Рататуй

Гурмани бувають різними. Деякі з них приходять у захват від домашньої картопельки з засоленої оселедцем, а іншим більше припадають до смаку профітролі з сирним кремом. Однак якщо блюдо, яке здатне поєднати в собі вишукану кухню і простоту приготування домашніх страв. Правильно приготовлений рататуй порадує будь-якого гурмана феєрією смаку.

У країні це блюдо стало відомим і знайшло певну популярність після виходу однойменного мультиплікаційного фільму, де маленький щурик приготував рататуй, щоб здивувати найсуворішого кулінарного критика, на рахунку якого не один розорений ресторан. Чому ж його вибір припав саме на цю страву? Все просто адже щоб здивувати навіть найприскіпливішого гурмана, потрібен рецепт, що поєднує в собі нотки професіоналізму в процесі приготування і знайому простоту смаку, яка запам’яталася багатьом з дитячих років. Тому рататуй підійде до будь-якого столу.

Цікаво, що в мультфільмі використовувався дійсно оригінальний рецепт з його класичної сервіровкою. Під час його приготування додавалися місцеві прянощі:

  • кмин,
  • прованські трави,
  • фенхель,
  • розмарин,
  • базилік,
  • м’ята.

Всі ці спеції в поєднанні один з одним передають унікальний аромат. Тому важливо знати про те, як приготувати традиційний рататуй.

Традиційний рататуй

Для цього знадобляться:

  • 2 баклажана,
  • 1 кабачок,
  • близько 10 томатів,
  • цибулина,
  • перець,
  • часник.

Щоб домогтися оригінального відтінку страви використовується томатна паста, але її можна замінити кетчупом. Щоб надати приємний аромат страви, можна взяти 3 ложки білого сухого вина, оливкову олію, базилік, пучок кінзи, кропу і петрушки.

Цибулина шинкуется разом з часником, а потім обсмажують на оливковій олії.

В процесі додається нарізаний болгарський перець, а томати труться на тертці. Звичайно, можна обсмажити помідори зі шкіркою, але без неї їх легше натерти.

Щоб легко відокремити томат від шкірки, потрібно зробити на них надріз хрест-навхрест і полити окропом. Через кілька секунд шкірка трохи підніметься і від неї легко буде позбутися. Натерту масу потрібно влити в зажарку разом з томатною розведеною пастою (паста з водою ділиться навпіл) і білим вином. Готова суміш перчится, солиться і остуджується.

Дивіться також:  Як засолити білі гриби

Щоб приготувати основу для рататуя, потрібно вміти красиво і рівно розрізати овочі.

Спершу, баклажани і кабачки очищаються від шкірки і акуратно, ріжеться на тонкі кружечки. Те ж саме потрібно зробити з томатами, при цьому не відокремлюючи їх від шкірки. Порізані овочі солятся, приправляється і викладаються в щільний ряд, чергуючи їх між собою. Це додасть естетичний вигляд страви і поліпшить його смак.

Викладені овочі посипаються спеціями, часником, а зверху заливаються томатною пастою. Перед тим, як відправити блюдо в духовку, його потрібно накрити пергаментом, щоб волога з нього випаровується. Можна готувати і на сковороді, але в духовій печі це набагато простіше зробити, тим більше що за оригінальним рецептом так і треба. Духовка розігрівається до максимальної температури, потім туди відправляється рататуй і залишається приблизно на годину. Щоб блюдо правильно запеклось, потрібно стежити за процесом приготування, заглядаючи в піч кожні 15 хвилин.

Цей рецепт приготування рататуя є класичним варіантом, але можна його злегка спростити і приготувати страву на плиті. Щоб це зробити, треба вилити на сковороду оливкове масло і підсмажити часник протягом півгодини. Потім викласти до нього подрібнений кабачок і баклажан і прожарити все це протягом 5 хвилин. Далі, в сковороду поміщається болгарський перець і ріпчасту цибулю.

Інгредієнти обсмажуються ще 5 хвилин, після чого ємність додається трохи червоного вина (бажано сухого) і маса доводиться до кипіння. Рататуй накривається кришкою і гаситься протягом 15 хвилин. У майже готову страву додається кетчуп або томатний соус за смаком. Вміст перемішується і готується протягом 10 хвилин, тільки без кришки.

Таким чином, можна приготувати рататуй у вигляді рагу, але його зовнішній вигляд буде не таким приємним, як у класичному рецепті. Тим більше що рататуй на сковороді не підходить для самостійного блюда, як в оригінальному рецепті і його краще подавати до м’ясних виробів (відварною, смаженою або запеченим).

Дивіться також:  Мариновані патисони

Щоб доповнити смак рататуя на сковороді, можна використовувати соус, зробивши засмажку з часнику перцю цибулі на оливковій олії, додавши томатного соусу. Як тільки інгредієнти побудуть на середньому вогні протягом 10 хвилин, їх можна подрібнити під блендером.

У кожному вегетаріанському ресторані подають рататуй, так як людям, не вживають м’ясо, дуже подобається це блюдо, оскільки вона практично не поступається м’ясним виробам користь і ситності. Крім стандартного набору овочів, рататуй можна додати цукіні, картопля або патисон (так він буде ще ситніше). Якщо людина не хоче використовувати у приготуванні страви масло, то можна приготувати його в мультиварці, щоб не використовувати його і уникнути підгоряння.