Варення з полуниці. Як зварити його густим з цілими ягодами

Варення — це їстівний продукт, приготовлений з ягід, зварених в міцному цукровому сиропі зі збереженням їх форми. Концентрую увагу читачів на словосполучення «зі збереженням форми» — означає з цілими ягодами. Таке бажання виникає у всіх, хто варить ягоди на зиму.

Сьогодні розглянемо рецепти з приготування заготовок із зрілих ягід. Недостиглі ягоди не мають відповідного аромату і смаку, а перестиглі ягоди — легко розварюються, тому вони нам не цікаві.

Будемо збирати на своїх садових ділянках або купувати на ринку тільки красиві і стиглі ягоди.

Як зварити варення з полуниці: Способи варіння полуниць на зиму

Варка ягід складається з двох основних процесів — варіння сиропу і варіння ягід; або ягід у підготовленому сиропі. При варінні варення повинно бути забезпечено рівномірне просочування ягід сиропом.

Співвідношення ягід і цукру є необхідною умовою для отримання варення хорошої якості.

Варіння плодів і ягід в сиропі може бути одноразовою при одночасному використанні всієї кількості сиропу. І може бути багаторазовою, коли ягоди заливаються частиною сиропу, а решті сироп додається при наступних варках.

При багаторазової варінні ягоди в сиропі, в проміжках між варками, вистоюються кілька годин. Таким шляхом забезпечується краще проникнення цукру в плоди і збереження їх цілісності.

Приготування сиропу

Сироп для варення варять наступним чином: цукор насипають у мідний таз, емальований або алюмінієву каструлю і заливають водою.

Потім суміш нагрівають до повного розчинення цукру, фільтрують і знову вливають в посуд для варіння.

У гарячий сироп кладуть підготовлені ягоди. Потім ставлять на вогонь і варять певний час.

Є кілька способів визначення готовності варення. Найбільш простий — це визначення консистенції сиропу.

Для визначення готовності варення на блюдечко наливають тонким шаром сироп і проводять кінцем ложки борозенку, яка в готовому варення не повинна одразу зникнути.

Існує три способи збереження готового варення, які застосовують залежно від співвідношення цукру, плодів і часу варіння.

Дивіться також:  Цвітна капуста на зиму в банках — 6 дуже смачних рецептів

Гарячий розлив варення (перший спосіб)

При цьому способі готове варення в гарячому вигляді розфасовують в ошпарені гарячі банки і негайно їх закочують.

Потім банки перевертають догори дном для охолодження.

Пастеризація варення (другий спосіб)

Готову масу в гарячому вигляді розфасовують в ошпарені гарячі банки, накривають кришками, ставлять у ванну з водою.

Потім пастеризують при 90 градусах З:

  • банки місткістю 0,5 л — 10 хвилин
  • банки ємністю 1.0 літр — 15 хвилин

Далі банки закочують і охолоджують на повітрі. При користуванні затискачами банки закочують до пастеризації. Таке варення називають пастеризованим.

Спосіб зберігання варення без пастеризації (третій спосіб)