Курка тушкована. Смачні рецепти приготування тушкованої курки

Курка тушкована — смачне і ситне друге блюдо. Усі, хто знає толк в курячому м’ясі, дуже часто його купують і їдять на здоров’я. Особливо корисний в цьому випадку курячий бульйон, на основі якого готується справжній курячий суп.

Процес гасіння багатьом добре знайомий, тому приготування страв на цю тему не складе великої праці. Інгредієнтами, в даному випадку, можуть бути звичайні овочі: капуста, картопля, зелений горошок. А також, вино, соус, гриби, ягоди.

Кури надходять у продаж на ринки і в магазини в різному вигляді. У магазинах вони продаються вже общипаними від пір’я і, як правило, потрошенными. Тому ступінь вгодованості і вік можна визначити за зовнішніми ознаками.

Встановити вік птиці можна за кольором шкіри. Приміром, тушки молодої птиці покриті ніжною білою шкірою, на якій видно прожилки. Особливо їх видно під крильцями. У старих курей шкіра груба, жовтуватого відтінку.

Час приготування старої і молодої птиці суттєво відрізняється. Наприклад, молода птиця вариться 45-60 хвилин, а стара 1.5-2 години.

Курка тушкована з кольоровою капустою і грибами в духовці

Подивіться рецепт, який є оригінальним і корисним, тому що містить багато поживних речовин.

Вам знадобиться:

  • Курка — 1.5-2 кг
  • Цвітна капуста — 400 г
  • Цибуля — 3 шт.
  • Морква велика — 1 шт.
  • Свіжі гриби — 100 г
  • Стручкова квасоля — 100 г
  • Подрібнений корінь селери — 1 ст. л.
  • Подрібнена зелень петрушки — 2 ст. л.
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Горошини запашного перцю — 5 шт.
  • Мелений чорний перець — 1/2 ч. л.
  • Сіль — за смаком

Спосіб приготування

  1. Якщо потрібно, то курку обпалити, випатрайте і вимийте.
  2. У каструлю налийте 3.5 склянки холодної води і опустіть туди субпродукти. А саме: серце, пупок, легкі, кінчики крил і шию. Додайте ще лавровий лист і перець горошком.
  3. Всі доведіть до кипіння, покладіть печінку і зваріть бульйон.
  4. В цей час куряче м’ясо відокремте від кісток, плівок і сухожиль. М’ясо наріжте великими шматками, посоліть і поперчіть.
  5. Цибулю почистіть, промийте і подрібніть.
  6. На дно глибокої сковороди укладіть рівним шаром цибулю, на нього — шматки м’яса.
  7. Залийте все гарячим процідженим бульйоном так, щоб він покрив тільки продукти.
  8. Поставте сковороду в нагріту духовку і варіть близько півгодини.
  9. Поки готується м’ясо, обполосніть цвітну капусту. Потім розберіть її на окремі качанчики і кожен розріжте на кілька частин.
  10. Гриби почистіть, добре промийте і наріжте скибочками.
  11. Очищену від прожилок стручкову квасоля наріжте на невеликі шматочки.
  12. Моркву наріжте кружечками або тонкою соломкою.
  13. По закінченню гасіння у посуд з птахом покладіть підготовлені овочі. Це гриби, селеру і петрушку.
  14. Кожен шар підсолити, вирівняйте поверхню.
  15. Залийте вміст рештою бульйоном і знову поставте в духовку тушкувати на 25-30 хвилин.
Дивіться також:  Курка в духовці: 10 смачних рецептів з хрусткою скоринкою

Подавайте Блюдо з солоними огірками.

Рецепт тушкованої курки з грибами в томатному соусі на сковороді

В томатному соусі куряче м’ясо виходить з незвичайним вишуканим смаком.

Інгредієнти:

  • Курка — 1 шт.
  • Розтоплений курячий жир — 2 ст. л.
  • Свіжі гриби — 100 г
  • Подрібнена зелень петрушки — 1 ст. л.
  • Сіль — за смаком

Для томатного соусу:

  • Курячий бульйон — 1 склянка
  • Розтоплене вершкове масло — 1 ст. л.
  • Борошно — 1 ст. л.
  • Цибулина — 1 шт.
  • Морква — 1/2 шт.
  • Томат-пюре — 3 ст. л.
  • Гострий кетчуп — 1 ст. л. (або 1 зубчик часнику)
  • Сіль — за смаком

Процес приготування

  1. Підготовлену тушку курки разрубите на порціонні або більш дрібні шматочки з кісточками. Шматочки посоліть.
  2. У сковороду з розігрітим курячим жиром викладіть нарізані шматочки і обсмажте.
  3. З потрухів і відходів зваріть бульйон і процідити його.
  4. Свіжі білі гриби або печериці почистіть, ретельно вимийте і наріжте дрібними скибочками.
  5. Тушкуйте нарізані гриби на сковороді з рештою курячим жиром протягом 20 хвилин.
  6. У глибоку сковороду покладіть шматочки курки, додайте гриби і залийте процідженим томатним соусом.
  7. Закрийте кришкою і тушкуйте 15-20 хвилин.
  8. Перед подачею на стіл курка тушкована посипається подрібненою зеленню.

Приготування томатного соусу:

  1. Злегка підрум’яньте борошно з вершковим маслом.
  2. Потім трохи остудіть і поступово розведіть процідженим бульйоном з курячих потрухів.
  3. Усе ретельно розтирайте, щоб не було грудочок.
  4. А потім проваріть все на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин і процідіть.
  5. Цибулю і моркву почистіть, промийте, дрібно наріжте і трохи обсмажте в маслі.
  6. Потім додайте томат-пюре і обсмажуйте всі на дуже слабкому вогні ще близько 5 хвилин.
  7. Після цього влийте борошняну заправку і варіть соус протягом 10 хвилин.
  8. За 5 хвилин до закінчення приготування покладіть сіль і кетчуп або тертий часник.
Дивіться також:  Куряча печінка. 9 смачних рецептів приготування печінки з курки

Готовий соус процідіть.

Курка в духовці з кисляком по-шведськи

Необхідні продукти:

  • Курка — 1 кг
  • Вершкове масло — 100 г
  • Цибуля — 3 шт.
  • Борошно — 1.5 ст. л.
  • Кисле молоко — 2 склянки
  • Курячий бульйон — 1 склянка
  • Лимонний сік — 1 ст. л.
  • Сіль — за смаком

Приготування

  1. Почистіть цибулю і дрібно наріжте. Опустіть його в киплячу воду, прокип’ятіть і відкиньте на друшляк, щоб стекла вода.
  2. Підготовлену курку промити, обсушити, натріть сіллю зсередини і зовні.
  3. Потім покладіть її в каструлю або сотейник з розтопленим вершковим маслом в кількості 75 р.
  4. Поставте ємність з куркою в гарячу духовку і зарумяньте її з усіх сторін. Потім дістаньте.
  5. У це ж масло, додайте цибулю і обсмажте його до золотистого кольору.
  6. Слідом всипте борошно, підрум’яньте її.
  7. Потім влийте кисляк і проціджений бульйон і добре перемішайте.
  8. Курку знову покладіть в посуд вже з соусом і тушкуйте в духовці до м’якості.
  9. Після чого дістаньте, розріжте на порційні шматки і викладіть на блюдо.
  10. Соус процідіть, заправте вершковим маслом і лимонним соком.
  11. Полийте куряче м’ясо цієї ароматною сумішшю.

На гарнір подайте плов з рису або домашню локшину і листя салату.

Тушкована курка в зеленому соусі

Потрібно:

  • Курка — 1 кг
  • Листя салату — 1 пучок
  • Оливкова олія — 2 ст. л.
  • Очищені зерна гарбуза — 5 ст. л.
  • Болгарський перець — 2 шт.
  • сіль — за смаком

Приготування рецепта

  1. Підсмажте на сухій сковороді очищені гарбузове насіння.
  2. Обсмажені гарбузове насіння пропустіть через м’ясорубку.
  3. Солодкий перець зеленого кольору очистіть від плодоніжок і насіння. Добре промийте і разом з листям салату дрібно наріжте.
  4. Курку промити, обсушити і розрізати на порційні шматочки.
  5. Шматочки м’яса викладіть на сковороду з розігрітим оливковою олією, додайте перець, листя салату і гарбузове насіння.
  6. Все перемішайте і тушкуйте до готовності.
Дивіться також:  Маленькі курчата корнішони — рецепт по-французьки з лимоном

Курка тушкована подається гарячою в глибокому блюді.

Смачна курка в лимонному маринаді

Інгредієнти:

  • Курка — 1 кг
  • Цибулина — 1 шт.
  • Часник — 3 зубчики
  • Сік з одного лимона
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Гвоздика — 3 шт.
  • Рослинна олія — 6 ст. л.
  • Мелений чорний перець, сіль — за смаком

Приготування маринаду

  1. Почистіть цибулю, вимийте і наріжте кільцями.
  2. Часник очистіть і натріть на дрібній тертці або роздушіть в чеснокодавилке.
  3. Змішайте лимонний сік, цибуля, часник, лавровий лист, сіль, мелений чорний перець і товчену гвоздику.
  4. Дайте постояти суміші протягом 10-15 хвилин.

Приготування рецепта

  1. Підготовлену курку розрізати на порційні шматки.
  2. Залийте шматки маринадом і залиште на ніч.
  3. Потім дістаньте м’ясо і обсмажте в розпеченому рослинному маслі з обох боків до появи рум’яної скоринки.
  4. Після цього влийте трохи гарячої води, щоб тушкована курка поступово дійшла до готовності.
  5. Маринад процідіть, полийте їм м’ясо і дайте покипіти ще 5 хвилин.

Як гарнір подайте розсипчастий рис.

Відео про те, як приготувати курку в сметанному соусі

Подивіться відео, як зробити куряче м’ясо ніжним і соковитим.

Страви з курки давно стали звичними для сімейного столу. Але не всі знають, скільки смачних і оригінальних страв можна приготувати способом гасіння.

Сподіваюся, що стаття допомогла вам вдосконалити свої кулінарні здібності.