Патисони на зиму — дуже красиво виглядають в банках при консервації. Для консервування використовують молоді плоди діаметром 3-5 див. У них повинні бути дрібні насіння і ніжна неушкоджена шкіра.
Для домашнього консервування застосовують плоди білого або жовтого кольору. Дрібні плоди заготовляють у цілому вигляді, а більш великі розрізають на акуратні, однакові часточки або половинки. Перезрілі, мляві, розбиті і пошкоджені шкідниками не придатні для цієї мети.
Плоди патисонів ребристі, тому їх миють м’якою щіткою. При цьому, видаляється бруд і плодоніжка з частиною плоду, але не більше 1 см. Це тому що біля плодоніжки м’якоть грубувата. Потім обполіскують плоди у чистій проточній воді.
Мариновані патисони на зиму «Хрусткі» в літрових банках
Гарні плоди у молодих плодів мають щільну хрустку м’якоть. Тому постарайтеся зберегти це властивість в зимових заготовках.
Необхідні продукти:
- Патисони
- Перець чорний горошком
- Солодкий перець
- Лавровий лист, хрін, селера, м’ята, кріп, петрушка, часник
Для маринаду:
- Вода — 3 літри
- Сіль — 1 ст. л.
- Оцтова есенція — 2 ст. л.
Процес приготування
- Підготовлені патисони бланшируйте в киплячій воді 3-5 хвилин.
- Потім швидко опустіть в холодну воду на 3-5 хвилин для охолодження. Якщо у вас плоди великі, то після охолодження розріжте їх на частини.
- У банку місткістю 1 літр укладіть хрін, селера, м’яту, кріп, петрушку, часник. Суміш трав повинна становити шар 1.5 див.
- Ще додайте в банку 10-15 горошин перцю, 1/4 частина солодкого перцю, 1 лавровий лист.
- Далі щільно укладіть патисони на зиму.
- Зверху покладіть таку ж кількість зелені та прянощів, як і на дно банки.
- Потім стерилізують банки 8-10 хвилин.
Щоб патисони не стали в’ялими, після стерилізації банки ненадовго поставте в холодну воду.
Готуйте так, щоб взимку їсти з задоволенням. Банки зберігайте в прохолодному погребі.
Патисони «Дачні» — смачний рецепт на зиму
Обов’язково додайте в банки прянощі і пряні трави. Кількість трав повинно бути таким же, як і при консервування огірків.
Для розсолу потрібно:
- Вода — 1 літр
- Сіль — 35 г
- Цукор — 50 г
- Оцет — 1 ч. л.
Хід роботи
- Візьміть 3 літрову простерилизованную банку і покладіть на дно 3 бутончики гвоздики і трохи кориці.
- Ще покладіть на дно банки 3 лаврових листки, 3 горошигны чорного перцю, 1/4 ч. л. лимонної кислоти, 4 огірочка.
- Потім наповніть банку молодими міцними патиссонами діаметром не більше 7 див.
- Патисони укладайте упереміж зі стручками перцю.
- Між плодами обов’язково додайте кріп, часник, листя чорної смородини, дуба, вишні.
- Зверху всіх укладених плодів покладіть рожеві, невеликі за розміром томати.
- Всі залийте гарячим розсолом.
- Банки стерилізують 25 хвилин і відразу ж загорніть.