Печінка індички: користь і шкода

Багато хто ставиться до субпродуктів зневажливо, вважаючи, що м’ясо значно краще за своїми властивостями і смаковими якостями. При правильному приготуванні субпродукти не поступаються білому м’ясу, а багато в чому навіть перевершують його. Одним з таких корисних продуктів відносять печінка індички, користь і шкода якої буде незайвим знати всім тим, хто стежить за своїм харчуванням.

Будь-яка печінка буде корисна при дефіциті заліза, проте саме печінка індички відрізняється м’яким смаком, швидкістю приготування і високою користю для здоров’я. Вона ніжніше яловичої печінки та не потребує тривалого вимочування перед приготуванням. Продукт варто включити в раціон вагітних і годуючих жінок. Він наділить організм матері необхідними для повноцінного розвитку дитини речовинами, допоможе запобігти анемію, поліпшить загальний стан. Продукт відноситься до гіпоалергенним і може бути рекомендований при непереносимості інших видів м’яса. Вважається, що печінка індича захистить дитину від подальших проблем з травленням і посилить лактацію у годуючої жінки.

Рекомендується вживати даний продукт в тушкованому або пропареному вигляді. Печінковий фарш також буде корисний у раціоні вагітних жінок. У продукті міститься фолієва кислота і залізо, необхідні для здоров’я майбутньої матері і ще ненародженої дитини. Завдати шкоди організму печінка індички не здатна, протипоказання до її вживання практично відсутні, а ось про користь продукту можна говорити нескінченно.

Продукт можна назвати природним антиоксидантом. У ньому містяться селен і вітамін Е, які ефективно борються з віковими змінами і нейтралізують дію вільних радикалів. Популярність даний субпродукт отримав за високий вміст вітаміну К, який відповідає за поліпшення росту м’язів і відновлення кісткової тканини. З цієї ж причини печінка індички рекомендована до вживання при захворюваннях щитовидної залози. Продукт підвищує засвоюваність йоду і покращує роботу ендокринної системи. Печінка слід включити в раціон тим, хто страждає підвищеною крихкістю нігтів і має тьмяне волосся. Також продукт стимулює клітинний метаболізм і позитивно позначається на здоров’ї в цілому.

Дивіться також:  Бджолина отрута при остеохондрозі
Загрузка...

Користь печінки індички і способи приготування

Незважаючи на те, що печінка індички перевершує по калорійності курячу, її рекомендують уподібнювати для зниження ваги. Продукт сприяє збільшенню швидкості метаболізму, покращує травлення, перешкоджає розвитку патологічних процесів. У складі печінки індички, про користь і мінімальну шкоду яку часто кажуть медики, містяться амінокислоти та ферменти, які вкрай важливі для організму людини.

У дитячому віці дуже корисно вживати печінку індички. Вона сприяє зміцненню кісток, задовольняє потребу організму в необхідних речовинах, забезпечує білком, сприяє швидкому насиченню. Індюшачу печінку можна пропонувати малятам першого року життя у перетертому вигляді під час введення прикорму.

Заморожування негативно позначається на корисних властивостях продукту. Саме тому рекомендується використовувати для приготування охолоджену печінку.

Продукт буде вкрай корисний при захворюваннях підшлункової залози. Печінка індича добре засвоюється організмом і не потребує значних зусиль на перетравлення. Продукт містить мінімальну кількість шкідливого холестерину, а жири, що входять до складу печінки, легко розщеплюються, не перевантажуючи організм. Печінка індички можна пропонувати навіть у гострій формі панкреатиту. Бажано вживати продукт в теплому і пюреподібному вигляді. Печінка індича корисна при запорах, низькому гемоглобіні, дефіциті вітамінів групи В.

Зазначено, що продукт має заспокійливу дію. Завдяки вмісту триптофану, печінка індички не тільки дарує відчуття ситості, але і позитивно впливає на настрій, покращує сон, позбавляє від тривожності.

Продукт слід включити в раціон при діабеті. Печінка індича відрізняється високою біодоступністю, надовго позбавляє від відчуття голоду, стимулює обмінні процеси. Цей субпродукт може замінити багато сорти м’яса, вживання яких неможливо з-за високого вмісту нерозчинних жирів.

Печінка підходить для приготування на сковороді в духовці або мультиварці. З неї роблять відбивні, паштети, гуляші та інші корисні страви. Дітям молодшого віку і людям зі слабкою підшлунковою залозою рекомендовано вживати суфле з індичої печінки. Для цього свіжу печінку збивають блендером, а після запікають у духовці. Печінкою можна начиняти млинці, фарширувати овочі або м’ясо. Найбільшою популярністю користується печінка індички, тушкована в сметані. Це ситне і смачне блюдо заряджає енергією на цілий день і відрізняється м’яким смаком. Субпродукт також підходить для приготування перших страв. З неї виходять чудові супи-пюре, додати в які можна цвітну капусту, болгарський перець, морква, спаржу і картоплю. Печінка індички добре поєднується з рисом, квасолею, локшиною і зеленим горошком.

Дивіться також:  Вправи для очей

Печінка індички і її можливу шкоду для здоров’я

Утриматися від вживання субпродукту варто при нирковій недостатності. У всіх інших випадках печінка індички принесе користь організму. Варто звернути увагу на якість продукту. Печінка не повинна мати жовтизни або сильного запаху. Переморожене м’ясо також не принесе особливої користі організму. Але навіть хорошу печінка переїдати не слід. Вживати страви з печінки індички слід 3-4 рази в тиждень по 150-200 р.

Обмежити вживання продукту слід при:

  • високий холестерин,
  • індивідуальної непереносимості,
  • підвищеному гемоглобіні.

Прямих протипоказань до вживання печінки немає. Вона може бути корисна навіть при наявності так званих умовних обмежень. Так, при підвищеному холестерині можна вживати продукт в помірних кількостях, замінюючи інші види м’яса і птиці, які сприяють ще більшого зростання рівня холестерину в крові.