Кролик перед гасінням повинен бути обсмажена на сковороді до утворення рум’яної скоринки. Термін «гасіння» передбачає цю процедуру. Потім обсмажені шматки заливають гарячою водою, з’єднують з іншими добавками у відповідності з запропонованим рецептом, закривають кришкою і тушкують на слабкому вогні до готовності на плиті або поміщають в духовку.
Можна тушкувати м’ясо, не обсмажуючи його заздалегідь. Для цього м’ясо з овочами і спеціями закладають в жаровню, ставлять на невеликий вогонь, і воно гаситься у власному соку на плиті або в духовці.
М’ясо кролятини високо цінується завдяки високому вмісту білків і незначному вмісту жиру. Його відносять до білого м’яса і воно більш переважно, ніж м’ясо яловичини, свинини чи баранини.
Білки м’яса кролика засвоюються організмом людини на 90 %. Кролятина також багата вітаміном РР, містить калій, кальцій, магній і фосфор.
Ось чому м’ясо кролятини можна рекомендувати для дитячого і дієтичного харчування, особливо при захворюваннях печінки, шлунка, а також при гіпертонічній хворобі.
З м’яса кролика можна приготувати багато різних страв. Його смажать, варять, запікають, гасять і коптять. Страви подаються до буденного і святкового столу.
Кролик тушкований в огірковому розсолі
- Підготовлену тушку порізати на великі порційні шматки.
- Обсмажити на глибокій сковороді з двох сторін з цибулею на кролячому нутряний жирі.
- залити окропом і дати постояти 5 — 10 хвилин.
- В товстостінну чавунну гусятницю скласти шматки обсмаженого м’яса, залити бульйоном зі сковороди.
- Додати: розсіл від солоних або консервованих огірків, лавровий лист, зелень (можна сушену) базиліка, кропу, петрушки, майрана, сіль, чорний мелений перець.
- Долити весь вміст окропом так, щоб м’ясо було повністю покрите.
- Гусятницю закрити кришкою і тушкувати 2 — 3 години (до готовності) в духовці або на плиті.
Особливо смачно таке блюдо виходить в російської печі.
Подавати в гарячому або холодному вигляді з овочевим салатом.
Кролик тушкований в сметані
- Оброблену тушку розрізати на великі порційні шматки.
- Посолити, поперчити, нашпигувати шматочками часнику, полити лимонним соком і витримати на холоді 8 — 10 годин.
3. Замариновані шматки кролятини укласти на деко або в сотейник, залити сметаною і запекти в духовці до готовності.
Приготоване м’ясо виходить смачним і ніжним. Золотисту скоринку ви створюєте самі на свій розсуд.
Кролик тушкований в молоці з цибулею
- Частина тушки розрубати на шматки, посолити, обсмажити в сковороді з топленим салом.
- Дно глибокої сковороди (жаровні) викласти тонкими скибочками свинячого шпику.
- Потім на шпик покласти рівним шаром нарізану півкільцями цибулю
- На цибулю викласти шматки обсмаженого м’яса і додати чорний перець горошком.
- Весь вміст сотейника залити гарячим молоком і тушкувати при слабкому кипінні до готовності, посолити в кінці.