Ревінь: користь і шкода, рецепти

6aec099d2e590f8abf09bd7a22a23763 Ревінь: користь і шкода, рецепти

Як вважають дослідники, батьківщиною ревеню є Тибет. Його жителі ще кілька тисячоліть тому рослина застосовували для лікування різних хвороб. Сьогодні ж ревінь в першу чергу розглядається в якості звичайного продукту, придатного для приготування різних страв. Дійсно, смакові якості цієї багаторічної рослини досить цікаві, оскільки він віддалено нагадує щось середнє між кислими яблуками і шпинатом. І з нього можна приготувати страви, які будуть не менш корисні, ніж улюблене багатьма варення з слив. Але ж завжди є можливість скористатися і тією величезною користю, що присутній у такого популярного дару природи.

Ревінь – специфіка складу

Для початку слід уточнити, що в їжу вживається надземна частина ревеню. Тоді як в медицині більше затребувані його кореневища. І все одно ревінь в будь-якому вигляді виявляється корисним, якщо його застосування організовано грамотно. Тому рецептів приготування страв і лікарських засобів з ревеню досить багато. Але чому подібне рослина приносити користь? Вся справа в його неймовірно багатому складі.

Незважаючи на те, що ревінь приблизно на 93% складається з води, в ньому також містяться і корисні біологічно активні компоненти. Найбільшу увагу варто приділити вітамінів A, C, E, мінеральних елементів (заліза, натрію, міді), янтарної і яблучної кислот, а також унікальному речовині хризаробину. Останнє дуже важливо при лікуванні серйозних шкірних захворювань. А користь бурштинової кислоти і зовсім здається неймовірною. Як на практиці проявляють себе ці речовини? На жаль, вони можуть бути не тільки корисні.

Ревінь – користь і шкода

Оскільки в лікувальних цілях можуть застосовуватися різні частини рослини, про що було сказано вище, доведеться розглянути ревінь «з усіх сторін». Все-таки за дії кореневище і стебло ревеню абсолютно різні. Від використання цього представника флори можна отримати наступну користь.

  • Кореневища рослини дозволяють поліпшити травлення і стан шкірних покривів. Також у нього присутні проносні і жовчогінні властивості.
  • Черешки ревеню – прекрасний засіб від гіпертонії. Також вони допомагають подолати авітаміноз і відновитися після затяжної хвороби.
  • Сік, вичавлений із стебел ревеню, володіє антиканцерогенними властивостями. Регулярно вживаючи його, вийде захиститися від формування раку. Такою ж якістю наділений навіть простий томатний сік.
  • З ревеню можна приготувати компот, який збереже корисні речовини рослини тривалий час. Такий чудовий напій дуже добре тонізує і підвищує працездатність в цілому.
  • Але до вживання ревеню або різних страв з нього слід проявляти обережність. Інакше можна помітити шкоду наступного характеру.

  • Загальна інтоксикація організму при вживанні великої кількості рослини.
  • Через сечогінного ефекту від застосування рослини в їжу доведеться відмовитися людям з серйозними захворюваннями сечостатевої системи.
  • Негативно здатний вплинути ревінь і на ще не народженої дитини. Тому вагітним його вживати в принципі не можна.
  • Коли стало відомо, які у настільки цікавого рослини, як ревінь, користь і шкоду, рецепти з ним теж буде корисно розглянути. Їх досить багато, але достатньо зупинитися хоча б на часто зустрічаються і добре перевірених практикою.

    Ревінь – корисні рецепти

    Різноманіття рецептів, в яких використовується ревінь, пояснюється тим, що цей продукт можна застосовувати дуже багатьма способами. Особливо цікавими слід назвати наступні рецепти.

  • Квас із ревеню. Дуже смачний і корисний. Для його приготування рослина нарізається на вузькі смужки і заповнюється водою в глибокій ємності. Після варіння протягом двох годин відвар пропускається через марлю або сито. До нього додається цукор. Коли рідина охолоне, в неї закладаються дріжджі. Також варто прочитати, яка користь пивних дріжджів. Вони допомагають зберегти шкіру і волосся у хорошому стані. Через 2 дні квас можна починати вживати. Тільки потрібно пам’ятати, що у великих кількостях він збільшує масу тіла, тому зловживати ним не слід.
  • Варення з ревеню. Помиті і очищені стебла ріжуться на невеликі бруски і трохи сушаться в духовці. Після цього шматочки рослини закладаються в каструлю. До них додається цукру і пара дрібно порізаних апельсинів. Все це необхідно проварити приблизно 8 хвилин. Далі залишається розкласти масу по стерилізованим банкам, як при приготуванні будь-якого іншого варення.
  • Суп з ревеню. Дрібно шінкованной ревінь засипається в киплячу воду і варять до розм’якшення. У каструлю додається цукор і заздалегідь розведений у воді крохмаль. Крохмаль необхідно додавати до супу поступово, весь час помішуючи його ложкою. Як тільки маса помітно загусне, можна знімати її з вогню. Для поліпшення смаку страви до нього іноді додають сметану. Але краще обійтися без такої добавки, щоб не робити суп занадто жирним.
  • Вийде знайти ще багато рецептів, в яких фігурує ревінь. Практично всі вони дозволяють приготувати не просто смачну, але і дуже корисну їжу. Урізноманітнити асортимент заготовок на зиму можна не тільки з допомогою ревеню. Оскільки і варення з кульбаб теж буде корисним, в тому числі, для фігури. Або без праці вийде приготувати варення з ревеню з апельсином, рецепт дозволяє отримати дуже смачне блюдо.