Варення з айви

355bf31bf986ce1afba13ffa5c84938b Варення з айви

Айва – не самий приємний на вигляд і смак фрукт. Плід злегка терпкий і володіє солодким присмаком, але в ньому міститься безліч корисний вітамінів і мікроелементів – солі, різні метали, фруктоза, пектини, глюкоза і т. д. В сирому вигляді цей фрукт мало хто любить, читайте, як є айву правильно.

Існує думка, що свіжа айва може завдати шкоди шлунку і органів ШКТ. Але в готовому вигляді вона може принести людині величезне задоволення, так як варення з айви неймовірно смачне і корисне. Це можна пояснити тим, що плід під час термічної обробки починає змінювати свої кислі, терпкі і тверді властивості м’якоті плоду на м’які і приємні на смак.

Так як плоди айви часто продають в сыроватом вигляді, перед приготуванням варення їм потрібно дати декілька днів, щоб вони дозріли. В цей час вони стануть трохи ароматнішою, м’якше і солодше. Під час процесу приготування, головне – не переварити айву, так як вона на смак стане як «гумова» і її буде важко жувати.

Готове варення з айви стане справжньою прикрасою для будь-якого столу, оскільки воно набуває ніжний аромат і бурштиново-золотий відтінок.

Рецепт приготування варення з айви

135bb6c0107407b1ab8c3e203d479174 Варення з айви

  • Плоди потрібно гарненько обдати окропом, промити і висушити. Далі, фрукти очищаються від шкірки (щоб часточки в варення були м’якше, краще захопити разом з шкіркою самий твердий ділянку плоду), розрізаються на 4-5 частин, а насіннєва коробка видаляється.
  • У такому вигляді айва відправляється в каструлю з водою (разом зі шкіркою) і кип’ятять протягом 20 хвилин. Далі, плоди дістаються з відвару і остуджувати. Утворилися часточки нарізаються на шматочки подрібніше і відправляються в посудину з підкисленою водою, щоб вони не потемніли і не окислилися на повітрі.
  • Потім їх піддають різкого охолодження, відправляючи часточки на кілька секунд у крижану воду, а після цього на сито. Можна приступати до сиропу, для приготування якого знадобиться цукор і 1 склянку відвару, де гарячкували шкірки і плоди айви. Отриману рідину потрібно довести до кипіння, потім залишити повільний вогонь і варити сироп до повної готовності (готовий сироп почне світлішати). Часточки розм’якшеною айви висипаються в гарячий сироп і трохи встряхиваются, щоб перемішати вміст.
  • З самого початку краще не використовувати ложку для помішування, щоб уникнути пошкоджень на ніжній м’якоті провареної айви. Щоб часточки плода гарненько просочилися сиропом, їх потрібно залишити в такому вигляді на 10 годин або на ніч. Готувати варення бажано в емальованій ємності.
  • Після закінчення часу посудину з майбутнім варенням відправляється на плиту до кипіння. Сироп потрібно постійно помішувати за допомогою довгої ложки, яка могла б дістати до дна каструлі. Тепер вміст потрібно знову залишити для повторної просочення і повного остужения на 5 годин. Крім цього, з варенням потрібно виконати ці маніпуляції 3 рази, при цьому не забуваючи додавати в кінці варіння 3 г лимонної кислоти.
  • Останній раз маса вариться до остаточної готовності. Щоб це визначити, потрібно капнути варенням на плоску поверхню. Крапля готового варення збереже свою форму і не розтечеться. Потім, айвове варення фасується по стерилізованим банкам і закочується.
  • Закатані банки потрібно укутати в щось зберігає тепло і перевернути їх. У такому вигляді банки можна залишити на ніч. Ранок консервацію перевертають і відправляють у визначене місце для подальшого зберігання.

Якщо не було можливості закрити айву на зиму, але вже дуже хочеться спробувати готове варення з цих плодів, то можна за короткий проміжок часу порадувати себе і близьких даними ласощами.

Експрес-приготування варення

17726e89e2e289e434095b91d41b1d57 Варення з айви

  • Для цього потрібно пара великих плодів айви, зняти з них шкірку, розрізати на 4 частини і вийняти коробку з насінням, при цьому нічого викидати не можна.
  • Далі, вскипятив воду і поклавши айву на сито її потрібно обдавати окропом, регулярно опускаючи сито у воду і знову піднімаючи його.
  • Після цього у воду потрібно занурити шкірку і насінну коробку фрукта, додати цукор і проварити вміст протягом 5 хвилин.
  • Потім з сиропу потрібно видалити все зайве і відправити туди подрібнені шматочки айви.
  • Отриману масу потрібно знову відправити на вогонь приблизно на 15 хвилин.
  • Після того, як отримане варення охолоне, його можна вважати готовим і подавати до столу.

Таке варення зможе не тільки прикрасити будь-який стіл, але і стати чудовим, а, головне, корисним десертом, який ідеально гармонує з чаєм.

Айва вважається одним з небагатьох фруктів, яка стає смачніше виключно після приготування страв з її використанням або термічної обробки. А користь при цьому практично нікуди не дівається і зберігається до холодних днів у вигляді консервації.