Страви з ріпи: користь і шкода

Непросто знайти продукт, який настільки ж часто згадувався в російському фольклорі, як ріпа. Тому вона відома практично всім співвітчизникам, принаймні, за назвою. Але перерахувати «сходу» її корисні якості навряд чи хтось зможе. Тим не менш, страви з ріпи володіють величезним потенціалом, коли мова заходить про зміцнення здоров’я. Велика роль відводиться, природно, способом приготування овоча, якщо враховувати, що він є лужним, як і інші продукти. Хоча в будь-якому разі він матиме позитивний вплив на організм, якщо страва з нього приготовано правильно.

Загрузка...

Страви з ріпи: що в них міститься

Хвалити смакові якості страв, приготованих з ріпи, навряд чи варто. Все ж більш доступний і дуже простий в обробці картопля набагато смачніше. Але в ріпі міститься набагато більше корисних речовин, які і дозволяють називати продукт цілющим. Щоб кращий результат при вживанні принесли страви з ріпи, користь і шкода їх повинні бути виявлені в першу чергу. Ефект від цієї їжі визначається складом продукту. Найбільш цінними речовинами в ріпі є такі.

  • Клітковина. Необхідна для нормальної роботи органів ШКТ.
  • Вітаміни A, B, C, E, PP. Знайти такий великий вітамінний набір в інших овочах непросто.
  • Мінеральні речовини, особливе значення серед яких надається магнію. Також неймовірно важлива сірка, що міститься в коренеплодах.
  • Глюкорафанин. Нерідко зустрічається і в інших овочах, але в ріпі його особливого багато.
  • Фітонциди. Володіють антибактеріальною дією, яке теж неймовірно важливо.
  • Якщо взяти до уваги, що в ріпі міститься так багато активних речовин, виявити користь такого овочу виявиться набагато простіше. До неї і варто перейти далі. Але при цьому не варто випускати з уваги і певний потенційний шкоду, що ховається в коренеплоді. Насправді, навіть такий коренеплід, як дайкон, може виявитися шкідливим.

    Дивіться також:  Коров'як: лікувальні властивості і протипоказання

    Страви з ріпи – користь

    Спочатку доведеться ще раз зазначити, що для отримання користі ріпу необхідно правильно готувати. З неї можна виконати безліч смачних страв, але не кожна з них дозволить зберегти корисні властивості овоча. Тому вважається, що найбільш корисними є страви, при приготуванні яких доводиться здійснювати мінімум маніпуляцій. Користь страв, для «створення» яких використана ріпа, може бути перерахована таким чином.

  • Знімає запалення різного характеру. При прийомі страв з ріпи в їжу вдається знизити негативні відчуття при ревматизмі, заглушити кишкові коліки. Також страви з ріпи дозволяють забезпечити профілактику інфікування різними вірусами.
  • Знижує рівень цукру. Зазначалося, що ріпа містить глюкорафанин. Це речовина цінно для діабетиків, оскільки воно нейтралізує цукор в крові.
  • Забезпечує проносний ефект. Тільки необхідно враховувати, що для позбавлення від хронічних запорів важливо підібрати відповідний обсяг страви. Якщо порція виявиться занадто великий, результат буде не дуже приємним.
  • Страви з ріпи – хороший профілактичний засіб від новоутворень. Правда, розраховувати на те, що ріпа повністю переможе рак, не доводиться.
  • Постійно додаючи ріпу в раціон, можна також впоратися з нервовою збудливістю. Доведено, що ріпа здатна захистити від стресів і поліпшити розумову діяльність.
  • За рахунок того, що страви з ріпи поєднують в собі сечогінний і антисептичний дії, вони дозволяють ще й забезпечити профілактику утворення каменів у нирках. Але при виявленні каменів від їх вживання доведеться відмовитися. Сечогінною дією володіє і кипрей, хоча у нього інших властивостей теж чимало.
  • Є й інші корисні властивості, якими, можливо, мають страви з ріпи. Але далеко не всі вони підтверджуються. Наприклад, хтось стверджує, що у ріпи є здатність заглушати больові відчуття. Але на практиці така дія помітити досить складно.

    Дивіться також:  Филвел: відгуки лікарів, протипоказання

    Страви з ріпи – протипоказання

    Щоб відразу внести ясність, слід сказати про абсолютної безпеки овоча і страв, приготованих з нього. Але все-таки можна завдати організму шкоди при її вживанні, якщо неправильно провести термічну обробку. Крім того, є деякі протипоказання, з-за яких ріпа, справді, може виявитися шкідливою. Від страви з ріпи можна отримати шкоду, якщо присутні:

    • індивідуальна непереносимість будь-яких речовин, що містяться в коренеплоді;
    • деякі серйозні захворювання органів ШКТ або печінки (гепатит, сечокам’яна хвороба, холецистит);
    • небезпечні психічні розлади, особливо в гострій стадії.

    У кожному з названих випадків страви з ріпи здатні призвести до негативних змін у стані здоров’я. Якщо ж протипоказання відсутні, продукт можна вживати без побоювань. Лише необхідно правильно вибирати порцію страви, оскільки вживання ріпи в занадто великих кількостях на здоров’я точно не позначиться позитивно. Якщо з’являються негативні відчуття або побічні реакції, необхідно відмовитися від страв з ріпи і постаратися вивести шкідливі речовини з організму.