Морквяні котлети

cc8e91f8b9adb69c9b98a10670efad53 Морквяні котлети

Дуже часто люди вдаються до готування морквяних котлет, і головний їх плюс – це поживність, вони цілком можуть замінити звичайну яєчню, яку всі так люблять їсти на сніданок або ж куряче м’ясо на обід.

Як всім відомо, в піст не треба морити себе голодом, а краще спробувати знайти для себе джерела необхідних вітамінів, щоб організм не виснажився. Таким джерелом і буде саме моркву. Морква дуже велику користь несе для зору і волосся, так як містить багато вітаміну А. Її вживання – це прекрасна можливість робити профілактику раку, знизити холестерин в організмі.

Морквяні котлети з манкою

ce8f8c54218e2553979cadc41fce539d Морквяні котлети

Давайте для початку розглянемо рецепт морквяних котлет з манкою:

  • 5-6 штук моркви середнього розміру;
  • 100 грам манки;
  • Рослинна олія – 100 грам;
  • Сіль, спеції і перець – за вашим смаком.

Переходимо до приготування морквяних котлет:

  • Для початку морква вимийте, почистіть від шкірки і потріть на тертці. Додайте перець і сіль, морква обов’язково повинна пустити сік.
  • Далі додаємо в неї манну крупу і добре перемішуємо;
  • Треба тиснути на моркву, щоб вона виділяла побільше соку, це неодмінно допоможе добре поєднуватися манної крупі з морквою, після чого ви легко зможете ліпити котлети. Перед смаженням їх також треба обваляти в манці;
  • Розігріваємо сковороду і на сильному вогні обсмажуємо котлети на олії з кожного боку за пару хвилин. Далі робимо вогонь дуже маленьким і смажимо їх ще приблизно 10 хвилин, поки не з’явиться золота скоринка.

Покрокове приготування котлет

  • Чистимо цибулю і дрібно ріжемо, після чого натираємо на дрібній тертці;
  • Розігріваємо сковороду і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, а після цього додаємо моркву і обсмажуємо ще пару хвилин.
  • Далі в сковороду виливаємо 1 склянку води і тушкуємо поки не випаруватися;
  • Коли води буде залишатися зовсім небагато, засипаємо манну крупу, добре перемішуємо і 3-4 хвилини прогріваємо. В результаті у вас повинна вийти суміш, яка буде схожа на кашу;
  • Прибираємо з вогню й даємо охолонути масі. Можна додати спеції на свій розсуд;
  • Тепер ліпимо маленькі котлетки, обвалюючи в манній крупі, смажимо їх з двох сторін, доки не з’явиться золотава скоринка;
  • На даному етапі приготування закінчено, можете насолоджуватися стравою.

Звичайно ж, багато хто з нас скажуть, що смажені страви – це дуже шкідливо, та й вони багатьом можуть бути протипоказані, особливо тим, хто має хвороби шлунка. В такому випадку не варто забувати, що цілком можна приготувати морквяні котлети на пару. Якщо використовувати пароварку, то приготування займе близько 20 хвилин.

Але найбільш корисними вони будуть, коли їх готувати в духовці, адже при цьому зберігаються абсолютно всі корисні властивості і вітаміни.

Кілька корисних рекомендацій

e51d449a4b2225c3703c51ae01af1bd0 Морквяні котлети

  • Відмінним смаком будуть володіти морквяні котлети, якщо до них додати часник;
  • Як правило, котлети з моркви подають на стіл зі сметаною, але так як часто їх готують саме в піст, то її чудово може замінити соєвий соус, які є повністю рослинним продуктом;
  • Морквяні котлети цілком можна зробити, як і десерт. У них можна додати порізані груші або яблука і корицю, і у вас вийде чудовий десерт;

Морквяні котлети на пару

01ea26c94dd5d7a555eced55b142d148 Морквяні котлети

Тепер давайте розглянемо ще один рецепт, а саме приготування на пару. Як ми вже знаємо, зроблені таким чином морквяні котлети будуть чудовою альтернативою смаженим, а головний їх плюс в тому, що вони дієтичні і будуть дуже цінними для вашого організму. Рецептів на пару існує багато, і вони передбачають додавання різних інгредієнтів, але ми розглянемо простий класичний варіант.

Необхідні інгредієнти:

  • 600 грам моркви;
  • 3 столових ложки манної крупи;
  • 150 мл молока;
  • Курячі яйця – 1-2 штуки;
  • Вершкове масло – 30 грам;
  • Панірувальні сухарі – 4-5 столових ложок;
  • 2 столових ложки цукру і сіль – за своїм смаком.

Приготування:

  • Чистимо моркву, промиваємо і натираємо на крупній тертці;
  • Кладемо її в каструлю, доливаємо води, додаємо молоко, вершкове масло, цукор і сіль і тушкуємо на повільному вогні близько 15 хвилин;
  • Потім додаємо манну крупу і тушкуємо ще 5 хвилин;
  • Охолодити отриману масу, вбиваємо яйце і гарненько розмішуємо;
  • Формуємо потрібного вам розміру котлети і обвалюють у панірувальних сухарях;
  • Готуємо В пароварці їх 20 хвилин при режимі найбільшого пароутворення. Але якщо у вас немає пароварки, то це цілком можна зробити за допомогою друшляка, на які встановлюється на киплячу каструлю з водою. Але в такому разі котлети будуть готуватися трохи довше – близько 35-40 хвилин.