Мариновані сливи

0419c7bf2783df3d4d08270200e898ca Мариновані сливи

Сливи є дуже привабливим фруктом, який дуже яскраво виглядає, має незвичайний ніжний смак, і, природно, багато хто замислюється про те, щоб їх законсервувати на зиму, або ж зробити з них чорнослив, що набагато складніше. Але також прекрасним варіантом будуть і мариновані сливи. Адже тільки уявіть, як вам буде приємно відкрити баночку злив не в сезон і порадувати себе цим чудовим десертом.

Рецептів маринованих слив існує велика кількість і кожен з них по-своєму унікальний, і може подобатися не всім підряд. Але давайте розглянемо декілька найбільш класичних варіантів приготування маринованих слив з яких напевно можна вибрати відповідний для себе.

Класичний рецепт маринування сливи

Знадобляться такі інгредієнти (з розрахунку на 5 літрових банок):

  • Очищені від кісточок сливи;
  • 1,5 літра води;
  • Цукор-пісок – 950 грам;
  • 250 грам 6-процентного оцту;
  • 3-4 горошини запашного перцю;
  • Гвоздика – 3-4 штуки;
  • Кориця – на свій розсуд.

Покрокова інструкція маринування злив за класичним рецептом:

Для маринування краще всього брати сливи середньої величини і бажано рівномірної зрілості. Найбільш прийнятними будуть сливи, мають щільну м’якоть і легко отделяемую кісточку. Промиваємо під проточною водою, поки повністю не забереться восковий наліт, і кладемо в друшляк, щоб стекла вся вода;

24f7d0b83605e0f988cfa088fac61f87 Мариновані сливи

На дно банки кладемо спеції – запашний перець, гвоздику, корицю і по можливості естрагон. Саме ці спеції надають сливам неперевершеного смаку та аромату;

Далі у банки щільно укладаємо сливи і зверху знову трохи присипаємо їх зеленню;

Готуємо маринад, для цього кип’ятимо воду в неї необхідну кількість цукрового піску і всі добре розмішуємо. Доводимо до кипіння, потім рідину профильтровываем з допомогою марлі, і отриманий сироп заново кип’ятимо і поступово додаємо в нього оцет;

bf1336f7c367deb2755b2cc0b5beb334 Мариновані сливи

Заливаємо приготовленим маринадом сливи в банках, але його температура повинна бути не більше 60 градусів;

Закриваємо банки стерилізованими кришками і ставимо в каструлю з нагрітою водою (не більше 50-60 градусів) для пастеризації;

1a0a1f8a800f6cf145cf7099642920ab Мариновані сливи

Пастеризація однієї банки займе близько 20 хвилин, після чого її добре закриваємо кришкою і дном вгору ставимо для остигання. На цьому етапі маринування злив закінчується.

Рецепт приготування маринованих слив з часником

Якщо ви хочете випробувати цей незвичайний рецепт, то приготуйте наступні інгредієнти:

  • Вода – 1 літр (вона потрібна для маринаду);
  • Сливи;
  • Часник;
  • Цукор – 400 грам;
  • Оцет (для маринаду потрібно 9-відсотковий) – 0,2 л;
  • Гвоздика – 5-7 штук;
  • Запашний перець – 10-15 штук;
  • Чорний перець горошком – 20-25 штук.

Тепер приступимо безпосередньо до самого приготування:

Спочатку готуємо сливи, їх необхідно ретельно помити і зробити надрізи таким чином, щоб можна було витягнути кісточку;

Далі вкладаємо в сливи часник. З кількістю ви повинні визначитися самостійно, адже у кожного свій смак. Якщо зубчики часнику маленькі, то його можна укласти цільними, але все ж краще покласти розрізані, щоб відчувався смак;

3c4bceec85cc2487c1eb9aed4cbee41d Мариновані сливи

Викладаємо сливи в стерилізовану банку і займаємося готуванням маринаду, в склад якого входить вода, оцет, цукор і спеції. Кип’ятимо його, заливаємо сливи, після чого залишаємо настоятися 20-30 хвилин;

Коли проходить час маринад зливаємо, знову доводимо до кипіння, заливаємо його в банки зі сливами і остаточно закорковуємо кришками. Після охолодження ставимо в місце зберігання.

fa39cc6e2ed360a7761f5c8639aab600 Мариновані сливи

Порада: Щоб заздалегідь не помилитися з кількістю води, засипте сливи в банки і залийте водою. Виходячи з її кількості, відповідно прорахуйте, скільки знадобиться інших інгредієнтів.

Рецепт маринованих слив «Жан-Поль Жмотье»

Даний рецепт як ви зрозуміли, що прийшов до нас із Франції, але замаринувати сливи можна також ідеально, як і роблять це на батьківщині рецепта.

Знадобляться такі інгредієнти (виходячи з розрахунку на чотири 250-грамової банки):

  • Сливи – 8 штук у кожну банку покласти по 2 штуки;
  • Винний оцет – 0,7 л;
  • Цукровий пісок – 450 грам;
  • Свіжий чебрець – 1 пучок;
  • Свіжий розмарин – 1 пучок;
  • 4 зубчики часнику;
  • Чорний перець горошком – 7-10 штук;
  • Сіль – половина чайної ложки.

Для приготування робимо наступні операції:

Для початку в каструлю, заливаємо оцет;

413b34e9470ee79e0d9d955337c4abdb Мариновані сливи

Далі додаємо цукровий пісок і змішуємо до повного розчинення;

9f948f5e35ea87795022f1ff677a5b5a Мариновані сливи

Додаємо розмарин, лавровий лист, чебрець, перець, зубчики. Закриваємо кришкою і залишаємо на повільному вогні 2 години, періодично помішуючи;

375c8bedac31ff1db0ecba65005579ca Мариновані сливи

Стерилізуємо киплячою водою банки;

3f3b01d2ecfc6b23f5e2c541ae7f4109 Мариновані сливи

Далі ретельно вимиваємо сливи і з допомогою зубочисток робимо в них наскрізні отвори;

fa046eb7f3bfda44d70f30b96b002185 Мариновані сливи

Після готовності маринаду можна приступати до наповнення банок, в кожну з них кладемо по одній сливі і розподіляємо спеції;

d35f6acbf66c85605116a3fef06db0f3 Мариновані сливи

Додаємо ще по одній сливі і заповнюємо маринадом;

1f177d0c526e4ba8aa6f8d6fed9e2ad6 Мариновані сливи

Закорковуємо банки кришками і, поставивши вгору шийкою, чекаємо, поки вони охолонуть. Потім ставимо на пару тижнів, після чого вони будуть повністю готові до вживання.