Рисове борошно: користь і шкода

5d63723447fc7eb1009d3e7876ab73f2 Рисове борошно: користь і шкода

Пересічному споживачеві найчастіше здається, що для виготовлення борошняних виробів застосовується виключно пшеничне борошно. Але далеко не скрізь у світі віддають перевагу саме їй. Наприклад, в Азії широко поширена борошно, отримана в результаті помелу рису. Пояснити це можна не лише великою поширеністю такого злаку. Рисова мука, як випливає з практики, володіє безліччю позитивних якостей.

Рисове борошно: особливості складу

В даний час якості самого рису добре відомі, адже історія його вживання в їжу триває близько ста століть. Щоб отримати борошно, рис потрібно піддати помолу. Не з кожного сорту рису виходить якісне борошно. Кращими властивостями володіє продукт, виготовлений з шліфованого рису. Щоб найвдаліші якості змогла проявити рисове борошно, користь і шкоду подібного продукту повинні бути повністю відомі.

Вони безпосередньо визначаються специфікою складу цього продукту. Переважно така мука складається з «чистого» крохмалю. Але в ній містяться і інші речовини. Серед них можна знайти вітаміни B, E, PP, амінокислоти, клітковину і велика кількість мінеральних елементів, включаючи мідь, цинк, фосфор, залізо. Тому не варто дивуватися, що рисове борошно виявляє численні корисні властивості. Які з них особливо важливі? Варто розглянути їх як можна докладніше.

Рисове борошно – користь

Перш за все, від такого продукту вдається отримати користь з-за присутності в ньому величезної кількості амінокислот. Власне, в помелі з рису вийде знайти всі види амінокислот, які потрібні для нормального розвитку організму. Крім того, рисову муку можна часто побачити у складі дитячого харчування. Це пояснюється тим фактом, що помел не містить глютен. Із-за особливостей користь борошна, отриманого при переробці рису, зводиться до наступного.

  • Покращує роботу серця. Продукт рекомендують включати в раціон людей, що знаходяться в групі ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи.
  • Нормалізує травлення. Невипадково продукти з рисовим борошном дають навіть дітям, у яких ще не сформувалася травна система.
  • Повертає сили після хвороби або тривалих фізичних навантажень. Це можна пояснити високою поживністю рисового борошна.
  • Захищає від нервових розладів. В першу чергу такий ефект виникає завдяки присутності вітамінів B в помелі.
  • Знижує рівень цукру. При вживанні крохмалю, який є основним компонентом борошна, потреба в цукрі помітно скорочується. Крім того, її прийом в їжу дає можливість довше залишатися ситим і підтримувати працездатність.
  • Прискорює процес схуднення. Така дія спостерігається з тих же причин, що і попереднє. Тут ще слід зазначити, що рисове борошно допомагає підтримувати м’язову масу на дієті, а це неймовірно важливо.
  • Очищає організм від солей і надлишку рідини. Тому рисове борошно допомагає позбутися від набряклості і зробити обмін речовин більш швидким і ефективним.
  • Хтось не повірить, що найпростіша рисове борошно здатна надати настільки різносторонню користь. Але сумніватися не варто – даний продукт, справді, дивовижний. Якщо хочеться приготувати таку страву, як кутя з рису з родзинками «Поминальна», рецепт, фото та інші корисні матеріали обов’язково нададуть підтримку.

    Правда, це ще не означає, що він абсолютно безпечний. Доводиться брати до уваги потенційну небезпеку, витікаючу від рисового борошна. Перебільшувати її, звичайно, не варто. Але й замовчувати теж не можна.

    Рисове борошно – можливу шкоду

    Щоб продукт негативно позначився на здоров’ї, спочатку повинні бути присутніми передумови до цього. «Просто так» здоровій людині рисове борошно навряд чи здатна нашкодити. Але коли ж вона може справити негативний вплив? Серед цього продукту можна описати наступним чином.

  • З-за великої кількості клітковини рисове борошно у деяких людей викликає запори. Тому зловживати нею не варто, особливо спочатку.
  • Калорійність борошна досить велика. Через цього велику кількість продукту сприяє набору зайвої маси тіла. Знову ж таки, вся справа в «дозуванні» такого помелу. При дотриманні певних обмежень уникнути подібного шкоди обов’язково вийде.
  • Рисове борошно може погіршити стан людей, які страждають від кольок або статевих дисфункцій. Останнє відноситься до чоловіків.
  • Ще раз слід підкреслити, що описані негативні наслідки виникають при вживанні великої кількості рисового борошна. Все-таки її варто розглядати в першу чергу як лікарський засіб, а не як звичайний продукт харчування. При такому підході позитивний результат забезпечений. Якщо ж з’являються які-небудь побічні ефекти від вживання рисового помелу, варто відвідати лікаря. Може бути, він виявить протипоказання, виявити які раніше не вдалося.