Солоні баклажани на зиму в банках — найкращі рецепти

Солоні баклажани на зиму — найпростіший рецепт домашньої заготовки. Коли багатий урожай дозволяє зібрати багато таких плодів, то завжди згадують про спосіб соління. Все тому, що інші заготовки вже зроблені.

Однак, я ціную спосіб соління і завжди використовую його. Якщо це огірки, то відразу роблю спочатку солоний спосіб. Також роблю і з солінням зелених помідорів. А вже потім займаюся іншими способами заготовок.

Баклажани овочі особливі. Вони мають ароматний і трохи терпкий смак, який посилює виділення травних соків. Такий комплекс екстрактивних речовин підвищує апетит. Тому і роблять з баклажанів багато різних заготовок на зиму:

  • ароматна ікра з баклажанів
  • рецепти баклажанної ікри шматочками
  • кращі салати з баклажанів
  • смачні закуски

А зараз скористаємося способом соління, при якому до овочів додається сіль. Яка посилює консервуючий дію молочної кислоти. Таким чином, кислота проникає в клітини овочів, щоб прискорити процес квашення.

Солоні баклажани на зиму холодним способом

В рецепті краще використовувати плоди, коли насіння їх ще білі.

Спосіб приготування заготовки

  1. Видаліть плодоніжки у середнього розміру плодів.
  2. Надріжте на 3/4 їх довжини, наприклад, залишаючи нерозрізані частина з боку плодоніжки.
  3. Потім покладіть плоди щільно рівними рядами в тару для соління.
  4. Через 2-3 ряди покладіть невеликий шар підготовленої зелені, наприклад, естрагону і кропу.
  5. Кожний ряд покладених плодів пересипте сіллю. Розрізи також посоліть, але обережно, щоб не пересолити.
  6. Сіль витрачайте з розрахунку: на 10 кг баклажан — 200-300 г, зелені 300-500 р.
  7. Через 10-12 годин ви помітите, як плоди кілька розм’якшуються і дають сік.
  8. Потім накрийте плоди дерев’яним колом, щоб зверху поставити на нього вантаж.
  9. Бродіння відбувається при температурі 17-22 градуси С.
  10. Триває воно одну-два тижні, після чого банки обов’язково необхідно перенести на зберігання в холодний льох.
Дивіться також:  Солодкі помідори на зиму — 6 рецептів з дуже смачним розсолом

Баклажани на зиму — рецепт приготування без стерилізації

Для квашення краще взяти недостиглі 25-40 денні плоди.

Приготування рецепта

  1. Плоди баклажанів разом із зеленню укладіть в банки.
  2. Залийте банки розсолом з розрахунку: 600-700 г солі на 10 літрів води.
  3. Витримайте так до молочнокислого бродіння приблизно протягом двох-трьох днів при температурі 18-22 градуса С.
  4. І вже потім приберіть в холодний льох.
  5. Через 1-1.5 місяця солоні баклажани будуть готові.
  6. При солінні можна додавати часник, хрін, коріандр, чабер, базилік. А також корицю і гвоздику.

Солоні баклажани з часником на зиму

За таким рецептом зручніше робити плоди на зиму в каструлі. У банках теж можна але, щоб вони були з широким горлишком.