Курка в духовці: 10 смачних рецептів з хрусткою скоринкою

Страви з курчат і курей стали вже давно звичними для нашого столу. А ось, як курка запікається в духовці, знають не багато. Наближається Новий рік і всі господині продумують вже зараз новорічне меню.

Слідом за цим святом прийдуть і інші. А враження красиво покладеної тушки з підсмаженою скоринкою залишається надовго. Куряче м’ясо вважається дієтичним, тому з нього можна приготувати багато інших смачних і оригінальних страв.

У свята хочеться приготувати страву, яка сподобається всім гостям. Пропоновані рецепти завжди в тренді будь-якого свята.

Курка, фарширована картоплею і грибами

Подивіться смачний рецепт, де ціла курка з хрусткою скоринкою скушается на ура.

Інгредієнти на 5-6 порцій:

  • Ціла курка — 1.5-2 кг
  • Печериці (або вешенки) — 500 г
  • Картопля -6 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Зелень кропу — 1 пучок
  • Рослинна олія, чорний мелений перець, сіль — за смаком

Приготування рецепта

 

  • Очистіть часник, щоб пропустити його через прес або дрібно натріть.
  • Курку помийте і обсушіть. Зовні і всередині натріть її часниковою сумішшю. Залиште її просочуватися на 30 хвилин.
  • Тим часом приготуйте начинку.
  • Почніть з лука. Очистіть і дрібно наріжте і обсмажте до золотистого кольору.
  • Гриби наріжте пластинами і додайте до цибулі, щоб ще обсмажувати разом 1-2 хвилини. Рідина, яка виділиться з грибів, акуратно злийте.
  • Картоплю очистіть, наріжте кубиками, щоб потім змішати з грибочками. Сюди ж покришіть кріп.
  • Отриманою начинкою заповніть курку і зашейте.
  • Далі, курка цілком з начинкою поміщається на промаслений лист і запікається.

 

Як тільки скоринка зарум’яниться, акуратно проткніть курку в районі грудки і її ніжку. Якщо буде витікати прозорий, а не червоний сік, можна виймати з духовки.

Час приготування 1 год. Час очікування 30 хвилин.

Фарширована курка в духовці — рецепт з овочами і свининою

Інгредієнти:

  • Курка велика — 1 шт.
  • Свинина — 300 г
  • Картопля — 2 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Солодкий перець — 1 шт.
  • Редис — 8 шт.
  • Помідори — 8 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.
  • Маслини — 10 шт.
  • Часник — 1 зубок
  • Родзинки — 2 ст. л.
  • Цукор — 2 ст. л.
  • Томатний соус — 4 ст. л.
  • Рослинна олія — 2 ст. л.
  • Сіль, свіжа зелень петрушки, чорний мелений перець — за смаком
Дивіться також:  Куряча печінка. 9 смачних рецептів приготування печінки з курки

Приготування

 

  • Ретельно вимийте і натріть курку зверху чорним перцем і сіллю. А всередині натріть тільки сіллю.
  • Потім злегка обсмажте на сковороді в рослинному маслі 5 хвилин.

 

Приготуйте фарш

 

  • Для цього відваріть свинину до готовності.
  • Очистіть: картопля, цибуля, перець, морква, часник.
  • У помідорів видалити плодоніжку.
  • Всі підготовлені овочі дрібно наріжте, перемішайте, щоб обсмажити на рослинному маслі. Сюди ж додайте трохи бульйону, в якому варилася свинина і томатний соус.
  • В обсмажені овочі викладіть нарізану дрібними шматочками свинину, родзинки, маслини. Все ретельно перемішайте, посоліть, додайте цукор і смажте ще 15 хвилин.

 

Формування курки начинкою

 

  • Тушку курки нафаршируйте приготовленої начинкою.
  • Потім викладіть її в глибоку каструлю і додайте трохи води.
  • Закрийте каструлю кришкою і поставте в добре розігріту духовку на 1 годину.

 

Дуже красиво виглядає готова курка цілком на блюді, прикрашеному редисом, помідорами і свіжою зеленню.

Ціла курка з рисом — найсмачніший рецепт в духовці

Інгредієнти:

  • Курка — 1 тушка
  • Майонез — 125 г
  • Гірчиця — 1 ч. л.
  • Грибний соус соєвий — 3.5 ст. л.
  • Часник — 4 зубчики
  • Сіль, мелений перець — за смаком

Для фаршу:

  • Рис — 1 склянка
  • Курячий бульйонний кубик — 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Мандарин — 5 зубчиків
  • Барбарис — 5 шт.

Приготування

 

  • Вимийте курку і висушити серветкою.
  • Змішайте майонез, соєвий соус, гірчицю. Посоліть, поперчіть за смаком. Натріть цією сумішшю тушку курки.
  • Натерту курку покладіть на добу в холодильник.
  • В 2.5 склянках гарячої води розведіть бульйонний кубик, щоб залити цим промитий рис. Сюди ж додайте барбарис і варіть рис до готовності.
  • Коли рис трохи охолоне, додайте попередньо обсмажену цибулю. Поперчіть і покладіть ще нарізану часточками мандаринів. Все перемішайте.
  • Дістаньте курку з холодильника, начиніть приготованим фаршем і зашейте отвір нитками.
  • Потім курка цілком поміщається в змащену маслом форму і випікають в духовці протягом 1 години.

 

Готову курку натріть розтертим часником.

Як запекти курку в духовці в рукаві для запікання

Інгредієнти:

  • Курка — вагою 1.5 кг
  • Яблуко — 1 шт.
  • Чорнослив без кісточок — 60 г
  • Курага — 40 г
  • Часник — 2 зубчики
  • Майонез — 50 г
  • Приправа для курки
Дивіться також:  Курка тушкована. Смачні рецепти приготування тушкованої курки

Приготування

 

  • Змішайте майонез з приправою і добре змастіть цим курку. Дайте постояти 40 хвилин.
  • Сухофрукти залийте окропом на 20 хвилин, потім злити воду.
  • Розріжте на 4 частини 2 чорносливу 2 кураги.
  • Зубчик часнику наріжте соломкою.
  • В тушці курки зробіть надрізи і нашпигуйте часником і сухофруктами.
  • Решту курагу і чорнослив дрібно наріжте.
  • Яблука очистіть від серцевини, щоб нарізати часточками.
  • Нафаршируйте курку і покладіть її в рукав для запікання. Готуйте в духовці 45-50 хвилин при температурі 200 градусів С.
  • Потім дістаньте курку з духовки, щоб потім розрізати рукав.
  • Краї розрізаного пакету загніть і знову поставте в духовку на 10-15 хвилин.

 

Смачну курку поставте на святковий стіл.

Як приготувати цілу курку в духовці соковитою і м’якою

Подивіться простий і дуже смачний рецепт, який, безсумнівно, вам сподобається.

Спосіб приготування

 

  • Зробіть суміш з різних прянощів, щоб з’єднати їх з сіллю. Прянощі візьміть різні, тим більше, що зараз, у них бракує.
  • У приготовлену суміш прянощів роздушіть зубчики часнику. Перемішайте.
  • Добре натріть цією сумішшю курку.
  • Якщо вона не дуже жирна, то всередину можна покласти трохи маргарину або масла.
  • Ще, за бажанням, можете покласти всередину 1-2 кружечка лимона, дрібно порізані.
  • Зверху збризніть тушку соком лимона.
  • Потім візьміть лист пекарської папери і натріть з одного боку будь-яким жиром (маргарином, свинячим топленим салом).
  • Загорніть у папір тушку так, щоб папір не дуже щільно прилягала до м’яса.
  • Викладіть курку на деко ніжками вгору і поставте в духовку на 40 хвилин.

 

У готовому вигляді ви побачите рум’яну, соковиту, загалом , незрівнянну курочку.

Запечена курка на банці з водою

В багатьох сім’ях вже давно полюбили готувати цікавий рецепт, а саме, тушку курки одягнену на банку.

Потрібно:

  • Курка — вагою 1.5-2 кг
  • Банку висока — 1 шт.
  • Сіль, куркума, паприка, суміш перців
  • Мелений лавровий лист, цілий лавровий лист
  • Перець горошком
  • Часник

Приготування

Коли будете купувати курку, то зверніть увагу, щоб ноги були схрещені. Так як при цьому, часто роблять перед упаковкою надрізи між ніг і тулубом. Цього нам не потрібно, тому що пара буде виходити в надрізи.

Дивіться також:  Гречка з куркою — як смачно приготувати куряче мясо з гречкою

Тушку помийте і обсушіть паперовим рушником, щоб спеції її краще просочили. Шкіру на шиї зав’яжіть вузлом. Якщо її немає, то скріпіть отвір зубочистками.

Візьміть сіль і руками втисніть сіль в тушку зовні і всередині.

Всі спеції змішайте разом, щоб отримати десь 2 десертні ложки порошкової суміші. Натріть курочку зверху, з допомогою рук, приготованою сумішшю спецій. Поставте обмащений тушку в холодильник на 1 годину, щоб вона просочилася ароматними спеціями.

Банку з вузьким горлечком, але стійку, поставте на деко. Обережно налийте в банку маленькими порціями окріп, щоб її прогріти і вона не лопнула. Гарячої води налийте половину банки. У воду опустіть чорний горошок і лавровий лист.

Дістаньте тушку з холодильника і надіньте її на банку з водою. Крильця закрийте фольгою від обгорання.

У деко налийте гарячої води і стежте, щоб за весь час запікання, вода була присутня. При необхідності доливайте.

Поставте банку з тушкою в духовку на 30-40 хвилин при 200 градусах С. За 15 хвилин до готовності обмажте пензликом зажаристую шкірку, вмочаючи пензлик в воду на деку.

Приготуйте соус для обмазки готової тушки. Для цього роздушіть 4 зубчики часнику, щоб змішати з соняшниковою або оливковою олією і з дрібкою солі.

Дістаньте готову курку і повапните її часниковою сумішшю. Смачна курка цілком готова для подачі.

Корисні поради:

  • Відразу курку можна обмазати сумішшю часнику, перцю і майонезу.
  • Заткнути отвір у шиї можна сирою картоплею.
  • У банку можна покласти зубчики часнику і лимон.
  • У лист можна покласти навколо банки картопля, морква, болгарський перець, цибуля. Тоді води налити трохи менше. Вийде смачний гарнір з курячим жирком.

З будь-якими імпровізаціями виходить ціла курка і дуже смачна з хрусткою скоринкою.

Відео про те, як приготувати курку в рукаві цілком з картоплею в духовці

Всім читачам смачних і радісних свят. Сподіваюся, мої рецепти, поповнять ваше святкове меню. А гості і рідні порадіють вашим кулінарним успіхам.