Свиняче сало: користь і шкода для здоров’я

513dcd89d66f7c07b4b7b3b707801464 Свиняче сало: користь і шкода для здоровя

По суті, сало – це жир, а значить, зловживати салом точно не варто. Але яка дозування продукту є оптимальною? При відсутності проблем із зайвою вагою можна вживати до 30 г сала на день, але бажано обмежуватися 12 р. Тоді продукт точно не завдасть шкоди здоров’ю. Крім того, сало бажано вживати в першій половині дня, оскільки воно володіє високим енергетичним потенціалом.

Незважаючи на високий вміст «шкідливого» холестерину, сало допомагає в боротьбі з атеросклерозом. Як таке можливо? Арахідонова кислота, що міститься в салі, перешкоджає відкладенню холестеринових бляшок, покращує склад крові, благотворно впливає на судини. Небагато знають, як використовувати свиняче сало: користь і шкода для здоров’я це продукту будуть детально розглянуті в даній статті.

Любителів сала так само багато, як і супротивників. Що насправді являє собою сало? Чи можна з його допомогою зміцнити здоров’я?

Сало не має прожилок м’яса. Наявність рожевих вкраплень свідчить про порушення технології приготування сала. Такий продукт може завдати шкоди здоров’ю: рожевий колір свідчить про проникнення крові в м’якоть, що може призвести до гниття продукту і потрапляння в нього паразитів від тварини.

Користь свинячого сала та можливу шкоду

Свиняче сало легко засвоюється, покращує працездатність і піднімає настрій. Продукт містить цінні для організму речовини:

  • вітаміни А, Е, F, D,
  • мікроелементи,
  • антиоксиданти,
  • корисні білки,
  • полінасичені і ненасыщеные жирні кислоти.

Шкоду для здоров’я може завдати тільки неправильно приготоване сало: користь продукту збережеться, якщо не піддавати сировину температурній обробці. Копчене сало буде не просто марно, але й шкідливо для організму, адже в ньому містяться небезпечні канцерогени.

Саме по собі сало буде ще більш корисним, якщо вживати його з продуктами, що поліпшують цілющі властивості, наприклад з часником. Сало не тільки прекрасно з ним поєднується, але і надає сприятливий вплив на організм: зменшує агресивний вплив часнику на шлунок, зберігаючи його корисні властивості і сприяючи кращому засвоєнню важливих елементів. Свиняче сало володіє біологічною активністю, що перевищує в кілька разів, наприклад, таке калорійне, але менш корисне для здоров’я вершкове масло.

Протипоказаннями до вживання свинячого сала є:

  • надмірна вага,
  • захворювання печінки,
  • патології жовчного міхура.

Користь свинячого сала для здоров’я буде мінімальна, якщо вживати продукт у великих кількостях, шкода також може завдати сало, споживане спільно з іншими жирними продуктами.

Свиняче сало: показання до застосування

При деяких проблемах зі здоров’ям свиняче сало буде не тільки корисно, але вкрай необхідно. Відомо, що продукт допомагає при наступних проблемах:

  • похмільний синдром,
  • зубний біль,
  • крихкі кістки,
  • мастит,
  • атеросклероз,
  • онкологічні захворювання,
  • мокнуча екзема.

Слід пам’ятати, що калорійність продукту дуже висока. В 100 г продукту міститься близько 770 ккал. Між тим, кілька грамів подрібненого сала стануть доповненням до дієтичного салату або ситного бутерброду на сніданок. Свиняче сало в обмежених кількостях допоможе позбавитися від зайвої ваги. По-перше, продукт швидко насичує і знижує апетит. По-друге, свиняче сало надає сприятливу дію на кишечник, покращуючи його роботу і стимулюючи перистальтику. По-третє, сало сприяє виведенню продуктів розпаду і добре очищає організм.

При дефіциті ваги корисно вживати сало 2-3 рази в тиждень. Воно прекрасно насичує організм енергією, підвищує працездатність, позбавляє від апатії і хронічної втоми.

Свиняче сало: як вживати

Найбільшою користю має солоне сало, яке перед вживанням промивають, щоб видалити надлишки солі. Однак це не єдиний спосіб приготування цілющого продукту. Картопля, підсмажена на свинячому смальці, буде куди корисніше аналогічного страви, приготованої на маслі, хоча сама по собі смаження не бажана. А ось холодець, приготований з свіжого сала, буде корисний вдвічі, По-перше, в ньому зберігаються основні корисні властивості продукту. По-друге, в процесі приготування можна додати подрібнені овочі, які покращують смакові і лікувальні властивості кінцевого страви. По-третє, холодець з сала разом зі шкіркою буде особливо корисний тим, хто має підвищену крихкість кісток і слабкі зв’язки.

Бутерброди з чорного хліба і тонких скибочок свинячого сала стануть чудовим початком дня. Доповненням страви стануть свіже листя салату, зелень цибулі або петрушки. Сало можна додавати в каші, наприклад, перлову або гречану. Однак слід пам’ятати про калорійність та високої поживної цінності такої страви.