Страви з баклажанів. 4 рецепти простих і смачних з баклажанами

Страви з баклажанів — часто входять у сімейне меню багатьох країн світу. Зазвичай їх готують на сковороді, духовці або тушкують. Для приготування використовують свіжі плоди.

Плоди баклажанів багаті харчовими речовинами. Тому такі рецепти рекомендуються тим, хто страждає атеросклерозом, хворобами нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту, подагру.

Різноманітні страви з баклажанів дуже популярні в національних кухнях: таджицької, узбецької, туркменської, казахської, грузинської та інших. І тим не менш, в російських сім’ях теж готують з цих плодів смачну їжу.

Баклажани по-турецьки — самий швидкий рецепт швидкого приготування

Простий і смачний рецепт з половинок плодів з начинкою запікається в духовці. У підсумку, ситне блюдо буде прекрасним доповненням до сімейного вечері.

Будуть потрібні:

  • Баклажани — 4 шт.
  • Помідори — 500
  • Рубана яловичина — 200 г
  • Часник — 2 зубчики
  • Цибулина — 1 шт.
  • Петрушка — 1 пучок
  • Листя шавлії — 6 шт.
  • Оливкова олія — 3 ст. л.
  • Борошно — 2 ч. л.
  • Молоко — 125 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Панірувальні сухарі — 2 ст. л.
  • Вершкове масло — 20 г
  • Мелений перець, сіль

Спосіб приготування

  1. Чисті плоди баклажанів розріжте уздовж навпіл.
  2. М’якоть надріжте хрест-навхрест. Потім посоліть і залиште на 30 хвилин.
  3. Цибулю дрібно нарубаєте.
  4. Помідори очистіть від шкірки і наріжте кубиками.
  5. Часник очистіть і дрібно порубаєте.
  6. Зелень вимити. обсушіть і теж дрібно нарубаєте.
  7. Баклажани бланшируйте в киплячій підсоленій воді, вийміть і дайте охолонути. З половинок вийміть частину м’якоті, а самі баклажани викладіть у форму для запікання, змащену жиром.
  8. Духовку нагрійте до 180 градусів С.
  9. В цей час, потушкуйте на оливковій олії цибулю і додайте рубане м’ясо яловичини. Обсмажте разом з цибулею і посипте борошном. Ще влийте молоко і злегка потушкуйте.
  10. Потім додайте до цибулі з м’ясом вийняту м’якоть баклажанів і приправте сіллю, перцем, зеленню. Ще тушкуйте все разом 5 хвилин.
  11. Дайте суміші з м’ясом охолонути і перемішайте з яйцем. У вас вийшла смачна начинка.
  12. Розкладіть начинку з баклажанів, посипте сухарями, пластівцями вершкового масла.
  13. Запікайте половинки плодів протягом 30 хвилин.
Дивіться також:  Цвітна капуста в духовці: 5 рецептів кращого приготування

Страви з баклажанів по-італійськи на грилі

Конструкція гриля дозволяє приготувати овочі над вогнем. Тому їжа виходить з димком і дуже просто і смачно навіть без м’яса.

Необхідні продукти:

  • Баклажани — 4 шт. (350 г кожен)
  • Оливкова олія — 60 мл
  • Часник — 3 зубчики
  • Свіжий базилік — 15 г
  • Сіль — 1.5 ч. л.
  • Мелений чорний перець — 0.5 ч. л.
  • Терта лимонна цедра — 1 ст. л.

Процес роботи

  1. Оливкова олія розігрійте на середньому вогні в літровій каструлі.
  2. Додайте часник і смажте, час від часу помішуючи, до золотистого кольору.
  3. Потім зніміть каструлю з вогню, додайте базилік, сіль і перець.
  4. Нагрійте гриль.
  5. Розріжте кожен баклажан уздовж на скибочки товщиною 2 див. Поверхню скибочок злегка подряпайте з обох боків так, щоб вийшов хрестоподібний малюнок.
  6. Викладіть половину скибочок в один шар на решітку гриля. Потім змастіть зверху невеликою кількістю оливкової олії з каструлі.
  7. Смажте в 20 см від вогню протягом 10 хвилин.
  8. Потім скибочки переверніть і знову змастіть оливковою олією. При цьому, обережно вдавлюють часник і базилік в надрізи на скибочках баклажан.
  9. Ще смажте скибочки 10 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
  10. Викладіть готові скибочки на блюдо.
  11. З рештою скибочками повторіть той же самий процес над вогнем гриля.
  12. Страви з баклажанів посипте лимонною цедрою і поставте на стіл.
  13. Потім накрийте і поставте в холодильник, щоб пізніше подати в холодному вигляді.

Тушковані баклажани по-грецьки

Скибочки плодів способом гасіння виходять ароматними і поживними.

Продукти:

  • Баклажани — 500 г
  • Помідори — 1 кг
  • Соняшникова олія — 1 стакан
  • Часник — 1 велика головка
  • Зелень петрушки — 2 великих пучка
  • Кріп — 4 пучка
  • Лавровий лист — 4 шт.
Дивіться також:  Морквяна запіканка як у садку зі смаком дитинства

Хід дій

  1. Баклажани вимийте і розріжте вздовж не до кінця на 4 часточки.
  2. Кожну часточку нашаткувати часником, порізаним уздовж на тонкі скибочки.
  3. Вимиту і обсушену зелень дрібно наріжте, посоліть і потріть руками, щоб виступив сік.
  4. Приготовленої зеленню нафаршируйте баклажани, стиснувши фарш розрізаними частками баклажана. В підсумку. фарширований баклажан повинен мати форму цілого.
  5. Нафаршировані баклажани щільно укладіть в каструлю.
  6. Залийте пропущеними через м’ясорубку помідорами і маслом.
  7. Ще додайте лавровий лист і доведіть все до кипіння при сильному нагріванні. Потім зменшіть нагрів і тушкуйте до утворення червоного олії.
  8. Сформуйте страви з баклажанів і залийте соком. Посипте зверху дрібно нарізаною зеленню.

Відео про те, як смачно приготувати баклажани в духовці з м’ясом

Подивіться надзвичайно цікаве блюдо, яке порадує родину своїм оригінальним виглядом і смаком.

Готуйте страви з баклажанами, тому що вони здатні підтримувати кислотно-лужну рівновагу в організмі. І ще вони нормалізують водно-сольовий обмін і обмін холестерину.

Баклажани по-ліонськи в духовці — рецепт смачний по швидкому

Подивіться ще один рецепт, який широко поширений у багатьох країнах.

Необхідно:

  • Середнього розміру баклажани — 4 шт.
  • Сіль -1 ст. л.
  • Оливкова олія — 3 ст. л.
  • Гостра гірчиця -1 ч. л.
  • Цибуля — 3 шт.
  • Часник — 2 зубчики
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Хлібні крихти — 3 ст. л. (або панірувальні сухарі)
  • Розмарин — 1 гілочка

Приготування рецепта

  1. Плоди баклажанів добре вимийте і розріжте вздовж. Посоліть і покладіть в солону воду на 15 хвилин.
  2. На сковороді розігрійте 2 ст. л. оливкової олії.
  3. Дістаньте розрізані плоди з солоної води і видаліть з них 2/3 м’якоті.
  4. Обсмажте баклажани в олії.
  5. Дрібно нарубаєте часник і цибулю. Потім змішайте їх з вийнятої з м’якоттю плодів. Трохи обсмажте суміш разом.
  6. Заповніть половинки баклажанів обсмаженої сумішшю.
  7. Духовку розігрійте до 200 градусів С.
  8. Заповнені баклажани посипати хлібними крихтами. Ще розкладіть зверху шматочки вершкового масла і посипте невеликою кількістю розмарину.
  9. Залишився розмарин покладіть поруч з баклажанами на деко.
  10. Запікайте в духовці приблизно 15 хвилин.
  11. Страви з баклажанів подавайте з рисом і з томатним соусом.
Дивіться також:  Мусака. Класичні рецепти мусака з баклажанами

Приємного апетиту !