Соус томатний на зиму — домашні рецепти соусу з помідорів

Соус томатний, зроблений в домашніх умовах — це натуральна заготівля на зиму. Зараз встигають свої помідори на городах і дачних ділянках. І у багатьох людей виникає питання: Як їх переробити на зиму, щоб потім використовувати в супи або другі страви.

Помідори — це найпоширеніші і цінні плоди серед інших овочів. Тому і заготівель на зиму робимо завжди багато.

Ось деякі з них:

  • Салати з помідорів на зиму
  • Домашній кетчуп з помідорів
  • Томатний сік на зиму
  • Смачна томатна паста з томатів
  • Солодкі помідори з дуже смачним розсолом
  • Помідори з огірками «Асорті»
  • Томати на зиму часточками
  • Пікантні помідори з часником
  • Мариновані помідори з цілими плодами

З усіх способів домашнього консервування вибирайте ті, при яких зберігаються поживні речовини, смак і аромат помідорів.

Соус томатний з хроном на зиму

Приступаючи до консервації, відберіть стиглі помідори та видалити дефектні частини.

Потрібно:

  • Червоні помідори — 1.5 кг
  • Хрін — 200 г
  • Часник — 100 г
  • Сіль — за смаком

Приготування

  1. Помідори наріжте на шматочки.
  2. Хрін очистити і теж наріжте на шматочки.
  3. Часник розберіть на зубчики і очистіть їх.
  4. Всі підготовлені овочі пропустіть через м’ясорубку. Додайте за смаком сіль і перемішуйте масу до повного розчинення солі.
  5. Розкладіть соус томатний по чистим банкам і зберігайте в прохолодному місці.

У споживайте заготівлю в якості соусу до м’ясних і рибних страв.

Гострий томатний соус в домашніх умовах на зиму з помідорів

З гострим смаком соус можна заготовити в двох варіантах. Подивіться — Спосіб № 1.

Необхідні продукти:

  • Помідори без шкірки — 20 кг
  • Цукор — 1.5 кг
  • Очищений і подрібнений цибулю — 900 г
  • Очищений часник — 15 г
  • Запашний перець — 6 г
  • Чорний перець — 6 г
  • Гвоздика — 16 г
  • Кориця — 4 г
  • Гірчиця — 16 г
  • Сіль — 350 г
  • Оцтова есенція (кислота) 80% — 125 г
Дивіться також:  Грибна ікра на зиму — 5 рецептів приготування через мясорубку

Спосіб приготування

  1. Помідори вимийте і опустіть цілими в киплячу воду на 1-1.5 хвилини. Потім швидко охолодити у воді і зніміть шкірку ножем.
  2. Очищені плоди складайте в таз або велику каструлю на половину ємності. Потім додайте цукор і доведіть масу до кипіння.
  3. Після цього в киплячу масу додайте дрібно розмелений гіркий і запашний перець.
  4. Пропустіть через м’ясорубку цибулю і часник, які опустіть теж у киплячу масу.
  5. Всі інші прянощі складіть у марлевий мішечок і опустіть в киплячі помідори одночасно з цибулею і часником.
  6. Уваривайте томатну масу в 2 рази. Перед закінченням варіння додайте сіль і оцтову кислоту. Мішечок зі спеціями дістаньте.
  7. Соус томатний у гарячому вигляді розкладіть по чистим банкам, прикрийте кришкою і поставте стерилізувати.
  8. Час стерилізування для півлітрових банок — 35 хвилин, літрові — 50 хвилин, 3 літрових — 60 хвилин.
  9. Зберігайте банки в прохолодному місці.

Відео про те, як заготовити на зиму соус по-турецьки без оцту і цукру