Овес: лікувальні властивості і протипоказання, як приготувати

4cb78e234decb03d9a7b68c9951ce20c Овес: лікувальні властивості і протипоказання, як приготувати

Злак, званий вівсом звичайним, досить широко застосовується в кулінарних цілях. Але також він володіє багатьма корисними властивостями, за рахунок яких ця культура здатна виступити в ролі своєрідного ліки. Пояснюється цей факт наявністю у вівсі багатого набору активних речовин – вітамінів, мікро — і макроелементів. Крім того, в лікувальних цілях овес може вживатися по-різному. Наприклад, його приймають у вигляді відвару, каші, супи і так далі. Варто ознайомитися з усіма основними моментами, що стосуються застосування такого цікавого продукту.

Овес – лікувальні властивості

Мова в даному випадку йде не просто про позитивні якості, які спостерігаються у вівса. Маються на увазі саме ті властивості, завдяки яким вдається позбутися від певних захворювань, не вдаючись до застосування лікарських препаратів. Лікувальні властивості тут можна описати наступним чином.

  • Бореться з емоційним перенапруженням і безсонням. Замість антидепресантів і снодійного краще використовувати відвар вівса, оскільки він діє аналогічно, але набагато м’якше, не приводячи до побічних наслідків.
  • Виводить токсини, шлаки, продукти розкладу, важкі метали, які не засвоюються організмом. Таким чином, овес є відмінним замінником різних очищувальних і сечогінних засобів.
  • Підвищує інтенсивність перистальтики кишечнику. Хронічні запори та наявність накопичених залишків калових мас у кишечнику – це показання до застосування вівса.
  • Виводить слиз з легких і допомагає загоїти мікропошкодження слизової. Це особливо корисно для курців зі стажем.
  • Знижує температуру тіла при спеці. Знову ж таки, для досягнення такого ефекту краще використовувати відвар з злаку. Овес відмінно допомагає полегшити стан хворого при грипі, застуді, ОРВЕ та інших захворюваннях, що супроводжуються підвищенням температури.
  • Вимиває і розчиняє склеротичні бляшки в судинах. Така дія дозволяє знизити небезпеку розвитку атеросклерозу та інших захворювань, пов’язаних з серцево-судинною системою. Певною мірою вдається зменшити прояви гіпертонії, особливо на перших стадіях хвороби.
  • Знімає запальні процеси. Використовувати лікувальну властивість можна по-різному. При вживанні всередину овес або його відвар знімає запалення органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, усуває біль, підвищує функціональність печінки. З іншого боку, таке якість можна оцінити і при зовнішньому застосуванні. Наприклад, з відвару вівса вийде підготувати неймовірно корисні ванночки. Вони рятують від болю при подагрі, артриті, артрозі.
  • Позбутися від шкірних проблем або, принаймні, зробити їх менш явними овес теж дозволяє. Крім того, він здатний виступити в ролі прекрасного косметичного засобу, оскільки такий злак збільшує густоту волосся, розгладжує зморшки, зміцнює нігті.
  • Тепер не повинно залишитися сумнівів у велику користь подібного продукту і різних коштів з нього. Але не можна забувати, що крім лікувальних властивостей будь-яке таке «ліки» має і протипоказання. У разі вівса вони теж присутні. Їх доведеться обов’язково розглянути далі.

    Овес – протипоказання

    Випадків, коли овес може виявитися щодо небезпечним, чимало. Але все-таки варто назвати хоча б по-справжньому серйозні протипоказання. Бажано проявляти максимальну обережність при застосуванні вівса, якщо є протипоказання наступного характеру.

  • Важкі ураження нирок, печінки, жовчного міхура, органів ШКТ. Сюди належать отруєння, так і серйозні хронічні захворювання.
  • Запущені варіанти гіпертонії та небезпечні захворювання серця. При них ефект вівса теж передбачити складно.
  • Підвищена кислотність. Сам овес здатний збільшувати цей показник, тому він може призвести до розвитку виразки.
  • Індивідуальна непереносимість, як і зрозуміло, є найважливішим протипоказанням в цьому випадку.
  • Коли стало відомо, які проявляє овес лікувальні властивості і протипоказання, як приготувати його теж варто розглянути. Як і говорилося вище, є кілька способів вживання вівса. Два основних будуть представлені нижче.

    Овес – як приготувати для лікування

    Найчастіше в лікувальних цілях застосовується відвар вівса. Є безліч варіантів його приготування. Але універсальний передбачає, що склянка вівсяних зерен заливається літром води, після чого залишають для настоювання приблизно на 10 годин. Після цього в ємність необхідно долити ще 100-200 мл води і поставити на повільний вогонь. На ньому суміш повинна варитися півтори години. Далі відвар пропускається через марлю. Отримана рідина знову ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Коли рідина охолоне, її можна вживати по 50-100 мл тричі на день. Загалом, відвар з вівса, користь і шкоду якого докладно розглядаються в іншій статті, здатний стати чудовим зміцнювальним засобом.

    Другий вдалий спосіб – приготувати кашу з вівса. Вона виявиться більш корисного, ніж каша їх звичайних пластівців. Принцип тут такий же, як у готуванні будь-якої іншої каші. Крупу потрібно перебрати, потім залити в ємності холодною водою. Ємність ставиться на повільний вогонь і доводять до кипіння. В процесі нагрівання майбутню кашу слід постійно перемішувати. Коли вода закипить, слід варити ще близько 20 хвилин. Далі можна додати до каші молоко і протомитися її на самому маленькому вогні ще 20-30 хвилин. Вийде досить корисне блюдо, смак якого можна поліпшити джемом або медом.

    Овес – продукт з унікальними можливостями

    Якщо враховувати всі названі особливості вівса, вийде точно сказати, що він є незамінним елементом раціону будь-якої людини, яка стежить за здоров’ям. Звичайно, якщо є підозри на якісь протипоказання до його застосування, спочатку доведеться отримати консультацію лікаря. Але зазвичай серйозні проблеми, які наклали б повну заборону на вживання продукту, не виявляються. Тому практично кожен здатен насолодитися численними корисними властивостями, присутніми у вівса, і одночасно захиститися від побічних наслідків.