Перець чилі: шкода і користь

647b8826dde6a67b70e4b7124c1a3af4 Перець чилі: шкода і користь

Чилі – не просто самий пекучий перець, це овоч, по гостроті з яким не зрівняється жоден інший. В Європі перець чилі, шкода і користь якого будуть розглянуті нижче, з’явився лише в XV столітті. Сьогодні перець чилі культивується в багатьох країнах. Самими пекучими частинами рослини є насіння і внутрішні перегородки.

З червоним перцем слід бути дуже обережним. Експерименти з переїданням пекучої прянощі можуть привести до серйозних проблем зі здоров’ям. Але перець чилі несе не тільки шкоду, але і неоціненну користь. Багатий склад дивного овоча дозволяє його використовувати як в народній медицині, так і косметології.

Перець чилі: хімічний склад

Лікувальні властивості продукту обумовлені високим вмістом вітамінів і мінеральних солей. У чилі великий вміст аскорбінової кислоти та цинку. Серед інших компонентів продукту:

  • алкалоїди,
  • бета-каротин,
  • фолієва кислота,
  • марганець,
  • калій,
  • рибофлавін
  • холін.

Медики сперечаються щодо користі і шкоди перцю чилі. Як і багато гострі продукти, чилі має значне число обмежень до вживання. Тим не менш, високий вміст корисних речовин робить цей продукт незамінним в повсякденному раціоні.

Користь перцю чилі та його лікувальні властивості

Перець чилі надає позитивну дію на серцево-судинну систему. Він покращує зір, виводить з організму токсини, нормалізує рівень цукру. Традиційно використовується червоний перець, хоча сортів перцю чилі досить багато.

У лікувальних цілях перець чилі вживають для поліпшення кровообігу. Він стимулює діяльність травної системи, сприяє більш швидкому засвоєнню важкої їжі. Відзначено, що даний овоч збуджує апетит, що повинні враховувати всі худнуть. Ще чудова страва з перцем — чортівня, класичний рецепт приготування на зиму допоможе його виготовити.

Чилі перешкоджає утворенню тромбів, виводить холестерин, стимулює роботу печінки, покращує вироблення ендорфінів. Продукт знижує артеріальний тиск, позбавляє від болю, поліпшує психоемоційний стан. Серед інших переваг перцю чилі:

  • стимулює активність головного мозку,
  • запобігає розвитку онкологічних захворювань,
  • володіє протизапальною дією,
  • покращує потенцію у чоловіків,
  • має загальнозміцнюючу дію,
  • прискорює метаболічні процеси.

Існують численні рецепти з використанням перцю чилі для лікування болю в горлі і зняття кашлю. Вчені довели, що гострий перець володіє антиоксидантними властивостями. У помірних дозах засіб допоможе поліпшити загальний стан, зберегти здоров’я і молодість, захистити клітини від дії вільних радикалів. Перець чилі надасть допомогу при невралгічних розладах. Крім того, засіб зміцнює імунітет і ефективно тонізує.

Продукт часто використовується зовнішньо. На основі перцю роблять зігрівальні мазі і пластирі. Червоний гострий перець допоможе при застуді, грипі, м’язових і суглобових болях. Для нормалізації апетиту рекомендована спиртова настоянка гострого перцю. Це ж засіб допоможе при порушенні обміну речовин і поганої засвоюваності їжі. Препарати на основі гострого перцю мають потогінну дію і можуть бути рекомендовані для зняття лихоманки. Фармацевтичний ринок також пропонує засоби для інгаляції на основі червоного перцю. Вони знімають запалення в бронхах і сприяють відходженню мокротиння.

Шкода перцю чилі для організму

Висока пекучість перцю чилі обмежує область його застосування. Продукт слід виключити з раціону при наявності виразкових уражень шлунка та 12-палої кишки. Засіб чинить подразнюючу дію на слизові оболонки і при надмірному вживанні може спровокувати розвиток раку шлунка. Відмовитися від перцю чилі доведеться при гастриті і деяких захворюваннях травної системи. При вагітності вживання гострого перцю слід звести до мінімуму, а під час грудного вигодовування – повністю виключити з раціону.

Завдати істотної шкоди організму продукт може тільки при неконтрольованому використанні. Любителі гострого повинні пам’ятати, що перець чилі у високих дозах небезпечний для здоров’я. Не слід вживати гострий перець щодня. Допускається курсовий прийом з використанням препаратів на основі гострого перцю, після якого необхідно витримати паузу.

При дерматитах і різних захворюваннях шкіри, а також при порушенні її цілісності слід відмовитися від використання мазей і пластирів. Важливо, щоб перець чилі не контактував зі слизовими оболонками. Після контакту з овочем слід ретельно вимити руки з милом. При попаданні перцю в ніс або очі, необхідно промити слизові великою кількістю води. Більш безпечний у цьому плані кетчуп чилі торчин: рецепт огірків з його застосуванням вийде підібрати без проблем.

Перець чилі: область застосування

Найбільше поширення гострий перець отримав в кулінарії. Продукт часто використовують у висушеному та подрібненому вигляді, рідше – у свіжому. Порошок перцю має темно-червоний колір і відрізняється вибуховим смаком. Перець чилі поєднується практично з будь-якими стравами з м’яса. Його також додають в овочеві суміші, перші страви, розсоли. Продукт поєднується з багатьма приправами, які пом’якшують гострий смак перцю і надають йому пікантності. При приготуванні слід враховувати, що перець чилі втрачає властивості і смакові якості, потрапляючи в киплячу олію. У свіжому вигляді перець чилі додають в овочеві салати.

Крім кулінарії, гострий перець використовується в косметології. Найбільше поширення отримали рецепти для зміцнення волосся і стимуляції їх росту. Спиртова настоянка перцю допомагає впоратися з випаданням волосся і облисіння у початковій стадії. Гострий перець в малих кількостях можна додавати в зубну пасту. Ця суміш захистить десна від кровоточивості і зміцнить їх. Правда, коли хочеться приготувати лечо з морквою на зиму, рецепти з фото покроково припускають використання болгарського перцю.

Косметичні склади з додаванням червоного перцю сприяють поліпшенню мікроциркуляції крові і прискорює регенерацію тканин. Правда, використовувати косметичні засоби з гострим перцем слід дуже обережно, оскільки висока ймовірність попадання дратівної складу на слизові оболонки. Період дії косметичних масок і кремів на основі перцю чилі має бути короткочасним.