Стручкова квасоля: користь і шкода

f6807bff8d1b267c12a7a4b69b0bfac7 Стручкова квасоля: користь і шкода

Є квасоля зі стручками почали тільки в XVIII столітті. Причому справа йшла звичайна квасоля, а ось з часом був виведений новий сорт: стручкова квасоля, користь і шкоду якій будуть висвітлені в даній статті.

Першими експериментаторами з квасолею виявилися італійці. Саме там були зроблені спроби вивести ніжну і солодку квасоля, яку можна було б їсти разом зі стручками. Естафету італійців підхопили французи. Їм вдалося створити солодкі сорти зеленого і жовтого квасолі, які поступалися за кількістю білка багатьом бобовим, але містили більше вітамінів і відрізнялися ніжним смаком.

Сьогодні стручкова квасоля, про користь і можливу шкоду яку ми поговоримо трохи пізніше, культивується в багатьох країнах. Виведені невибагливі низькорослі сорти, які не потребують багатих грунтів і особливого догляду. Збирати врожай можна практично на протязі всього літа. Продукт можна вживати у свіжому, тушкованому, смаженому, консервованому і відвареному вигляді. Квасоля допустимо заморожувати, щоб вживати в їжу протягом всього року.

Користь для організму стручкової квасолі

Зелена квасоля може похвалитися високим вмістом фолієвої кислоти, яка особливо необхідна жінкам під час вагітності. Серед інших складових спаржевої квасолі:

  • вітаміни – продукт багатий аскорбіновою кислотою, вітамінами групи В, Е, С, А;
  • мінерали – до складу спаржевої квасолі входять залізо, кальцій, цинк, хром, сірка, магній;
  • клітковина – концентрація клітковини знаходиться в оптимальному співвідношенні, продукт покращує перистальтику кишечника, не перевантажуючи систему травлення;
  • протеїни – незважаючи на той факт, що зелена квасоля поступається за кількістю білка багатьом бобовим, вона залишається поживним продуктом, багатим рослинним білком;
  • складні вуглеводи – їх вміст у квасолі достатньо велико, проте вони не впливають на рівень цукру в крові через низького глікемічного індексу.

Стручкова квасоля – неодмінна складова раціону вегетаріанців. Продукт містить легкозасвоюваний білок, поповнює дефіцит вітамінів, покращує метаболічні процеси, стимулює роботу кишечника. Регулярне вживання зеленої квасолі сприяє уповільненню процесів старіння, оздоровлює і омолоджує організм, очищає від токсинів і покращує фігуру. Продукт має загальзміцнювальну дію і показаний до вживання під час фізичних тренувань і високих розумових навантажень.

Квасоля буде корисна в раціоні людей, які страждають анемією. Під час вагітності слід ввести даний продукт в повсякденне меню. Зелена квасоля допоможе заповнити недолік заліза і протеїнів, підвищить працездатність, наситить організм необхідними для нормального функціонування речовинами.

Корисно вживати варену або тушковану квасолю при підвищеному цукрі. Продукт нормалізує вуглеводний баланс, втамовує голод, регулює апетит, сприяє швидкому і тривалого насичення, покращує обмінні процеси. При атеросклерозі, гіпертонії, надмірній вазі, захворюваннях кишківника та інших недугах буде корисно вживати зелену квасолю хоча б 2-3 рази в тиждень. У помірних кількостях продукт придатний до щоденного вживання. Зелена квасоля має більш м’яку дію, ніж звичайна.

Низька калорійність, легка засвоюваність і мінімальний шкоди – ось те, що робить стручкову квасолю незамінною в повсякденному раціоні. Сьогодні з неї готують супи, гарніри, гарячі закуски і салати. Варіантів приготування цукрової квасолі превелика безліч. Дітям можна пропонувати продукт у вигляді пюре або овочевих супів.

Спаржева квасоля повинна бути присутніми в раціоні хворих на туберкульоз. При аритмії, стоматологічних захворюваннях, порушенні кровообігу також варто включити тушковану квасолю в меню.

Високий вміст цинку робить зелену квасолю цінним продуктом у раціоні чоловіків зрілого віку. Завдяки зеленої квасолі, представники сильної статі можуть на довгі роки зберегти свої репродуктивні функції та підвищити чоловічу витривалість. І, звичайно, борщова заправка на зиму з буряком і морквою, квасолею наділена цими корисними якостями з лишком.

Точний хімічний склад у різних сортів спаржевої квасолі варіюється. Деякі сорти відрізняються більшою поживністю, інші – більш високим вмістом вітамінів. Крім того, квасоля відрізняється за смаком, кольором і навіть розмірами. Деякі сорти допустимо вживати у свіжому вигляді, однак найчастіше квасоля піддають термічній обробці, яка дозволяє нейтралізувати шкідливу дію деяких токсичних речовин, що входять до складу продукту. Незначна термічна обробка не завдасть істотної шкоди спаржевої квасолі. Понад 75% корисних речовин після нетривалого гасіння або відварювання у воді зберігаються. Найбільші втрати відбуваються при консервації, але навіть в цьому випадку продукт зберігає не менш 50% своїх корисних властивостей. Небажано використовувати зелену квасолю в смаженому вигляді. Краще віддати перевагу овочі на грилі.

Можливу шкоду стручкової квасолі

Ми ознайомилися з користю стручкової квасолі, дізнаємося про можливу шкоду. При помірному споживанні і правильному приготуванні зелена квасоля не завдасть якоїсь шкоди здоров’ю. Незважаючи на низьку калорійність продукту, страви з квасолі можуть бути значно ситніше, якщо готуються на тваринних жирах. Для дієтичного меню краще вибирати відварну або тушковану зелену квасолю.

Відмовитися від вживання стручкової квасолі доведеться при гастриті, коліті, виразкових ураженнях шлунка, панкреатиті, підвищеної шлункової кислотності. При схильності до діареї також слід бути обережніше з застосуванням зеленої квасолі. Небажано вживати продукт в їжу частіше, ніж два рази на тиждень. Необхідно стежити за розміром порції і не зловживати будь-якими бобовими, і стручкової квасолею в тому числі.

Спаржева квасоля менш сприяє газоутворенню, ніж інші бобові, однак надмірне вживання цього продукту може привести до проблем з травленням. Більшої шкоди може завдати не стільки сама квасоля, скільки гострі і пряні страви на її основі. Бажано обмежити використання спецій спільно зі стручковою квасолею. Допустимими приправами вважаються зелень кропу, кмин, фенхель.