довго заміняло соняшникова. Його використовували для приготування їжі і в лікувальних цілях. Страх наркотичної залежності змушує споживачів відмовляти в задоволенні спробувати конопляне масло: користь і шкода, як приймати і в яких цілях використовувати – відповіді на ці питання будуть представлений далі.

Користь продукту зберігається тільки в сирому вигляді. Піддавати термічній обробці цілюще масло, значить позбавляти її тих переваг, заради яких і варто вживати настільки рідкісний продукт. Як приємно приймати конопляну олію, знають небагато, користь і шкоду продукту – також під питанням для багатьох споживачів. Незважаючи на нинішнє забуття, конопляна олія має багату історію. Перші рецепти з застосуванням конопляного масла виникли задовго до різдва Христового. З появою заборони на вирощування конопель виробництво конопляного масло практично припинилася. Через десятиліття медики відкрили унікальні цілющі властивості продукту для здоров’я людини і заговорили не тільки про шкоду, але і про користь конопляного масла.

Оскільки вирощування конопель знаходиться під забороною, то основними виробниками конопляного масла є закордонні компанії. Це позначається на ціні продукту, хоча заради тієї користі, яку має конопляну олію, можна піти і не на такі жертви.

Користь і шкода конопляного масла

Конопляне масло заслужила популярність завдяки унікальному балансу жирних кислот, необхідних для здоров’я і довголіття людини. Омега 3 і Омега 6, присутні в складі масла, знаходяться в правильному співвідношенні, яке спостерігається хіба що в деяких видах морських риб. У складі конопляного масла присутні різноманітні жирні кислоти, хлорофіл і антиоксиданти. Продукт володіє високою біологічною активністю і добре засвоюється організмом.

Користь конопляного масла полягає в наступному:

  • стимулює синтез кров’яних клітин – за цієї причини продукт корисно вживати при анемії та деяких захворюваннях серцево-судинного характеру;
  • поліпшує клітинний метаболізм – конопляна олія, споживаної в їжу, покращує регенерацію тканин і форсує процес оновлення клітин, перешкоджає розвитку дегенеративних процесів на клітинному рівні;
  • знеболююча дія – це властивість дозволяє використовувати конопляне масло як зовнішньо, так і внутрішньо. У першому випадку продукт знімає біль при наявності пошкоджень шкіри, покращує загоєння, перешкоджає розвитку запалення. У другому випадку масло надає анальгетичну дію при наявності ерозійних процесів у шлунку і кишечнику;
  • має протипухлинну властивістю – корисно приймати конопляне масло в якості профілактики ракових захворювань. Незайвим буде включити даний продукт в раціон людей, які зазнали хіміотерапії. Конопляна олія сприяє більш швидкому відновленню після хвороби і знижує ризик появи новоутворень.
Дивіться також:  Гімалайська сіль: корисні властивості

Конопляне масло рекомендовано до вживання жінкам у період клімаксу. Продукт покращує гормональний фон, стабілізує емоційний стан, надає благотворну дію на репродуктивну систему.

Що стосується шкоди, то масло не слід вживати тим, хто має проблеми з травленням. При високому дозуванні може загостритися панкреатит або розвинутися діарея. Варто пам’ятати, що продукт залишається рослинним жиром, який характеризується високою калорійністю, тому зловживати конопляною олією при надмірній вазі не слід. Серед побічних ефектів, які можуть виникнути при надмірному вживанні конопляного масла:

  • нудота,
  • запаморочення,
  • дискомфорт у шлунку.

Вживати конопляне масло одночасно з препаратами, спрямованими на зниження в’язкості крові, не можна.

Загрузка...

Як приймати конопляне масло

Ми розглянули користь і шкоду конопляного масла, з’ясуємо, як правильно приймати продукт, щоб витягти з нього максимальну користь. У післяопераційний період та після проведення курсу хіміотерапії корисно приймати щодня по 2 ст. л. конопляного масла.

Для поліпшення смакових якостей продукту його можна використовувати спільно з іншими інгредієнтами, наприклад, гірчицею, часником і сирим яйцем. Таким соусом можна заправляти салати та інші страви. Конопляне масло використовують для приготування домашнього майонезу. Підійде для цього і виноградне масло: корисні властивості і протипоказання такого засобу самі різні.

Якщо приймати конопляне масло в чистому вигляді немає бажання, то продукт можна додавати в пісні бульйони, щоправда, слід пам’ятати, що в процесі нагрівання масло втрачає свої властивості, а значить, бульйон до моменту додавання в нього конопляного масла слід остудити до прийнятної температури.

Конопляне масло також додають у косметичні маски, креми і бальзами. Продукт стимулює ріст волосся і покращує стан шкіри.