Очищення самогону марганцівкою: користь і шкода

Традиційно самогон готують за наступною схемою: спочатку виробляють сировину, потім його переганяють, а після отриманий продукт очищають. Не всі самогонники проводять останній етап, але справжні цінителі домашнього самогону стверджують, що без очищення не обійтися. Одним з доступних і простих методів видалення шкідливих домішок буде очищення самогону марганцівкою: користь і шкода цієї процедури будуть докладно розглянуті в статті.

Марганцівка володіє особливою властивістю притягувати шкідливі домішки. Деякі з них вона нейтралізує, інші виводить в осад, який залишається після фільтрації. Однак неправильне проведення очищення може призвести до серйозних наслідків. Висока концентрація марганцю в кінцевому самогоні може стати причиною отруєння.

Очищення самогону марганцівкою дозволяє позбутися від шкідливих хімічних сполук, при цьому користь продукту зберігається, а шкода нейтралізується. Не вщухають суперечки про те, чи є даний спосіб очищення безпечним чи ні. Деякі самогонники впевнені, що кінцевий продукт буде мати більш високу якість, інші стверджують, що самогон хороший без очищення або, якщо його все потрібно очищати, то робити це потрібно з застосуванням інших компонентів. При дотриманні технології очищений методом змішування з розчином марганцівки самогон буде, безумовно, краще за складом і смаковими якостями.

Користь і шкода очищення самогону із застосуванням марганцівки

Очищення самогону марганцівкою – доступний спосіб позбутися від сивушних масел: користь і шкода цього методу досі обговорюються серед фахівців за самогоноваріння. Іноді використовують комбіновані методи очищення з додаванням харчової соди і активованого вугілля. Безперечною перевагою методу очищення із застосуванням марганцівки є:

  • ефективність – готовий напій не потрібно піддавати вторинній очищення;
  • економічність – на 1 літр самогону йде приблизно 2 г марганцю;
  • безпека – при дотриманні всіх умов кінцевий самогон вважається чистим і нешкідливим, наскільки це взагалі можливо, коли мова йде про спиртовмісних продуктах.
Дивіться також:  Вправи для очей

При додаванні марганцівки відбувається активна хімічна реакція, в ході якої утворюється осад у вигляді бурих сивушних пластівців. Деякі фахівці стверджують, що шкода від такого способу значно вище, ніж його користь. На чому ґрунтується це судження? Доведено, що в результаті хімічної взаємодії утворюється їдкий луг, що залишається в отриманому продукті. Більш того, при вторинної очищення гідроксид калію (той самий лужний компонент) перетворюється в оцтову кислоту, яка небезпечна для здоров’я людини. Таким чином, піддавати самогон вторинної очищення з використанням марганцівки не можна. З іншого боку, всі методи очищення не позбавлені недоліків. Довгий контакт з простим, на перший погляд, вугіллям теж дає небажані реакції. Взагалі спирт дуже підступний елемент. Він вступає в хімічні реакції з усіма засобами, призначеними для очищення. Важливо не переборщити з дозуванням компонентів для очищення і не нехтувати вторинної перегонкою, яка дозволяє знизити ризик появи шкідливих речовин в кінцевому самогоні.

Загрузка...

Техніка очищення самогону марганцівкою

Простота методу приваблює багатьох самогонників. На 50 м води беруть 2 г порошку марганцівки. Цього розчину вистачить на очищення 1 л сировини. Самогон з марганцівкою витримують 12 годин, проводять фільтрацію, коли самогон повністю знебарвиться. Бурий колір продукту свідчить про перевищення допустимої кількості перманганату калію. Відстояний самогон проціджують через 4 шари марлі. Далі напій піддається повторній перегонці.

Можна довго розмірковувати про користь і шкоду методу, але після правильного очищення самогон буде куди приємніше на смак, та й склад його стане помітно краще.

Вважається, що ознакою «чистого» самогону є відсутність осаду при подальшому введенні розчину марганцю. Насправді це не так. Марганцівка завжди буде взаємодіяти з етанолом, утворюючи різні сполуки. У промислових умовах перманганат калію використовують не тільки для очищення спирту, але і для вироблення хімічних реактивів на основі етанолу. Самогонники-любителі не зможуть створити необхідні умови дому, щоб отримати якісний продукт і виділити хімічні сполуки, які надають шкоди для здоров’я. Саме тому даний спосіб очищення часто піддається критиці з боку досвідчених виробників самогону. Багато випробували дану техніку відзначають, що смак самогону змінюється, але не завжди стає краще. У нього з’являється «хімічний» присмак, що зводить нанівець всю користь домашнього самогоноваріння. Варто використовувати метод очистки з використанням марганцю, кожен вирішує для себе сам.

Дивіться також:  Найсмачніший маринад для шашлику з курки, щоб м'ясо було м'яким