Самса — являє собою страву з пиріжками, всередині яких знаходиться начинка. Форма пиріжків може бути різна: трикутна, квадратна, округла, прямокутна. Найчастіше готують пиріжки з прісного тіста, варіації з листкового і дріжджового тіста так само можливі.
Головну роль, готуються виробах, грає начинка. Вона завжди соковита і смачна, тому що співвідношення м’яса і цибулі завжди в співвідношенні 1:1. Начинками для самси можуть бути дрібно нарізані шматочки баранини, яловичини, свинини, курки. Ще до м’ясної начинки може бути доданий картоплю чи овочі.
Середньоазіатські народності сильно люблять самсу і випікають її в тандирі. Інші народи світу звикли смачно готувати її в домашніх умовах за допомогою електричних і газових духовок. У моїй родині блюдо користується попитом, тому що смачне і я його люблю їсти.
Самса рецепт з листкового тіста з бараниною
Пиріжки по цьому рецепту випікаються в духовці з бараниною, але її можна замінити на яловичину або свинину.
Для тіста потрібно:
- борошно — 500 г (три склянки з гіркою)
- вода — 250 г (1 склянка)
- масло вершкове — 100 г
- сіль — 1 ч. л.
Начинка:
- м’ясо баранини — 450 г
- курдючний жир — 100 р
- цибуля — 500 г
- кінза свіжа — 15 г
- сіль — 1 ч. л.
- зіра — 0.5 ч. л.
- перець чорний мелений — 0.5 ч. л.
- яйце для змащування
- кунжут — 1 ст. л.
Приготування:
1. Для приготування пиріжків з м’ясом знадобиться м’ясо баранини і сало (курдюк). Поки готуєте тісто, поставте м’ясо в морозильник, щоб було легше потім нарізати його на дрібні шматочки.
2. Щоб приготувати тісто, потрібно в просіяне борошно вилити воду з розчиненою заздалегідь сіллю.
3. Потім спочатку ложкою змішати в чашці борошно з водою, а потім продовжувати замішувати його рукою.
4. Далі продовжувати вимішувати ще 5 хвилин тісто на столі. Накрити тісто плівкою на 5 хвилин нехай відпочине. І тільки після цього стане зрозуміло в якому воно стані. Дивимось, що воно стало м’якішим, тоді насипати на стіл 1 ст. л. борошна і ще вимішувати тісто, щоб воно взяло борошно в себе.
5. Підготовлене тісто закрити плівкою і знову залишити відпочити на вже 20 хвилин.
6. Розділимо тісто на дві частини. Підсипаючи не один раз борошно на столі шматок тіста розкачати в дуже тонкий пласт. Половину розм’якшеного масла викласти на пласт і розподілити його рукою по всьому раскатанному тесту.
7. Скрутіть змазане тісто олією в ковбаску.
8. Розріжте скручений ковбаску на 8 частин. Потім поставте кожну частину вертикально і придавіть долонькою кілька разів.
9. У вас вийде 8 придавлених рукою кіл з тіста. Значить і самса буде випікатися в кількості 8 штук. Закрийте їх плівкою і поставте в холодильник на 2-3 години. Якщо потрібен більш швидкий процес охолодження, то спочатку поставте в морозильник на 210 хвилин, потім в холодильник на 10 хвилин.