Рататуй (рагу) — типове овочеве блюдо французької кухні. Яке в даний час готують з додаванням м’яса. Якщо страва готується тільки з овочами, то його кладуть до м’яса, як гарнір. Коли воно об’єднує і овочі і м’ясо, являє собою окреме готову страву.
У страви є свої принципи: різні овочі повинні готуватися окремо, потім вони змішуються і доводяться разом до фінальної стадії, при якій виходить навариста консистенція.
Рататуй — являє собою чудову закуску, яка гарна ще й тим, що її можна приготувати заздалегідь. А коли вона постоїть, то стає ще смачніше.
Як приготувати рататуй (рагу) овочевий з прованськими травами
Дізнайтеся рецепт цього неймовірно смачного страви з овочів.
Інгредієнти для соусу:
- помідори — 900 г
- перець — 250 г
- цибуля — 200 г
- морква — 200 г
- стебло селери — 100 г
- перець чилі — 50 г
- масло топлене або вершкове — 40 г
- часник зубчики
- прованські трави — 1 ст. ложка
- сіль і цукор — по 1 ст. ложці
- чебрець, базилік
Інгредієнти для верхнього шару:
- цукіні — 500 г
- баклажани — 500 г
- кабачки — 500 г
- помідори — 300 г
- картопля — 200 г
- цибуля — 200 г
- солодкий перець червоний, жовтий, зелений — 3 шт.
- олія оливкова — 60 мл
- сіль — 2 ч. ложки
- чебрець
Спосіб приготування:
- Помиті перці ставимо в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусах С.
2. На помідорах робимо надріз хрест навхрест і заливаємо окропом на 10 хвилин.
3. Після цього шкірка томатів легко знімається.
4. Очищені томати подрібнюємо блендером в однорідну масу.
5. У сковороду з високими бортиками наливаємо оливкову олію і насипаємо нарізану цибулю.
6. Цибулю трохи потомим і додаємо дрібно нарізану моркву з топленным маслом. Трохи смажимо ве разом.
7. Потім додамо нарізаний стебло селери. Перемішаємо.
8. Трохи пізніше наливаємо однорідну масу томатів (пюре) і кладемо лавровий лист — 2 шт.
9. Поки нудяться овочі на сковороді, потрібно нарізати запечені перці смужками, очистивши їх від шкірки. Опускаємо смужки запеченого перцю до всіх овочів на сковороді.
10. Незабаром насипаємо прованські трави, 2 зубчики часнику, нарізаний перець чилі. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на маленькому вогні 1 годину Потім відкриваємо кришку і ще тушкуємо 30 хвилин.
11. Тим часом нарізаємо баклажани і кабачки на круглі кільця, солимо і заливаємо холодною водою на 20 хвилин.
12. У сковороду з овочами кладемо сіль і цукор по 1 ст. ложці, чебрець, базилік. Прибираємо лавровий лист.
13. За допомогою блендера подрібнюємо овочеву масу в сковороді.
14. В блюдо для запікання виливаємо отриману масу з сковороди і починаємо збирати рататуй (рагу).