Як зберегти моркву на зиму в домашніх умовах в підвалі

Незважаючи на те, що сьогодні можна придбати свіжу моркву в будь-якому супермаркеті, багато хто по-старому запасаються овочами восени і зберігають їх всю зиму в підвалі. Здавалося б, нічого складного в цьому занятті немає, але при неправильному зберіганні морква може погнить або пересохнути, саме тому важливо знати, як зберегти моркву на зиму в домашніх умовах в підвалі.

Для тривалого зберігання зазвичай використовують пізні сорти. Якщо ви вирощуєте морква самостійно, то напевно знаєте про те, який у вас сорт. Якщо ви збираєте зберігати в підвалі покупну морква, поцікавтеся, чи є вона пізньої. Ранньостигла морква все одно довго не пролежить, які б ідеальні умови для неї не були створені. Краще з неї зробити лечо з морквою на зиму: рецепти з фото покроково доступні всім.

Пошкоджена морква не підлягає зберіганню. Вона швидко загниє і почне псувати сусідні коренеплоди. Овочі очищають від землі, просушують, сортують. В їжу першими йдуть дрібні екземпляри, а найбільші залишаються на потім. Зрізають бадилля на відстані 2-3 мм від коренеплоду.

Як облаштувати підвал для зберігання моркви

Щоб зберегти моркву на зиму в домашніх умовах в підвалі, необхідно створити оптимальні умови. Температура повинні бути в межах 0 – +2°С. Морква не замерзне і при -2°С. Вологість повітря в приміщенні повинна бути в межах 90-95%. Небажано зберігати морква та інші коренеплоди разом з фруктами, в першу чергу з яблуками, які в процесі зберігання виділять етилен. У підвалі повинна бути хороша вентиляція, захист від підвищення ґрунтових вод, ефективна теплоізоляційна система. Надмірна вологість призводить до швидкого псування продукту. Якщо в приміщенні занадто сухо, то морква почне в’янути.

Дивіться також:  Маски для обличчя з крохмалем від зморшок

Контейнери для зберігання врожаю повинні бути ізольовані, при цьому овочів потрібно «дихати». Створити оптимальні умови для моркви досить складно, саме тому вона вважається самим примхливим овочем в плані зберігання. Урізноманітнити власних запас заготовок на зиму можна, якщо використовувати рецепт лечо з фото покроково. Він зрозумілий кожній господині.

Загрузка...

Способи зберігання моркви

Зберегти моркву на зиму в домашніх умовах в підвалі можна наступними способами:

  • зберігання в дерев’яних ящиках – підійдуть звичайні дерев’яні ящики або коробки із щільного картону. Близько до стін ящики не присувають, щоб морква не сырела. Ящики ставлять на підставку або полицю. Такий спосіб зберігання дозволяє компактно розмістити велику кількість овочів. В одному ящику бажано тримати від 10 до 20 кг моркви; до речі, особливо високою буде концентрація активних речовин, якщо приготувати морквяний сік: користь і шкода для печінки у нього взаємопов’язані;
  • зберігання в цибулинні – відмінний спосіб зберегти моркву соковитою і захистити її від загнивання. Лушпиння засипають в мішки, куди кладуть моркву. Бажано обваляти коренеплоди в цибулинні, щоб вони були покриті нею рівномірно. Подібним чином моркву зберігають у хвойних тирсі. Пересипають тирсою овочі, що дозволяє зберегти оптимальну вологість, але не допустити гниття. Морква в тирсі можна зберігати в мішках, так і в дерев’яних ящиках;
  • зберігання в піску – цей спосіб досить поширений серед городників, оскільки дозволяє зберегти моркву свіжій і соковитій до наступного врожаю. На дно ящика насипають пісок, викладають моркву і знову засипають піском, потім знову шар моркви і знову шар піску, наскільки дозволяє висота ящика. Пісок не повинен бути надмірно сухим, а коренеплоди не повинні стикатися один з одним;
  • зберігання в глиняних капсулах – необхідно розвести глину у воді до густоти сметани. В одержаний розчин по черзі занурити кожну моркву і просушити, після висихання овочі складають у підвал, зберігають у коробках або кошиках без кришки;
  • зберігання у пакетах – зберегти моркву довго таким способом не вдасться, але якщо іншої можливості немає, то можна скласти коренеплоди в щільні поліетиленові пакети з отворами і укласти на полицю в підвалі. Необхідно стежити, щоб в мішку не утворювався конденсат. І ще один спосіб — приготувати таку заготовку, як борщова заправка на зиму, її рецепт передбачає використання моркви.
Дивіться також:  Ягода санберрі: корисні властивості

gurmaniac.in.ua