Місо суп: рецепт в домашніх умовах

Справжнє назва страви – місосіру, а під словом «місо» ховається унікальний інгредієнт – концентрована паста з соєвих бобів, цвілевих грибів і певного виду злаків. Багато хто відзначає, наскільки незвичайним смаком володіє місо суп: рецепт в домашніх умовах ми розглянемо у цій статті, а для початку розберемося в основних інгредієнтах страви.

Крім соєвої пасти, в суп додають морські водорості, гриби шиітаке і сир. Традиційно це м’який сир тофу, але через брак останнього можна скористатися молочним сиром відповідної консистенції або плавленим сирком. Деякі відзначають, що останній надає страві особливого смаку, на відміну від нейтрального і невиразного в смаковому відношенні тофу.

В принципі, сьогодні не представляє особливої складності придбати всі необхідні інгредієнти в спеціалізованому відділі магазині, де поряд з васабі, соєвим соусом і рисовим оцтом, можна знайти водорості вакаме, тофу, шиітаке і, власне, соєву пасту місо.

Суп володіє дивовижним смаком, який шанувальники японської кухні називають чудовим, а випадкові дегустатори – дивним. Дивина страві додає поєднання всіх інгредієнтів. Виражений морський присмак водоростей переплітається з м’яким смаком шиітаке і різким ароматом пасти. Але передати словами це неможливо, краще хоча б один раз спробувати місо суп, а рецепт в домашніх умовах ми розглянемо трохи нижче.

Корисні властивості японського супу місо

А тепер поговоримо, чому взагалі варто побалувати себе таким блюдом, як місо суп. Продукт багатий рослинним білком, який легше засвоюється організмом. Недарма місо рекомендовано включити в раціон тим, хто має проблеми із зайвою вагою. При наявності всіх необхідних інгредієнтів готувати суп досить швидко. На думку самих японців, регулярне вживання цієї страви сприяє підвищенню працездатності, стабілізує вага, перешкоджає передчасному старінню організму. Якщо з приводу довголіття, яке нібито дарує місо суп, можна посперечатися, то в її лікувальних властивостях сумніватися не доводиться. Продукт покращує травлення, завдяки здатності збільшувати вміст молочнокислих бактерій і відновлювати мікрофлору. Місо робить позитивний вплив на травну систему в цілому, посилює перистальтику кишечника, нормалізує роботу шлунка, не перевантажуючи його. Рецепт приготування супу місо в домашніх умовах нескладний, але бажано підібрати всі необхідні інгредієнти, які не тільки додадуть страві неповторний смак, але і наділять унікальними властивостями. Так, сама паста місо містить у великій кількості білок, вітаміни В2, К і Е, а також кальцій, лецитин і залізо.

Дивіться також:  Варення з кабачків з лимоном

Готовий суп містить в достатній кількості линолиевую кислоту, яка відповідає за молодість і пружність шкіри, а також лактобактерії, необхідні для нормалізації травлення і підвищення засвоюваності їжі.

Продукт очищає організм від шлаків, запускає процеси омолоджування і відновлення організму, підвищує опірність інфекціям. У складі супу містяться цінні ненасичені жирні кислоти, мідь і холін. А до складу водоростей, що використовуються для приготування супу, входить сабонин – речовина, що сприяє зниженню рівня холестерину в крові і ефективно зміцнює стінки судин.

За статистикою, люди, що вживають в їжу місо суп, рідше стикаються із захворюваннями травної системи і пухлинами легень і кишечника. Однак при наявності алергії на морепродукти і проблеми з нирками від місо краще утриматися. Приготувати інші страви смачно допоможе приправа для борщу з буряками на зиму, а зробити її зовсім просто.

Загрузка...

Як правильно готувати суп місо

Для приготування класичного японського супу знадобиться:

  • тофу – 200 г,
  • суха суміш даші – 1,5 ст. л.,
  • паста місо – ? склянки,
  • зелень цибулі і петрушки – 2ст. л. в подрібненому вигляді,
  • водорості вакаме – 2 ст. л. (можна замінити 1 аркушем норі),
  • вода – 1 л.

Для приготування зазвичай беруть білу пасту місо, але принципової різниці, яку пасту взяти, не існує. Можна приготувати суп з використанням червоної або змішаної пасти. Надалі ви самі можете вибрати сорт місо за смаком.

У класичному рецепті використовується водорості вакаме, але нічого страшного не станеться, якщо замінити її листом норі. Ця водорість зустрічається у продажу найчастіше, оскільки йде на приготування нині популярних ролів і суші.

Найперше готують бульйон. Для цього каструлю з водою ставлять на вогонь, доводять до кипіння і додають суміш даші. Вона являє собою гранульований продукт, який досить швидко розчиняється у воді, перетворюючи її в густий і насичений бульйон. Тофу нарізають кубиками і додають в суп. Готують на слабкому вогні. Поки страву нудиться, готують водорості. Подрібнені вакаме заливають водою і залишають до розбухання. Норі можна додавати в блюдо відразу, проте водорості мають бути нарізані на тонкі смужки. Підготовлені вакаме або норі додають в суп і залишають на 2 хвилини. Поки страва готується, необхідно розвести пасту місо. Для цього її викладають в чашку, додають бульйон з супу і вимішують, поки суміш не стане однорідним. Місо додають безпосередньо перед закінченням приготування. Зазвичай розведену пасту вливають у суп, добре перемішують і забирають з вогню. Не можна, щоб страва кипіло після додавання місо. Це призводить до погіршення смакових якостей і втрати корисних властивостей. Подрібнену зелень додають у суп вже тоді, коли він розлитий по тарілках. Страву готують на один раз, в холодильнику не зберігають, оскільки подальший розігрів зіпсує смакові якості.

Дивіться також:  Пломбір за Гостом в домашніх умовах

При відсутності тофу додають плавлений сирок, але бажано вибирати сирок без ароматизаторів та смакових добавок. Чим нейтральніше смак сирка, тим краще. Звичайним сиром тофу не замінюють, оскільки в дійсності тофу не є різновидом сиру, а являє собою збагачений білком соєвий сир. Багато хто не розуміють, навіщо додавати тофу в блюдо, якщо цей продукт практично не має смаку. Вся справа в харчової цінності тофу, завдяки чому класичний місо суп і виходить таким ситним і корисним.

Місо з креветками або лососем

Лосось і креветки дуже часто фігурують в рецептах приготування місо, оскільки ці інгредієнти прекрасно доповнюють смак японського супу. Для приготування цього варіанту місосіру потрібно:

  • лосось або креветки – 200 г,
  • місо будь різновиди – 3 ст. л.,
  • сир тофу – 100 г,
  • водорості вакаме – 1 ст. л.,
  • суміш даші – 15 г,
  • шиітаке – 10 р,
  • зелена цибуля і петрушка – за смаком,
  • кунжут – 2 ст. л.

Лосось цілком можна замінити сьомгою або фореллю. Червона риба надає страві морський аромат і збільшує його поживність. Також в страву можна додати чайну ложку японського соєвого соусу, який поліпшить смакові якості супу місо.

Якщо в рецепті фігурують креветки, то краще зварити їх до приготування супу, якщо червона риба – то її використовують для приготування бульйону. Водорості заливають водою і залишають набухати. Тим часом порізаний шматочками лосось заливають водою і доводять до кипіння. В бульйон додають порошок даші і добре перемішують до однорідної консистенції, залишають на 2-3 хвилини. Потім в суп додають соєвий соус (за бажанням), нарізаний кубиками сир, гриби, залишають ще на пару хвилин. Тим часом слід кунжут обсмажити без додавання олії. Суп знімають з плити, додають пасту місо і добре перемішують. Водорості і зелень розкладають по глибоких тарілках і заливають готовим місосіру, посипають кунжутом і подають до столу.

Дивіться також:  Варення з груш на зиму: простий рецепт

Якщо для приготування супу беруться креветки, то їх выкалывают в порційні тарілки разом з водоростями, після чого все заливається бульйоном. Зверху страву прикрашають кунжутом і свіжою зеленню.

Додатково солити суп не потрібно, оскільки соєва паста містить достатню кількість солі. Деякі вважають, що паста місо занадто солона, тому готують суп, зменшуючи її концентрацію на свій розсуд.

Готувати суп можна також і з іншими інгредієнтами, наприклад, з грибами. Окремої уваги заслуговує місо з додаванням локшини. Японці часто додають локшина удон у перші страви, завдяки чому вони виходять більш поживними і поживними. Додати в місо суп можна також зелень селери, корінь імбиру і навіть редьку дайкон. Любителі японської місосіру примудряються урізноманітнити рецептуру так, що кожен новий варіант супу на основі пасти місо перетворюється в унікальне за своїми смаковими якостями блюдо.

chef.net.ua