Товстолобик: користь і шкода

Товстолобик відноситься до розряду унікальних риб з сімейства коропових. Він чистить водойму, поїдаючи зелені скупчення і мертві органічні речовини. Товстолобик надає неоціненну користь для водойми, але ця риба також корисна і для людини.

Для збереження максимальної концентрації корисних речовин слід правильно готувати товстолобик, користь і шкоду якого обов’язково будуть розглянуті в даній статті.

Цей представник коропових добре почуває себе в прісних водоймах. Це зграєва риба, яку останнім часом розводять спеціально для рибного промислу. Товстолобик прийшов в Росію з Китаю, з часом він заполонив водойми Європи. Цей представник родини коропових дуже швидко зростає, що робить його особливо привабливим для розведення. Дорослі особини можуть досягати ваги 16 кг. Товстолобик ставиться до представників фауни, що володіє особливою цінністю для раціону людини. Але користь може принести тільки свіжа риба, визначити яку можна наступним чином: товстолобик володіє характерним запахом водоростей, рожевими зябрами, пружним хвостом. Каламутні очі свідчать про те, що продукт не придатний в їжу. Хороший товстолобик володіє гладкою глянцевою лускою. Якщо здавити пальцями його боки, то вм’ятина швидко зникне, інакше варто утриматися від її придбання.

Користь і шкода товстолобика для організму

У чому користь товстолобика, і якої шкоди він може надати організму. Якісний свіжий продукт нешкідливий, хоча при наявності індивідуальної непереносимості використовувати його в їжу не можна. При надмірній вазі товстолобик слід вживати в помірних кількостях, хоча продукт відноситься до дієтичних. Вміст жирів в толстолобике невелика, хоча зрілі особини мають істотну жировий прошарок. Товстолобик вважається високобілковим продуктом, що дозволяє його використовувати в раціоні спортсменів і дітей.

Товстолобик корисний при діабеті. Він сприяє нормалізації цукру в плазмі крові і знижує кількість холестерину. Товстолобик використовують не тільки в харчовій галузі. З колагену, що міститься в ньому, готують косметичні засоби, що поліпшують стан і еластичність шкіри. Компоненти товстолобика використовуються у фармацевтиці для приготування вітамінних комплексів, спрямованих на поліпшення стану волосся, шкіри, нігтів.

Дивіться також:  Грибок стопи: лікування, препарати недорогі, але ефективні

Слід ввести товстолобик в раціон людям, що мають проблеми з серцево-судинного характеру. Доведено, що при регулярному вживанні товстолобика в їжу артеріальний тиск приходить в норму, поліпшується робота серцевого м’яза, нормалізується серцевий ритм.

Товстолобик надає благотворну дію на ЦНС, покращує склад крові, позбавляє від симптомів подагри і атеросклерозу. Його слід вживати тим, хто страждає на ревматизм.

Шкоди для здоров’я товстолобик не виявляє, якщо тільки риба приготовлена за правилами, а її з’їдене кількість не перевищує допустимої норми. На жаль, придбати якісну рибу не завжди можливо. Якщо при огляді товстолобика виникають сумніви щодо його свіжості, то краще відмовитися від придбання продукту, він все одно не принесе користі.

Загрузка...

Харчова цінність товстолобика

Ми ознайомилися з користю і можливим шкодою товстолобика, дізнаємося, в чому його харчова цінність. Товстолобик відноситься до низькокалорійним продуктам, причому під час термічної обробки калорійність його ще більше знижується. В його склад входять:

  • омега-3 і омега-6 кислоти – вони перешкоджають розвитку пухлинних захворювань, чистять кров від холестерину, підвищують еластичність судин, що беруть участь у процесі оновлення клітин, покращують роботу мозку;
  • вітаміни – товстолобик особливо багатий вітамінами групи В, А, РР, Е;
  • амінокислоти – сприяють оновленню клітин, покращують ріст м’язів, перешкоджають старінню;
  • мінеральні речовини – філе у великій кількості містяться кальцій, фосфор, сірка, натрій.

Товстолобик корисний при гастриті, особливо на фоні зниженої кислотності. При підвищеному тиску слід замінити м’ясні продукти рибними і в першу чергу товстолобиком. Це не тільки поліпшить загальний стан і позбавить від проблем з тиском, але і стане відмінною профілактикою атеросклеротичних проявів.

Шкода здоров’ю може принести копчений товстолобик, що споживається у великих кількостях. Справа в тому, що в процесі термічної обробки під час копчення виділяються канцерогени. Риба, приготована методом гарячого копчення, не повинна стає основою раціону. До того ж існує велика кількість варіантів, як смачно приготувати скумбрію.

Дивіться також:  Березовий гриб чага: корисні властивості і протипоказання

У великих особинах менше кісточок, вони легше засвоюються, і в них міститься більше корисних жирів. Товстолобик смачний і корисний у заливному вигляді. З неї готують супи, котлети, юшку. Шкода смажених рибних страв вище, ніж тушкованих або пропарених, тому зловживати смаженим товстолобиком не варто.