Котлети по-київськи — класичний рецепт покроково

Котлети по-київськи — це дуже цікавий спосіб приготування незвичайних котлет. По-перше, в класичному рецепті вони готуються з отбивного курячого філе. Потім в отбивное філе кладуть шматочок холодного вершкового масла, щоб потім все разом правильно згорнути.

Класично згорнута котлета з маслом має еліпсоїдну форму. Після цього створені вироби двічі панируются і обсмажуються спочатку в жирі, а потім доводять до готовності в духовці.

Багатьом відомо, що звичайні котлети робляться частіше з м’ясного фаршу або, іноді з рубленого м’яса. Потім по-швидкому вони обсмажуються на сковороді і подаються на сімейну вечерю. Або ж доводять до готовності в духовці.

Приготування котлети по-київськи має свої особливості. При яких поєднується процес обсмажування у фритюрі і запікання в духовці.

Якщо ви зустрінете приготування цього знаменитого другої страви з курячого фаршу, то це вже не класика, а імпровізація. Яка також має право на своє існування, тому що теж буде смачно.

Як приготувати котлети по-київськи в домашніх умовах

Класичний рецепт приготування страви по-киевски зобов’язує придбати куряче філе, або курячу грудку. І тоді на відміну від традиційних, звичайних котлет з фаршу, ми приготуємо котлети з натурально відбитого курячого філе.

Вони будуть дуже соковитими, смачними і ароматними.

Зараз вам буде показаний весь покроковий процес їх приготування в домашніх умовах. Він буде на рівні ресторанної подачі, навіть не сумнівайтеся.

Таке приготування другого гарячого страви гідно для подачі на святковий стіл. А також для включення в сімейне меню на вечерю або смачний обід.

Не потрібно боятися готувати таке блюдо в домашніх умовах. Звичайно, тут є свої секрети й тонкощі приготування цього ресторанного страви.

Однак, всі покрокові етапи приготування з поясненнями, дозволять, щоб вони втілилися тут у себе на сучасній кухні.

Необхідні продукти на 8 котлет

Для котлет:

  • Великі курячі філе — 4 шт (1.4)
  • Вершкове масло — 200 г
  • Лимонний сік — 1 ч. л.
  • Зелень кропу і петрушки
  • Сіль
  • Чорний мелений перець

Для панірування:

  • Борошно — 200 г
  • Яйця — 4-5 шт.
  • Білий батон

Для обжарювання:

  • Рафінована олія — 1 літр

Приготування рецепта

1. Спочатку приготуйте ароматну і смачну начинку. Для цього зелень кропу і петрушки помийте, обсушіть, щоб потім нарізати досить дрібно за допомогою ножа.

Дивіться також:  Гарячі бутерброди — швидкі рецепти бутербродів на швидку руку

2. Розм’якшене вершкове масло покладіть в миску, щоб засипати зверху подрібнену зелень. Ще додайте сіль і 1 ч. л. лимонного соку.

На ваш розсуд можете додати лимонну цедру або подрібнений часник.

3. Потім все перемішайте так, щоб лимонний сік добре з’єднався з маслом.

4. Підготовлену суміш покладіть в харчову плівку або пакет, щоб потім скачати в щільну ковбаску. Приберіть її відразу в морозильну камеру до повного застигання, це приблизно на 1 годину.

5. А зараз займіться курячим філе. У нас є 2 готових курячих філе і ціла курка. З цілої курки потрібно вирізати 2 курячих філе з кісточкою, щоб показати як готується класичний рецепт з кісточкою.

6. Цілу курку обмийте і обсушіть, щоб зробити надріз на спинці тушки. Приберіть шкіру і поступово добирайтеся до крильця, відрізаючи філе від кісток.

7. У вас повинно добре відрізатися і бути сполученим крильце з м’ясом філе.

8. Дві крайні фаланги крильця відріжте, щоб залишилася тільки плечова кістка.

9. Зачистити ножем цю кісточку від шкіри і м’яса повністю.

Якщо ви все зробите правильно і не пошкодите сухожилля, то саме філе зараз і готову котлету потім можна спокійно тримати за кісточку.

10. Далі повторіть все теж саме з другим курячим філе з кісточкою, відрізавши їх від іншої частини курки. Частину курки приберіть в холодильник для інших страв.

11. Таким чином ми маємо для приготування котлети по-київськи два курячих філе з кісточкою.

12. А також готових 2 курячих філе без кісточки, які були приготовлені заздалегідь окремо.

Як сформувати котлети по-київськи з курячого філе

Формування котлет будемо робити з курячого філе певної товщини. Тому наявні філе потрібно нарізати на пластини однакової товщини.

13. Всім відомо, що куряче філе складається з малої частини і великої частини. Відріжте малу частину і поки приберіть в бік.

14. Велике філе розріжте горизонтальними рухами ножа на дві рівні частини по товщині.

Дивіться також:  Бутерброди на святковий стіл: 9 рецептів — красивих і смачних

15. У філе з кісточкою також відріжте мале філе.

16. Зробивши горизонтальний розріз курячого філе з кісточкою ви отримаєте одну пластину з кісточкою, а другу без кісточки.

У підсумку В нас вийшло: 6 пластин великих філе без кісточки, 2 великих філе з кісточкою і 4 маленьких філе без кісточки.

17. Далі відбийте в плівці спочатку 4 маленьких філе. Відбивайте їх акуратно від центру до краю, як би розтягуючи волокна. Відбитий пласт повинен бути завтовшки 3-4 мм.

Зверніть увагу, що куряче філе відбивається тільки з одного боку. При цьому в молоточка повинна бути плоска сторона, а не ребриста.

18. Таким же чином відбийте і великі пластини курячого філе.

19. Дістаньте масло із зеленню з морозильника, зніміть плівку і розділіть його на 8 частин. Це і буде їх соковита начинка.

20. У нас котлети по-київськи будуть приготовані в кількості 8 штук, а малого відбитого філе тільки 4 штуки. Тому розріжте мале філе ще навпіл, щоб обернути їм начинку.

21. Підготовлені великі пластини філе посоліть і поперчіть за смаком.

22. Обгорнуту начинку малим філе покладіть на відбите велике філе і загорніть, підгинаючи краю.

Крім класичної олійною начинки в котлету можна додати тертий сир, смажені гриби, відвареної яєчний жовток. Це вже за вашим бажанням.

23. Напівфабрикати сформовані і тепер їх можна поставити в морозилку, щоб масло передчасно не розтануло.

У морозилці навіть за півгодини, заготівлях вистачить часу, щоб зберегти свою форму.

Як правильно смажити котлети по-київськи

Поки охолоджуються курячі заготовки приготуйте для них панірування.

24. Для приготування панірування візьміть білий хліб або несолодке білу булку. Краще, якщо він буде вчорашнім, але не як сухарі. Тоді крихта буде пухнастою, м’якою і розсипчастою.

Якщо у вас немає такого хліба і він свіжий, то заморозьте його, а потім натріть на тертці або подрібніть в блендері.

25. У класичному рецепті котлети по-київськи панируются в подвійній білій паніровці. Тому спочатку панірують заготовку в борошні, струсіть надлишки борошна. Потім покладіть її в розмішати суміш з 6 яєць, переверніть двома вилочками, щоб не забруднити пальці.

Дивіться також:  Рагу з кабачків: 4 рецепти швидкого і смачного приготування

26. А потім з допомогою вилок перекладіть в панірувальні сухарі. В сухарях починайте паніровку вже з допомогою рук, щоб щільніше притиснути сухарі до поверхні заготовки.

27. Потім заготовку знову покладіть в яєчну суміш, повністю занурте з допомогою вилок. Потім знову покладіть назад у паніровку з крихти, щоб притиснути крихти щільніше вже долоньками. Котлети повинні бути схожими на форму човники.

Як порада: Запаніровані таким чином заготовки можна скласти в морозилку на тривале зберігання.

28. На час приготування фритюру приберіть піднос з заготовками в холодильник, щоб паніровка підсохла, а масло не розтануло.

Як смажити котлети у фритюрі

29. Поставте на вогонь глибоку каструлю і налийте рафінованої олії так, щоб при обсмажуванні котлети по-київськи були повністю покриті. Каструля повинна бути повністю сухий.

30. Нагрійте масло до температури 160-170 градусів С. Температуру масла дізнайтеся з допомогою звичайної дерев’яної зубочистки. Опустіть її в масло і якщо навколо неї є бульбашки, значить масло досягло потрібної температури.

31. Дістаньте заготовки з холодильника і обсмажуйте їх у фритюрі 1-2 хвилини, щоб тільки вийшла рум’яна скоринка. Так як усередині сама заготівля ще поки буде сирою. У заготовок на кісточці, не забудьте очистити кісточку від панірування.

32. Обсмажені котлети по-київськи відразу складайте в жароміцний посуд або піддон, щоб довести їх до готовності потім в духовці.

33. Поставте котлети в розігріту духовку до 180 градусів на 12-15 хвилин. Готовність виробів перевіряється за наявністю маленьких шиплячих бульбашок на поверхні. Це означає, що рідина всередині досягла температури кипіння. Значить, ніжне куряче філе повністю готове.

Будьте уважні і не передержите котлетки в духовці, інакше вони можуть лопнути і начинка виявиться на деку.

Ось такі красиві і рум’яні вони вийшли, з загадковою начинкою всередині.

Відео про те, як приготувати котлети по-київськи у фритюрі

Подивіться секрети приготування незвичайних котлет.

Ви пізнали всі тонкощі приготування котлет, таких, які подають в ресторані. У домашній обстановці їх теж можна приготувати. Написана стаття вам в допомогу.

Готуйте із задоволенням, щоб рецепт став золотим у вашому сімейному меню.