Рататуй (рагу): Класичні рецепти з мясом і овочами

Рататуй (рагу) — типове овочеве блюдо французької кухні. Яке в даний час готують з додаванням м’яса. Якщо страва готується тільки з овочами, то його кладуть до м’яса, як гарнір. Коли воно об’єднує і овочі і м’ясо, являє собою окреме готову страву.

У страви є свої принципи: різні овочі повинні готуватися окремо, потім вони змішуються і доводяться разом до фінальної стадії, при якій виходить навариста консистенція.

Рататуй — являє собою чудову закуску, яка гарна ще й тим, що її можна приготувати заздалегідь. А коли вона постоїть, то стає ще смачніше.

Як приготувати рататуй (рагу) овочевий з прованськими травами

Дізнайтеся рецепт цього неймовірно смачного страви з овочів.

Інгредієнти для соусу:

  • помідори — 900 г
  • перець — 250 г
  • цибуля — 200 г
  • морква — 200 г
  • стебло селери — 100 г
  • перець чилі — 50 г
  • масло топлене або вершкове — 40 г
  • часник зубчики
  • прованські трави — 1 ст. ложка
  • сіль і цукор — по 1 ст. ложці
  • чебрець, базилік

Інгредієнти для верхнього шару:

  • цукіні — 500 г
  • баклажани — 500 г
  • кабачки — 500 г
  • помідори — 300 г
  • картопля — 200 г
  • цибуля — 200 г
  • солодкий перець червоний, жовтий, зелений — 3 шт.
  • олія оливкова — 60 мл
  • сіль — 2 ч. ложки
  • чебрець

Спосіб приготування:

  1. Помиті перці ставимо в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусах С.

2. На помідорах робимо надріз хрест навхрест і заливаємо окропом на 10 хвилин.

3. Після цього шкірка томатів легко знімається.

4. Очищені томати подрібнюємо блендером в однорідну масу.

5. У сковороду з високими бортиками наливаємо оливкову олію і насипаємо нарізану цибулю.

Дивіться також:  Новорічне меню 2020 — кращі рецепти для святкового столу

6. Цибулю трохи потомим і додаємо дрібно нарізану моркву з топленным маслом. Трохи смажимо ве разом.

7. Потім додамо нарізаний стебло селери. Перемішаємо.

8. Трохи пізніше наливаємо однорідну масу томатів (пюре) і кладемо лавровий лист — 2 шт.

9. Поки нудяться овочі на сковороді, потрібно нарізати запечені перці смужками, очистивши їх від шкірки. Опускаємо смужки запеченого перцю до всіх овочів на сковороді.

10. Незабаром насипаємо прованські трави, 2 зубчики часнику, нарізаний перець чилі. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на маленькому вогні 1 годину Потім відкриваємо кришку і ще тушкуємо 30 хвилин.

11. Тим часом нарізаємо баклажани і кабачки на круглі кільця, солимо і заливаємо холодною водою на 20 хвилин.

12. У сковороду з овочами кладемо сіль і цукор по 1 ст. ложці, чебрець, базилік. Прибираємо лавровий лист.

13. За допомогою блендера подрібнюємо овочеву масу в сковороді.

14. В блюдо для запікання виливаємо отриману масу з сковороди і починаємо збирати рататуй (рагу).

Формування страви: