Варення з абрикосів: 11 рецептів абрикосового варення без кісточок і з кісточками на зиму

Варення — це таке улюблене ласощі, яке для дорослих і дітей відразу викликає посмішку. Це радісна їжа. Акцент статті буде зроблено на приготування варення з абрикосів. Плоди абрикосів бувають великі і дрібні.

З дрібних плодів можна варити варення з кісточками, а з великих плодів — кісточки дістаються і варення вариться з розрізаних шматочків. Все відбувається просто і смачно.

Для приготування якісного варення потрібно використовувати плоди зі щільною м’якоттю.

Варення з абрикосів часточками на зиму

Заготівля на зиму виходить дуже смачною і ароматною.

Потрібно:

  • 1 кг плодів абрикоса
  • цукор — 1-1.2 кг
  • 1 стакан води
  • 3 г лимонної кислоти

Приготування рецепту:

Відбираємо зрілі, щільні, без всяких пошкоджень плоди.

Розрізаємо по борозенці на половинки або часточки, кому як подобається. Потім видаляємо кісточки.

У гарячий сироп з склянки води і цукру опускаємо часточки абрикосів і струшуємо до занурення, знімаємо з вогню і залишаємо для охолодження. Потім варимо в три прийоми з вистоюванням по 5 — 6 годин.

В кінці варіння додати 3 г лимонної кислоти. Готовність варення можна визначити за густоти сиропу або температурою 105 градусів С.

Зварене варення розкладається по чистим банкам і закатати кришками. Краще укутати теплою тканиною для збереження тепла.

Рецепт варення з абрикос з апельсинами, пропущених через м’ясорубку

Потрібно:

  • 4 кг абрикосів
  • 1 кг апельсинів
  • 4 кг цукру
  • 1 чайна ложка лимонної кислоти

Приготування рецепту:

Абрикоси вимити,

видалити кісточки.

Апельсини вимити, очистити від шкірки, нарізати часточками, видалити кісточки.

Абрикоси разом з апельсинами пропустити через м’ясорубку. В отриману масу додати цукор і добре перемішати. Варити протягом 30 — 40 хвилин з моменту закипання на слабкому вогні. В кінці додати лимонну кислоту.

Готове гаряче варення розкласти по стерилізованим банкам і закатати.

Абрикосове варення без кісточок

Потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • 1 кг цукру
  • 5 г лимонної кислоти
Дивіться також:  Мочені яблука на зиму в банках — 6 рецептів в домашніх умовах

Приготування рецепту:

Ретельно вимийте абрикоси. Для такого рецепту вам потрібно взяти дрібні, не зовсім визрілі абрикоси.

Трохи прочинивши абрикос, вийміть кісточку, але так, щоб абрикос не пом’явся і не розірвався на борозенці. Виходять майже цілі плоди, але тільки без кісточок.

Майже цілі плоди покладіть в таз для варення, залийте водою. Води налийте стільки, щоб вона трохи покривала абрикоси:

  • Засипте цукром і доведіть до кипіння. Вимкніть вогонь. Дайте настоятися 3 — 4 години.
  • Потім знову поставте плоди на слабкий вогонь. Варіть 25 — 30 хвилин.
  • Наприкінці варіння покладіть лимонну кислоту.

Все готове вміст перекладіть в банки і закрийте. Укутайте банки для створення додаткового тепла, по закінченні декількох діб перенесіть банки в більш прохолодне приміщення.

Рецепт варення з цілих абрикосів з кісточками на зиму

Потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • 1 — 1.2 кг цукру
  • 11/2 склянки води
  • 3 — 4 г лимонної кислоти

Приготування рецепту:

Відбираємо не зовсім стиглі абрикоси дрібноплідних сортів, ретельно миємо і наколюємо кілька разів загостреною дерев’яною паличкою.

Опускаємо на 2 — 3 хвилини в киплячу воду і відразу ж охолодити в холодній.

Підготовлені таким чином плоди потрібно залити гарячим сиропом, довести до кипіння на слабкому вогні і кип’ятити 4 — 5 хвилин. Потім вимкнути вогонь і залишити на кілька годин для охолодження. Так повторити ще 2 рази і варити до готовності. Перед закінченням варіння додати лимонну кислоту. Закатати в банки і перевернути догори дном.

Варення з половинок абрикосів і з абрикосовими горішками для аромату

Потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • 1 кг цукру
  • 11/2 склянки води
  • 3 — 4 ядра (горішок) з абрикосових кісточок

Приготування:

Для приготування цього варення беруть абрикоси великоплідних сортів з добре відокремленою кісточкою. Плоди по борозенці розрізати на половинки, видалити кісточки. Підготовлені половинки плодів опустити в киплячий сироп, довести до кипіння, варити 2 — 3 хвилини, вимкнути вогонь і залишити на ніч у холодне місце.

Дивіться також:  Лечо з кабачка на зиму. Дізнайтеся 7 рецептів лечо, простих і смачних

Для аромату кинути в варення 3 — 4 ядра (горішок) з абрикосових кісточок.

На наступний день зварити варення до готовності. Розкласти по банках і закатати.

Сюрприз абрикосового варення з чорної смородини

Потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • цукор — 1 кг
  • 1 літр води
  • чорна смородина

Приготування рецепту:

  1. Стиглі і цілі абрикоси вимити і акуратно видалити кісточку не поранивши плід, щоб він залишився цілим.
  2. В середину плодів абрикоса покласти 2 ягідки чорної смородини.
  3. Всі заповнені плоди обережно скласти в каструлю, залити цукровим сиропом, довести до кипіння і залишити на 8 — 10 годин.
  4. Потім знову поставити на вогонь і кип’ятити, помішуючи, 10 — 15 хвилин.
  5. Так повторити 3 — 4 рази.
  6. Перекласти гарячим чисті прогріті банки. Закатати.

Варення з абрикосів з абрикосовими ядрами (горішками) всередині плоду — без варіння

Потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • цукор — 1 кг

Приготування рецепту:

  1. Для рецепта знадобиться тільки великий, щільний, стиглий абрикос з солодкою кісточкою.
  2. Абрикоси моєму і виймаємо кісточки. Для цього обхоплюємо плід пальцями і виштовхуємо кісточку олівцем або паличкою так акуратно, щоб не пошкодити сам плід і він залишився цілим.
  3. Кісточки розбиваємо, виймаємо горішки і пробуємо на смак — вони повинні бути солодкими. Потім горішки засовуємо назад в плід.
  4. З цукру, з невеликою кількістю води (тільки так, щоб цукор не пригорав), вариться сироп і заливаємо гарячим підготовлені плоди з горішками. Даємо охолонути, абрикоси не варимо.
  5. Потім зливаємо сироп, кип’ятимо і заливаємо абрикоси. Знову даємо охолонути. Не варимо.
  6. Таку процедуру можна повторити 3 — 4 рази.
  7. У гарячому вигляді розкладаємо по чистим банкам і закатуємо.

Конфітюр абрикосовий з очищених плодів без кісточки

Потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • 2 кг цукру
  • 11/2 склянки води

Приготування рецепту:

  1. Зваріть цукровий сироп, профільтруйте і охолодіть.
  2. Вимиті і підготовлені абрикоси опустіть на 3 — 3 хвилини в киплячу воду. Після чого зніміть з плодів шкірку, розріжте навпіл і видаліть кісточки.
  3. Покладіть абрикоси в холодний сироп і поставте на слабкий вогонь. Періодично знімайте пінку.
  4. Як тільки конфітюр закипить, зніміть його з вогню і поставте в холодне місце на 10 — 12 годин.
  5. Після цього, на слабкому вогні знову доводимо вміст до кипіння і знову знімаємо з вогню і ставимо в холодне місце на 10 — 12 годин.
  6. Таку операцію повторити 2 — 3 рази до готовності (у готовому конфітюр плоди не спливають).
  7. Розфасовувати по банках в гарячому вигляді, а ось закатати — після охолодження.
Дивіться також:  Солоні зелені помідори на зиму в банках, каструлі як діжкові

Джем абрикосовий — «Чудное» варення з шматочків абрикосів

Потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • 500 р цукру

Приготування рецепту:

  1. Джем можна варити з плодів різної стиглості.
  2. Тверді абрикоси опускаємо в киплячу воду на 2 — 4 хвилини. Потім знімаємо шкірку, розрізаємо плід навпіл, видаляємо кісточки.
  3. З м’яких видаляємо кісточки абрикосів, кладемо в каструлю, додаємо 4 столові ложки води, закриваємо кришкою і на слабкому вогні підігріваємо до розм’якшення. Потім плоди ретельно розминаємо, додаємо цукор і продовжуємо підігрівати при помішуванні.
  4. Тверді плоди, очищені від шкірки, нарізаємо на дрібні шматочки і висипаємо в гаряче пюре. Варимо до готовності.
  5. Фасуємо по чистим банкам в гарячому вигляді і відразу закатуємо.

Варення з абрикосів — 5 -Хвилинка (відео рецепт)

Знайте, що серед кісточкових культур абрикоси займають одне з перших місць за вмістом пектинових речовин. Із вітамінів у них переважають каротин і вітамін С. До корисних властивостей додамо привабливий вигляд і приємний ніжний колір — популярність в абрикосах при консервуванні виправдовує себе. У себе вдома, в колі сім’ї за чаюванням можна почути тільки схвалення щодо рецептів з абрикоса.