Курячий бульйон — це перше блюдо, яке має важливе значення у харчуванні людини. Як відомо, основою в перших стравах є рідка частина. А це є бульйони: м’ясний, рибний, з птиці, грибному і ще відвари, овочевий та круп’яної.
За способом приготування всі супи діляться на заправні, прозорі і супи-пюре. Заправні супи готуються на основі бульйонів або відварів. Наприклад, курячий суп частіше вариться на курячому бульйоні.
Прозорі супи готують на міцні бульйони. І тут розрахунок наступний: на 1.5-2 літра води береться 400-500 г м’яса. Щоб зберегти прозорість бульйону, овочі, крупи, бобові, макаронні вироби варять в іншому посуді. Потім опускають в нього безпосередньо перед подачею на стіл.
Перші страви, приготовані на основі курячого бульйону, ось така тема сьогоднішньої статті.
Бульйон з курки — скільки варити і як подати
У даному рецепті варимо відразу всю курку цілком. Для поліпшення аромату і смаку використовуються коріння петрушки і селери, а також зелень
Вам знадобиться:
- Вода — 2.5 літра
- Курка — (1-1.2) кг
- Петрушка — 1 корінь
- Селера — 1 корінь
- Зелень селери — 1 пучок
- Петрушки зелень — 1 пучок
- Зелень кропу — 1 пучок
- Подрібнена зелень кропу-3 ст. л.
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування:
- Все коріння вимийте, очистіть і розріжте на кілька частин. Потім злегка подрумяните їх на сухій сковороді.
- Нежирну курку випатрайте, промийте і покладіть в каструлю.
- Потім налийте в каструлю холодну воду, посоліть, додайте коріння, пов’язаний пучок промитої зелені, щоб варити 40-60 хвилин, знімаючи накип.
- Далі напівготову тушку дістаньте, сполоснувши бульйоном від залишків накипу. Злегка остудіть і розріжте на порційні шматки.
- Розрізані шматки покладіть в іншу каструлю, залийте гарячим процідженим бульйоном і варіть на повільному вогні протягом години.
- При бажанні можна одночасно з шматками м’яса покладіть в бульйон 1/2 склянки промитого рису.
Щоб курячий бульйон не став мутним, закип’ятіть один раз в підсоленій воді. Потім воду злийте, а рис опустіть в каструлю до м’яса і доварюйте його разом з м’ясом.
Для подачі, спочатку покладіть на дно тарілки дрібно нарізаний кріп, шматочки курки і рис. Потім залийте гарячим бульйоном.
Курячий бульйон подвійної міцності
Необхідні продукти:
- Вода — 3-3.5 літра
- Яловичина — 1 кг
- Курячі кісточки — 600-800 г
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Морква — 2 шт.
- Ріпа маленька (або бруква) — 1 шт.
- Корінь петрушки — 1 шт.
- Корінь селери — 1/2 шт.
- Сушені гриби — 2 шт. (або сушений горох — 1/2 ст. л.)
- Зелень петрушки — 1 пучок
- Селери зелень — 1 пучок
- Зелень кропу — 1 пучок