Соус томатний, зроблений в домашніх умовах — це натуральна заготівля на зиму. Зараз встигають свої помідори на городах і дачних ділянках. І у багатьох людей виникає питання: Як їх переробити на зиму, щоб потім використовувати в супи або другі страви.
Помідори — це найпоширеніші і цінні плоди серед інших овочів. Тому і заготівель на зиму робимо завжди багато.
Ось деякі з них:
- Салати з помідорів на зиму
- Домашній кетчуп з помідорів
- Томатний сік на зиму
- Смачна томатна паста з томатів
- Солодкі помідори з дуже смачним розсолом
- Помідори з огірками «Асорті»
- Томати на зиму часточками
- Пікантні помідори з часником
- Мариновані помідори з цілими плодами
З усіх способів домашнього консервування вибирайте ті, при яких зберігаються поживні речовини, смак і аромат помідорів.
Соус томатний з хроном на зиму
Приступаючи до консервації, відберіть стиглі помідори та видалити дефектні частини.
Потрібно:
- Червоні помідори — 1.5 кг
- Хрін — 200 г
- Часник — 100 г
- Сіль — за смаком
Приготування
- Помідори наріжте на шматочки.
- Хрін очистити і теж наріжте на шматочки.
- Часник розберіть на зубчики і очистіть їх.
- Всі підготовлені овочі пропустіть через м’ясорубку. Додайте за смаком сіль і перемішуйте масу до повного розчинення солі.
- Розкладіть соус томатний по чистим банкам і зберігайте в прохолодному місці.
У споживайте заготівлю в якості соусу до м’ясних і рибних страв.
Гострий томатний соус в домашніх умовах на зиму з помідорів
З гострим смаком соус можна заготовити в двох варіантах. Подивіться — Спосіб № 1.
Необхідні продукти:
- Помідори без шкірки — 20 кг
- Цукор — 1.5 кг
- Очищений і подрібнений цибулю — 900 г
- Очищений часник — 15 г
- Запашний перець — 6 г
- Чорний перець — 6 г
- Гвоздика — 16 г
- Кориця — 4 г
- Гірчиця — 16 г
- Сіль — 350 г
- Оцтова есенція (кислота) 80% — 125 г
Спосіб приготування
- Помідори вимийте і опустіть цілими в киплячу воду на 1-1.5 хвилини. Потім швидко охолодити у воді і зніміть шкірку ножем.
- Очищені плоди складайте в таз або велику каструлю на половину ємності. Потім додайте цукор і доведіть масу до кипіння.
- Після цього в киплячу масу додайте дрібно розмелений гіркий і запашний перець.
- Пропустіть через м’ясорубку цибулю і часник, які опустіть теж у киплячу масу.
- Всі інші прянощі складіть у марлевий мішечок і опустіть в киплячі помідори одночасно з цибулею і часником.
- Уваривайте томатну масу в 2 рази. Перед закінченням варіння додайте сіль і оцтову кислоту. Мішечок зі спеціями дістаньте.
- Соус томатний у гарячому вигляді розкладіть по чистим банкам, прикрийте кришкою і поставте стерилізувати.
- Час стерилізування для півлітрових банок — 35 хвилин, літрові — 50 хвилин, 3 літрових — 60 хвилин.
- Зберігайте банки в прохолодному місці.