Коптильня своїми руками для холодного та гарячого копчення — з розмірами і кресленнями

Копчення м’ясних продуктів і риби останнім часом набуває все більшої популярності. Процес копчення відбувається в печі, яка називається піч коптильня. Будують їх частіше на ділянках заміських будинків.

Копчення — це досить поширений спосіб збереження заготовляється харчових продуктів про запас. Зазвичай процес поєднується зі слабким засолом. Дим має протигнильний властивостями, які були відомі з давніх часів.

Зазвичай копчення проводиться в особливо влаштованих коптильнях, зроблених з цегли, заліза або дерева. Існує багато типів конструкцій коптилен, в яких копчення може бути гарячим, коли копчення з’єднується з підсмажуванням продукту і холодне — коли в процесі бере участь один холодний дим.

Коптильня своїми руками з цегли та бетону — оригінальний проект

Коптильні мають зазвичай коробчату форму і нічим особливо не відрізняються. Пропонований вашій увазі проект, має оригінальну конструкцію. Коптильня виконана на основі бетонних труб для каналізації. Такі труби, як правило, мають довжину 3 метри, діаметр близько 1 метра і товщину стінок близько 100 мм.

Опис загальної ідеї проекту

Відрізок бетонної труби встановлюється вертикально, утворюючи коптильну камеру. До неї підходить цегляний димовий канал від круглої печі-барбекю, складеною поруч з цегли. Таким чином, проект поєднує дві печі в одному місці.

Найважча частина проекту — це перевезення великої бетонної труби вагою до 300 кг на місце будівництва. Окрему складність представляє розрізання товстостінної труби, від якої треба відрізати шматок завдовжки 1.6-1.7 метра і встановити його на підготовленому майданчику вертикально.

При удаваній складності даної конструкції, насправді, вона досить проста. Таке враження виникає від досить великої трудомісткості робіт і необхідності використання будівельної техніки. Давайте розглянемо проект більш докладно.

На розрізі у вигляді зверху показані дві камери, з’єднані перемичкою. Зліва знаходиться коптильня, виконана з бетонної каналізаційної труби великого діаметру.

Дивіться також:  Каркасні будинки. Будівництво сучасних каркасних будинків

У нижній частині труби протилежно один одному виконані два отвори. з лівого боку — для доступу в коптильну камеру і її чищення, праворуч — для димового каналу.

Труба всередині обладнана перекладинами — металевими стрижнями, на які будуть підвішуватися продукти для копчення. самі стержні просто вставляються в спеціально просвердлені в стінках отвору.

Можна зробити два і навіть три ряди таких перекладин, на скільки вистачить довжини ваших рук. Тримайте в пам’яті. що вам треба буде, стоячи на сходах угорі, легко дотягуватися до нижнього ряду перекладин. Зверху коптильня закривається кришкою, щоб запобігти втрати диму.